Bildelist

Bildelister er svært populært å bruke i interiøret, både i stuer, på soverom og på kjøkken. For å få tips til hvordan å få et pent resultat, hvor bilder og pyntegjenstander ikke konkurrerer om oppmerksomheten, har vi spurt Martine Morken Pløen om gode råd for hvordan man bør tenke når det gjelder størrelse, former og gjenstander på en bildelist. Hun står bak Instagram-profilen Splittertine hvor hun daglig inspirerer over 34 000 følgere med flotte interiørbilder.

– Det kan være lurt å tenke på at det skal være er en rød tråd i bildene man plasserer på bildelisten. Jeg har for eksempel valgt å bruke fotografier i svart/hvitt. Dette gir et rent uttrykk og gjør at bildene passer inn sammen med alt det andre interiøret i stuen vår. Bildene har jeg bestilt på fotoknudsen. Videre kan man godt variere utsnittet. Jeg har for eksempel valgt å ha et bilde på høykant. Det synes jeg gir en fin effekt, sier Martine og legger til:

– Man kan også fint bruke foto i farger, for et mer «levende» uttrykk. Uansett hva man velger gir fotografier, gjerne noen du har tatt selv eller portretter av dine kjære, et personlig preg på interiøret. Fotografier kan også fint kombineres med grafiske postere som finnes på markedet nå.

Bildelist i interiøret

Bildelisten er satt opp rett over sofaen, og gir en ekstra hyggelig atmosfære i sofakroken.

Bruker en dyp bildelist

Det er også smart å velge en bildelist som faktisk tåler vekten av bildene og gjenstandene du ønsker å pynte den med.

– Jeg kjøper mine bildelister hos IKEA, og de har kommet med en ny og dypere bildelist. Nå unngår jeg at bildene ramler ned ved et hardt slag i veggen eller slamring med en dør. Den er også såpass dyp at små vaser med blomster og andre pyntegjenstander fint får plass. Jeg har tidligere hatt en lampe med klype på hengende i enden. Jeg synes rammer i størrelse A3 gjør seg godt på bildelisten. Likevel kan man gjøre uttrykket spennende med både større og mindre rammer og bilder. Bildene som nå står på bildelisten i stuen er fremkalt i størrelse A4. Sjekk ut alle bildeformater på fotoknudsen.no

Når det gjelder selve monteringen av bildelisten har Martine et godt tips.

– Det kan være lurt å montere bildelisten høyt nok til at ingen treffer den med hodet og lavt nok til at den er med på å ramme inn for eksempel et sofahjørne.

Bildelist i interiøret

 – Motivene jeg nå har i rammene er bilder av barna jeg selv har tatt i åkeren rett utenfor huset og et bilde av en trebro, tatt inne i regnskogen på en tur til Costa Rica i Latin-Amerika. Jeg er veldig glad i å reise og skulle gjerne reist oftere. Uansett er det hyggelig å kunne mimre tilbake ved å ha personlige og spesielle fotografier på veggene her hjemme, forteller Martine.

Passer i mange av husets rom

Bildelister gjør seg i mange av husets rom, og Martine har flere av dem i familiens hus i Sandefjord.

– Vi har bildelister i stuen, på soverommet vårt over sengen og på soverommet til yngste jenta vår, Hennie. Der har hun plass til lamper, bøker, kort, bilder og print. På vårt soverom har vi for det meste bilder av barna stående på bildelisten, sier hun og fortsetter:

– Det er med andre ord ingenting i veien for å bruke bildelister i de fleste rom. For eksempel på kjøkkenet til kokebøker og barnetegninger eller til fotografier i en trapp/gang. Jeg liker at basen er ren og enkel, og har derfor lagt min elsk på de rimelige variantene fra IKEA.

Hun er ikke i tvil om hva som er fordelen med å bruke bildelister fremfor å skru bildene fast i veggen.

– Det er smart å velge bildelist til utstilling av bilder og små skatter dersom du er som meg og liker å gjøre små forandringer ofte.

Bildelist på kontrastvegg

Martine har akkurat pusset opp stuen sin, og bildelisten ble montert på en lekker nysparklet vegg.

– Jeg ønsket å lage en kontrastvegg for at bildene på bildelisten min skulle komme enda bedre frem. Videre ønsket jeg en forholdsvis lang bildevegg, så min er satt sammen av to bildelister i ulike størrelser. Sparkel fra KABE Copenhagen og butikken Atelier Ribe i Kristiansand har gitt meg den så høyt ønskede kontrastveggen i grått. Valget falt på hvit bildelist. Den er klassisk, og jeg synes en lys list ser bra ut mot den noe mørkere veggen.

Veggen forblir nok grå litt til, men pynten på bildelisten kan det være Martine bytter ut om ikke lenge.

– Jeg har plassert bilder og en glassvase fra Serax Belgium/Studio Woroom på bildelisten nå. Men om en uke kan ting alt være flyttet på. Det er det som er som deilig med dette valget – friheten!

Bildelist i interiøret

 – Jeg bruker ofte rammer fra IKEA og Clas Ohlson. Disse er enkle og rimelige. Jeg har også lagt min elsk på de vakre trerammene fra Moebe/Nr. 9 i Sandefjord. De sikrer en varm og naturlig touch til bildene, helt i tråd med den skandinaviske interiørstilen. Det kan være lurt å bruke lik ramme på de fleste av bildene, dersom man ikke vil gjøre et poeng ut av nettopp ulike rammer. Ulike rammer gir et særpreg til både bildene som er innrammet og interiøret generelt. Det finnes utallige sorter i både hvitt, svart og tre – i tillegg til farger.

Martines 8 tips ved montering og pynting av bildelister:

1. Kjøp lang nok list, eventuelt sett flere rett ved siden av hverandre.
2. Våg å pynte med annet enn foto og print. Bruk vaser, lys, lamper osv.
3. Lag en «røde tråd» gjennom bruk av bilder i for eksempel svart/hvitt, bruk av like rammer og lik størrelse på bildene.
4. Tenk enkelt. Sett opp ett bilde eller én gjenstand av gangen. Ofte er det ikke så mye som skal til.
5. Ikke sett for store rammer på bildelistene. Da unngår du at de ramler ned. Likevel kan listen jeg har nå tåle bilder på størrelse 50X70 cm. Det er veldig fint å variere mellom store og litt mindre bilder på én og samme bildelist. Litt luft mellom bildene pleier å gi et fint preg.
6. Eksperimenter med farger og materialer. Rammer i tre virker lunt og tidsriktig.
7. Passepartout er med på å ramme inn motivet på bildene dine. Jeg har blitt mer og mer glad i denne måten å la bilder komme bedre fram på.
8. Bildelister er med på å samle bildene, og eventuelt pyntegjenstandene dine. De er med på å gi et «ryddigere» uttrykk. Da er også muligheten for egen kreativitet i form av bilder, farger, gjenstander og former mye mer til stede. Alt er lov! Er du ikke fornøyd, er det jo enkelt bare å stokke om på utstillingen din.

Litt om Martine:

Martine Morken Pløen bor i en liten enebolig i Sandefjord med samboer og hans to barn på 6 og 8 år. – Jeg jobber fullt som politi, og liker at hobbyen min interiør ligger så langt vekk fra det jeg driver med til daglig. Jeg er glad i å ta bilder og bruker mitt Olympus OM-D E-M10 systemkamera så ofte jeg kan. Jeg fikk det av kjæresten min i 30-årspresang i fjor. Øyeblikkene kommer ofte til uttrykk på min instagramkonto @splittertine, som stort sett oppdateres hver dag.

Martine Morken Pløen

Kommentarer