5 tips til sommeraktiviteter for barn

Av Fotoknudsen 20. juli 2023

De beste sommerdagene er fylt med sol og gøye aktiviteter ute sammen med barna. Les våre fem beste tips til kreative ting du kan gjøre sammen med barna i sommer.

Trenger du tips til morsomme ferieaktiviteter med barna i sommer? Vi har samlet fem av våre beste tips for å få de små ut av huset (og vekk fra dataskjermen) og nyte de fine sommerdagene. Hvert av disse tipsene utfordrer barnet ditt til å utforske nye ferdigheter, inspirere kreativiteten og samtidig ha det gøy – for er det ikke egentlig det sommeren handler om?

1. En avkjølende vannballong turnering

Vannballonger er kjempegøy! De er enkle å lage og supre for å kjøle seg ned en varm sommerdag, løpende rundt i solen. Fyll ballongene med vann og gå ut i hagen eller parken og øv litt på å kaste disse vannbombene. Når alle kan teknikken er det klart for turnering. Del vannbalongene likt mellom de små og la dem løpe i vilden sky. Den som er tørrest på slutten av kampen har vunnet!

Ekstra tips: Du kan kjøpe ballonger som er laget spesielt for vannbomber i de fleste leketøysbutikker, selv om alle vanlige ballonger også vil gjøre jobben. Tilsett noen dråper konditorfarge i hver vannballong for litt ekstra magi og for å gjøre det enda morsommere for barna.

2. Arranger en magisk filmkveld ute

Det eneste som er mer magisk enn en filmkveld, er en utendørs filmkveld. Få mest mulig ut av de fine, lune sommerkveldene ved å vise en av barnas favorittfilmer ute. Det kan være en film med en av de nye superheltene eller en av de tidløse tegnefilm klassikere.

Kom gjerne med forslag til gøye filmer eller serier og la barna selv velge ut hva de vil se. Inviter noen av de beste vennene deres eller andre unge familiemedlemmer til å bli med på filmkvelden. Hvis du ønsker å gjøre kvelden ekstra spesiell, foreslå at de kan kle seg ut som den filmkarakteren de liker aller best.

Ekstra tips: Bærbare filmprojektorer er relativt rimelige i disse dager, og alt du trenger er et stort hvitt laken som kan brukes som kinolerret. Fyll skålene med noe godt, som popcorn og nachos, server litt drikke og finn fram noen tepper og puter for den aller beste utekino-opplevelsen!

3. Limonade til salgs!

Oppmuntre barnets gründerånd med et morsomt forretningsforslag. Finn noen gode oppskrifter på hjemmelaget limonade og gjør det til en morsom aktivitet med å lage den helt fra bunnen av. Alt du trenger er noen få sitroner, mye vann og isbiter, og en sunn dose sukker. Du kan også oppmuntre de små gründerne til å lage sin helt egen limonadedrikk med spesielle ingredienser som mynte og bringebær eller agurk og vannmelon.

Når limonaden er laget, hjelp barna med å sette opp et lite bord og et skilt foran huset. Sørg for at det er langt unna all trafikk og et sted der du kan holde øye med dem. Oppmuntre dem til å gjøre det ekstra fint rundt den nye «butikken» deres.

Er barna litt eldre, be dem om å finne på en logo og et slagord for salgsboden deres – noe som lar dem bruke sine kunstneriske og språklige ferdigheter. Så gjenstår det bare å selge limonaden til forbipasserende – eller invitere venner og familie for å besøke den nylig lanserte butikken.

Ekstra tips: Har du mer enn ett lite forretningstalent i familien? Legg til et konkurranseelement ved å tilby en premie til den som selger mest limonade. Eller sett noen mål dere sammen skal jobbe mot gjennom hele sommeren, og la de føle hvordan det er å jobbe i team.

4. Papirbåt kappløp i elven

Det beste med sommeren er å være ved vannet. Inspirer dine håpefulle ingeniører og arkitekter til å bygge papirbåter og forberede seg for et kappløp på nærmeste innsjø, basseng eller elv (i følge med og overvåket av en voksen, naturligvis). En spennende sommeraktivitet for barna som både vil få dem til å bruke sine kreative ferdigheter samt inspirere dem til å engasjere seg i vann og natur på en morsom og respektfull måte.

Ekstra tips: Ta med mye ekstra papir slik at dere kan lage flere båter og teste ut nye ideer. Du vil jo ikke gi deg med en gang den første båten synker!

Fem enkle trinn til hvordan lage en papirbåt:

  1. Legg papiret vertikalt foran barnet ditt, og få dem til å brette det i to, fra topp til bunn.
  2. Brett øvre venstre og høyre hjørne inn mot midten av papiret for å danne en spiss øverst. Brett så papiret for å angi formen.
  3. Brett opp klaffene nederst på papiret for å danne en trekantet form.
  4. Åpne opp midten av trekanten som om det var en hatt, og brett de spisse sidene sammen slik at trekanten blir en firkant. Brett deretter det øverste laget opp for å slå sammen det andre punktet. Snu papiret og gjenta på den andre siden.
  5. Lukk opp de to øverste punktene og skyv ut bunnen for å danne bunnen i båten. Du kan også bruke limbånd for å gjøre båten sterkere så den lettere holder seg tørr.

5. Send opp en drage

En luftig sommerdag er helt perfekt for å sende drager opp i luften! En trekantformet eller diamantformet drage er perfekte for å komme i gang, siden de er enklest å sette sammen. Deretter er det bare å finne en åpen slette, for eksempel en park, lekeplass, strand, eller til og med hagen din hvis den er stor nok.

Det viktigste du bør tenke på, når du ser etter et sted å få opp dragen din, er at det ikke er kraftledninger i nærheten, eller bygninger og travle folkemengder. Og du trenger en vindhastighet på mellom 8 och 40 km/h for å kunne få en drage opp i luften. Bruk vær-appen for å finne den beste dagen å gjøre det på, eller hold øye med toppen av de høye trærne for å måle den lokale vindhastigheten – hvis de svaier, bør du være ute med dragen din.

Slik får du dragen opp:

  • Sett utstyret sammen innendørs, så vinden ikke lager problemer for deg. Sett dragens ryggrad og tverrstenger på plass og fest snoren. Alle drager kommer med sine egne spesifikke instruksjoner.
  • Ha ryggen mot vinden, se mot dragen og hold den oppe til vinden fanger den. Hvis dragen begynner å spinne, er snoren for stram. Hvis dragen begynner å falle, er den for slapp. Be barnet ditt om å holde snoren stram mens det slipper ut mer og mer snor, slik at dragen flyr til himmels.
  • For å lande dragen din trygt, gå sakte mot den mens du spoler inn snøret. Når snoren er kort nok bør du kunne lande dragen på bakken og ta den. Vis den lille drageflygeren noen fine landinger før du lar den ta tøylene selv.

Enten du planlegger hva som skal skje fremover og gleder deg til en sommersesong full av aktiviteter, eller du alt er klar for å lage en flott skoleårbok for å markere slutten på et minneverdig skoleår – se gjennom utvalget vårt med fantastiske fotobokmaler og sett i gang!