Lær å ta enda bedre bilder med våre 9 urbane fototips

Av Fotoknudsen 5. mai 2017

Ta bilder du kan være stolt av neste gang du reiser på storbytur (eller til noe litt nærmere) med disse 9 enkle fototipsene.

urbane fototips

Menneskene, arkitekturen, parkene og butikkene – med så mange fantastiske ting på ett sted er storbyen det perfekte stedet å fotografere. Det finnes så mange flotte motiver at det nesten blir overveldende å skulle ta et bilde. Enten du besøker en ny storby eller bare har lyst til å ta bilder av din egen hjemby, kan du bli en ekte mester ved å følge rådene nedenfor når du skal  fotografere urbane landskap eller gateliv.

1. Vær tidlig ute

Hvis det er en ting de fleste byer har felles, så er det at de raskt blir fulle av mennesker. Dra ut tidlig på morgenen (i den gylne timen) for å unngå store folkemengder. Eller velg det motsatte, og bruk menneskene på en kreativ måte i bildene dine.

2. Utnytt refleksjonene i vannet

Det er mange byer som er bygget på eller ved vannet, og dette kan du utnytte til å skape vakre refleksjoner i bildene dine. Avhengig av vannet, kan det hende du må ta bilder fra flere steder inntil du finner en refleksjon du liker.

urbane fototips refleksjonene

3. Finn symmetri i omgivelsene

Livet er fullt av symmetri, og i storbyer sørger arkitekturen for at du finner det over alt. Bruk urban symmetri til å fremheve motivet i bildet og styrke komposisjonen.

urbane fototips symmetri

4. Fotografer byen fra ditt synspunkt

Hva er det som gjør byen spesiell for deg? Gatene, maten, favorittbutikkene? Ta bilder av disse tingene for å fange dine personlige opplevelser i byen.

urbane fototips ditt synspunkt

For å gjøre hverdagsbildene dine mer interessante, kan du ta bilder fra ulike vinkler eller velge kreative komposisjoner.

5. Takle høye hus

Arkitekturfotografering t kan være utfordrende . For å ta fine bilder av høye bygninger bør du gå tett inntil veggen og ta bilde rett opp. Dersom solen skinner, bør du vente til solen er bak bygningen eller ta bilder mot solen for å fange strålene.

Fyll hele bilderammen med bygningen for å skape en dramatisk effekt.

6. Gjør noe spesielt ut av det vanlige

Selv de mest ordinære tingene kan bli kunstneriske og unike under riktige forhold. Vær på utkikk etter mønstre eller interessante motiver som kan gjøre hverdagslige ting om til å kreativebilder.

urbane fototips spesielt

Se etter komplementærfarger, gjentakelser og former som ligner hverandre.

7. Fang storbyens lys

Storbyer kan være helt magiske om natten. For å ta klare skarpe nattbilder som viser lysene på riktig måte, må du skru av blitsen og justere lukkertiden (på Canon-kameraer er det «AV»-knappen, og på Nikon-kameraer er det «S»-knappen). I tillegg må du holde kameraet helt stødig.

urbane fototips storbyens lys

Bruk lang lukkertid (eksempelvis 1 sekund) om natten for å ta bilder av lyset i byen.

8. Velg sort/hvitt-bilder for å gjøre bildene ekstra urbane

Ingenting er mer urbant enn sort/hvitt-bilder. For å gjøre bildene dine ekstra uttrykksfulle, kan du velge sort/hvitt. Du kan også prøve ut ulike filtre på smarttelefonen din for å lage kule bybilder.

urbane fototips sort hvitt bilder

Det er enkelt å gjøre bildene dine om til sort/hvitt med designprogrammet vårt.

9. Lag abstrakt kunst

Storbyer er perfekte dersom du vil lage abstrakt kunst. Se etter refleksjoner i vinduer, lek med linjer, lys og skygge, eller bruk ulike vinkler i bildene for å skape kunstneriske fotografier.

urbane fototips abstrakt

Bruk lyset for å fange interessante skygger på kreative steder.

Vil du lære mer? Ta en titt på våre andre fototips.