Uansett om du tar bilder med mobilen eller et avansert, speilfritt kamera, det er viktig å bli kjent med utstyret for å kunne ta gode bilder. Dette gjelder spesielt når du tar øyeblikksbilder av venner og familie ved spesielle anledninger, og bare har en sjanse til å fange øyeblikket. Her får du tips og råd om alt fra å velge de beste linsene til kameraet, til å forstå mobilkameraets menyer og innstillinger. Disse tipsene vil hjelpe deg til å få mer ut av kamerautstyret, og sørge for at du fanger flere av de helt spesielle øyeblikkene i livet.

Tilpass kamerautstyret til ønsket fotostil

Hva slags type bilder vil du helst ta? Uansett om du i løpet av ferien foretrekker å ta landskapsbilder eller portretter av venner og familie, så bør du la din personlige stil påvirke utstyret ditt. For eksempel, hvis du elsker å fotografere familien mens du er på reise, så er kanskje et lett og allsidig zoomobjektiv mer praktisk enn å bære med seg et stort utvalg av tunge prime-objektiver. Liker du å fotografere landskap? I så fall bør du ha et vidvinkelobjektiv, slik at du kan fange alle naturscenene som er foran deg. Ha gjerne også et lett stativ som ikke stopper deg når du søker nye omgivelser. Eller kanskje lidenskapen din er familieportretter, i så fall bør du ha et raskt prime-objektiv med stor blenderåpning, for eksempel f/2.8 eller til og med f/1.8, slik at du kan gjøre bakgrunnen uskarp og fremheve motivet. Det samme kan sies for bilder som tas med mobilen også. Ville en vidvinkel objektiv-adapter gjøre mobilkameraet mer egnet til å fotografere landskap? Eller kanskje vil et vanntett mobildeksel gjøre deg i stand til å lage dynamiske bilder av partner og barn mens de spruter rundt i hotellbassenget eller på stranden. Liker du å ta portretter med mobilen din? I så fall kan en fotoapp som lar deg kontrollere blenderåpningen hjelpe deg med å gjøre bakgrunnen uskarp og få flere bilder som ser proffe ut.

Tilpass kamerainnstillingene til ønsket fotostil

Som vi tipset om ovenfor, så bør kamerainnstillingene styres av din fotostil. For eksempel, hvis du fotograferer kjæledyr eller barn i rask bevegelse, kan det være bedre å bruke lukkerhastighetsprioritet (noen ganger vist som TV “Time Value”) i stedet for manuell modus. Når du tar bilder med lukkerhastighetsprioritet, kan du opprettholde en rask lukkerhastighet for å fryse motivets bevegelse, eller du kan opprettholde en lavere lukkerhastighet hvis du vil oppnå bevegelsesuskarphet og legge til en bevegelsesfølsomhet i bildene dine. Hvis du tar portretter, kan du synes blenderprioritet er nyttig (noen ganger vist som AV “Aperture Value”) for å fikse blenderåpningen for en fin, uskarp bakgrunn. Noen fotoapper lar deg ta bilder i disse modusene på mobilen også. Men selvfølgelig, hvis du fotograferer i lysforhold som raskt endrer seg, kanskje mens du reiser med partneren din eller fotograferer en familiesammenkomst både innendørs og utendørs, kan auto-modus være det enkleste og mest allsidige alternativet. Til syvende og sist er målet å bruke kamerainnstillinger som hjelper og gjør det lettere for deg.

Kun kjøp og ta med det utstyret du virkelig trenger

Det kan være lett å gå i fellen med å tro at jo mer utstyr, jo bedre bilder, men noen ganger er mindre mer. Nøkkelen er å effektivisere foto-oppsettet ditt for å gjøre foto-opplevelsen lettere, enklere og raskere. Bare fordi du har fem kameralinser, betyr ikke det at du trenger å ta alle med på din neste familieferie. Velg i stedet det mest allsidige objektivet – kanskje et zoomobjektiv eller et 35 mm primeobjektiv – og hold deg til det. Ved å ha bare ett eller to objektiver vil du unngå å måtte bære en tung kameraveske og kaste bort tid på å finne ut hvilket objektiv du skal bruke, når du heller skal fokusere på å nyte opplevelsen. Trenger du virkelig å ha med stativet ditt? Vil du virkelig bruke blitz? Det samme kan sies om mobilbilder; forenkle foto-opplevelsen ved å bruke bare en eller to fotoapper og la unødvendig utstyr være hjemme. Jo mindre utstyr du må bære, jo raskere kan du bevege deg rundt og fokusere på det som betyr mest – å lete etter scener og motiver til fotograferingen!

Utfordre deg selv til å prøve nye ting

Nøkkelen til fotografering er å stadig øve og eksperimentere – det er alltid noe nytt å lære og oppdage! Tar du alltid bilder i auto-modus? Hvorfor ikke utfordre deg selv til å fotografere en hel dag i manuell modus. Liker du å fotografere barna dine i lukkerhastighetsprioritet? Hvorfor ikke bytte til blenderåpningsprioritet i stedet, og prøve å bruke forskjellige blenderåpninger for å leke med dybdeskarpheten. Bruker du ofte bestemte filtre eller forhåndsinnstilling? Prøv noe helt annet. Eller kanskje du aldri bruker filtre på kamerabildene dine og vil oppdage noe nytt og spennende ved å leke med forskjellige apper. Ta bilder både i farger og sort-hvitt, eller bruk et fast vidvinkelobjektiv i stedet for zoom. Ta portretter med mobilen i stedet for kameraet ditt, eller dra til den lokale parken for å ta familieportretter i stedet for i hagen din. Målet er å prøve nye ting og oppdage nye kreative måter å uttrykke deg på gjennom fotograferingen.

Vær raskere med lagrede forhåndsinnstillinger

Enten du fotograferer med kamera eller mobil, du vil få mest mulig ut av forhåndsinnstillinger hvis du raskt ønsker tilgang til de beste innstillingene. Forhåndsinnstilte landskapsinnstillinger vil for eksempel øke kontrast og metning, slik at du kan fange de fargerike landskapene i all sin prakt. Forhåndsinnstillinger for portrett åpner automatisk objektivets blenderåpning for å gjøre bakgrunnen uskarp. En forhåndsinnstilling for sport bruker en rask lukkerhastighet for å hjelpe deg til å ta skarpe bilder av barna eller hunden din mens de løper. Du kan også finne forhåndsinnstillinger som hjelper deg med å fotografere om natten, eller til og med under vann (men ikke glem det vanntette dekselet!). Til slutt kan du også opprette og lagre dine egne forhåndsinnstillinger, slik at du kan tilpasse kameraet eller mobilen til dine personlige behov.

Du vil bli overrasket over hvor mye mer du kan fotografere når du er kjent med kameraets innstillinger.

Kommentarer