Fire bilder innrammet av et datavindu. Det er tre ikoner ved siden av dem til høyre: En ballong, en etasjekake og en kalender med et hjerte.

Det kan være tidkrevende å lete gjennom rotete bildefiler på laptopen eller enheten din. Og når du har lyst til å bruke mer tid på det kreative når du lager fotoboken din fra fotoknudsen, er det siste du vil å bruke masse tid på å lete etter bilder og filer uten navn på datamaskinen din.

Men med noen få smarte filbehandlingsteknikker kan du jobbe med bildene dine uten problemer og enkelt finne alle favorittbildene dine til den neste fotoboken din. Slik kan du gruppere bildene dine og holde orden i dem.

Hvorfor er filbehandling så viktig?

Et bilde tatt ovenfra og ned av en laptop, et kamera, en skriveblokk, en penn, en telefon, en datamus og en kopp med bilde mot en lyserosa overflate.

God bildeorganisering fører til en god arbeidsflyt når du fotograferer og gjør det enklere å finne de beste bildene dine når du trenger dem til en fotobok. Med arbeidsflyt mener vi den prosedyren fotografer følger hver gang de tar bilder, lagrer dem, redigerer dem og til slutt viser dem frem. Det finnes ingen fastsatt arbeidsflyt for fotografering – du må velge den prosedyren som passer best for deg – men det er lurt å bestemme seg for noen faste trinn, slik at du kan skape deg noen faste vaner når du tar bilder.

Tenk på det som en sjekkliste og følg opp alle punktene på den fra det øyeblikket du tar frem kameraet eller mobilen din. Hvis du liker å ta bilder med et digitalt speilreflekskamera, kan du prøve en arbeidsflyt som likner på denne:

  • Sjekk at tid- og datoinnstillingene er riktige på kameraet. Særlig dersom du er på ferie i en annen tidssone.
  • Juster kamerainnstillingene, som for eksempel lukkerhastighet og blenderåpning.
  • Ta bildene.
  • Last bildene opp på laptopen din.
  • Slett alle bilder som har dårlig kvalitet.
  • Gi navn til bildefilene og sorter dem i tydelige mapper.
  • Ta sikkerhetskopier av bildene i et skybasert lagringsmedium, med det samme navnesystemet som du bruker på datamaskinen din.
  • Når du er klar for å begynne å lage fotoboken din, last bildene opp i designprogrammet fra de velorganiserte bildemappene dine.

Dette er bare et eksempel, og du kan tilpasse arbeidsflyten til din egen fotostil. Hvis du stort sett tar bilder med mobilen, kan du fortsatt ha en liknende struktur på arbeidsflyten din. Og de som er tilhengere av å fotografere med film, kan legge til et trinn for å skanne inn bildene eller ta sikkerhetskopier av negativene. Hvis du trenger litt hjelp har vi noen tips om hvordan du skanner bilder her.

Slik organiserer du bildefilene dine.

Tre stabler med papirmapper, to med grønne mapper og en med brune.

Når du skal organisere bildene dine er det best å starte med et godt navnesystem. Hvis du holder deg til det samme mønsteret hver gang du navngir filene dine, blir det enklere å lagre bildene kronologisk og finne dem igjen etter tema eller sted. Prøv noe som likner på dette:

ÅÅÅÅ-MM-DD-Tema-Sted-Beskrivelse av det som er på bildet

Hva slags nøkkelord bør du bruke?

En kvinne og en ung gutt i turutstyr som står på en bakketopp med ryggen mot kamera og ser mot en elv, omringet av et fjellandskap.

Når du velger nøkkelordene dine, sørg for at du inkluderer noen vanlige temaer som du vanligvis ville laget et album for. Bruk ord som “familie”, “ferie”, “solnedgang”, “helg”, “sport”, “strand” og “kjæledyr”.

Men du kan også være litt kreativ med nøkkelordene dine. Bruk den dominerende fargen i bildet som et nøkkelord som kan hjelpe deg med å lage tematiske fotobøker, basert på favorittfargene dine. Du kan også inkludere følelser i listen din med nøkkelord. Bilder fra en fottur med familien kan for eksempel tagges slik:

  • Lykkelig
  • Familie
  • Ferie
  • Fottur
  • Fjell
  • Blå
  • Elv
  • Natur
  • Steiner
  • Skyer

Når du begynner å bygge opp en bildebank og bruker de samme nøkkelordene på bildene dine, har du snart mange kreative fotoboktemaer som bare venter på å komme til live.

Slik endrer du nøkkelordene dine

Et miniatyrbilde av et bilde av et fjellandskap til venstre, med en nedtrekksmeny for filnavn under. Til høyre er det et skjermbilde av prosessen med å endre filnavn i Windows.

Det er enkelt å legge til nøkkelord på bildefilene dine. Når du importerer nye bilder eller rydder i bilder som du allerede har lagret på datamaskinen, rediger egenskapene deres slik at du kan legge til nøkkelord og tagger. Her ser du hvordan du vanligvis kan oppdatere bildedetaljer i Windows og Mac:

I Windows:
  • Gå til mappen “bilder”
  • Høyreklikk på bildet du vil redigere
  • Klikk på “egenskaper”
  • Klikk på fanen “detaljer”
På Mac:
  • Gå til appen “bilder” på Macen din
  • Klikk på “info”-knappen i verktøylinjen eller trykk på “command-i”
  • Du kan også raskt og enkelt legge til titler i “bilder”-vinduet. Klikk på “vis”, deretter på “metadata” og så på “titler”. For å skrive inn navnet klikker du deretter i feltet under bildet som kommer til syne når du holder markøren over det.

Fyll inn så mye informasjon som mulig når du oppdaterer fildetaljene, som f. eks. kameartype, innstillingene du brukte når du tok bildet, copyrightdetaljer (dersom det er relevant) og tidspunktet du tok bildet. Denne informasjonen er veldig nyttig dersom du skal lage en samling av bilder med liknende stil. Du kunne for eksempel søkt i filene som er tagget med “rask lukkerhastighet” dersom du skulle lage et album med actionbilder.

Organiser bildene dine i Minnebanken

GROUP_how-to_NO

  • fotoknudsens bildelagrinstjenseste, Minnebanken, er en super løsning for å lagre alle dine bilder på ett sted.
  • Tjenesten gir deg trygg lagring, er gratis og det er enkelt å holde orden på alle bildene dine. Last ned vår app for Android eller iPhone for å laste opp alle dine mobilbilder. Når du har fått lastet opp bilder til Minnebanken, så vil de bli automatisk organisert for deg. Basert på informasjon i bildene som dato, klokkeslett og plassering, vil Minnebanken gruppere disse bildene i ulike hendelser og de vises på en tidslinje.
  • Dersom du laster opp bilder som ikke inneholder informasjon om dato, klokkeslett og plassering, vil minnebanken legge disse i en egen mappe som du finner under «bilder» i menyen til venstre. Her kan du enkelt legge til dato på bildene dersom du ønsker det.
  • Få flere tips til hvordan du kan organisere bildene din i Minnebanken

Det er enkelt å holde orden på bildene dine. Det kan hende det er litt tidkrevende til å begynne med, men på den annen side vil det bli mye enklere å finne igjen favorittbildene dine og lage fotobøker.

For flere bildehåndteringstips som holder bildefilene dine ekstra ryddige, les resten av guidene våre om organiseringsteknikker.

Og hvis du vil gjøre det enda enklere å lage fotobøker, sjekk ut hvordan du får mest mulig ut av vår nye Smart Assistent. Vår Smart Assistent hjelper deg med å lage nydelige fotobøker på bare noen få minutter, ved å velge ut de beste bildene dine og plassere dem i mulige sideoppsett. Og med ryddige og velorganiserte bildefiler, kan denne smarte teknologien gjøre jobben sin og sortere gjennom bildene dine.

Last ned designprogrammet vårt og prøv vår Smart Assistent.

lage din egen fotobok

Kommentarer