De fem fineste byene å besøke i Norge

Av Fotoknudsen 28. juni 2023

Hvis du planlegger ferie i eget land, så er dette fem av de fineste byene med nydelige steder å fotografere.

Om sommeren kan solen skinne nesten hele døgnet og dermed kan du nyte friluftslivet til langt ut på natten. Naturen er fantastisk og mange byer er fylt med historisk sjarm og familievennlige severdigheter. Dette er fem av de byene du bør besøke her i landet, få med deg severdigheter som er verdt å fotografere og lag en nydelig fotobok.

Bergen

Den ligger der vest, omgitt av sine syv fjell med gamle trehus som klamrer seg fast opp gjennom fjellsidene. Deler av byen er også spredt over flere øyer, og Bergen er et naturskjønt sted å besøke. Selv om det er Norges nest største by, har den likevel småbyens sjarm. Alle studentene sørger også for en ung og livlig atmosfære. Ta deg en vandretur rundt på Bryggen, der fargerike trehus ligger på rekke og rad. Besøk det berømte “Torget”, et fiskemarked der du kan nyte fersk sjømat og kanskje også finne noen fine suvenirer. Akvariet er en opplevelse for både store og små, og ikke minst Fløibanen og Ulriksbanen som tar deg til fjelltoppene rundt byen. Bergen er også kjent som utgangspunkt til fjordene rundt: en av de mest populære utfluktene er “Norge i et nøtteskall”, som inkluderer et cruise i Nærøyfjorden og togtur med Flåmbanen. Denne turen er kåret til en av de vakreste i verden. Her er det uendelige muligheter for vakre naturbilder.

Stavanger

Stavanger er byen som har alt: en sjarmerende gamleby, flotte interaktive museer, fantastisk gatekunst og flott natur i nærheten. For et innblikk i livet slik det en gang var, ta turen til det blomsterfylte Gamle Stavanger, hvor restaurerte hvite trehus med velstelte hager ligger side om side. Hvis du har barn med deg, ta turen til Vikinghuset hvor du kan ta på deg VR-briller og seile inn i vikingtiden, og Petroleumsmuseet, som inkluderer kopier av oljerigger, tankskip og et rømningsrom, hvor besøkende utfordres til å evakuere en brennende rigg! Stavanger kan også skilte med de beste restauranter, massevis av urban kunst – alt fra gigantiske veggmalerier til bittesmå malerier i døråpninger. I tillegg er der en utrolig natur. En av de mest populære turene er Preikestolen, en flat stein som ruver 600 meter over Lysefjorden. Du kan enten gå opp til toppen eller beundre den bratte fjellveggen fra en båt. Nesten ethvert lite hjørne av Stavanger er som skapt for fotografering, men for fargerike bilder, gå til Øvre Holmegate, en brosteinsbelagt gate hvor bygningene er malt i alle regnbuens farger.

Trondheim

Trondheim er kanskje Norges teknologihovedstad og hjemby til landets største universitet, men historien går helt tilbake til 1000-tallet. Byen har en ung, livlig atmosfære kombinert med en forseggjort, historisk arkitektur. Bakklandet er en sjarmerende del av det gamle kvarteret hvor brosteinsbelagte gågater rammes inn med trehus som er gjort om til kafeer, butikker og gallerier. Like i nærheten ligger Nidarosdomen, dekorert med 5000 skulpturer – en imponerende gotisk bygning som også er den største kirken i Norge. Byen ligger ved Nidelva som renner ut i Trondheimsfjorden, så båtturer er en populær familieaktivitet enten du vil se byen fra vannet eller begi deg ut i den fine naturen. De fargerike gamle varehusene langs vannkanten er virkelig verdt å forevige ved solnedgang, når de reflekteres i vannet.

Tromsø

Tromsø er en relativt liten by som ligger nord for polarsirkelen, noe som gjør den til et av de beste stedene i verden for å oppleve nordlyset om vinteren og midnattssolen om sommeren. Uansett hvilken tid på året, her er det mange måter å utforske livet i arktis på. I sentrum av byen er Polaria, en familiefavoritt der lekne sel, steinbit og bittesmå haier kan observeres; Polarmuseet forteller historier om arktiske ekspedisjoner, mens den botaniske hagen viser arktiske og alpine planter som eksploderer i farger om sommeren. Hvis det ikke er riktig tid på året for å se nordlyset, så kan du fortsatt oppleve dette naturens under på Planetarium. Du kan også få mye ut av de endeløse dagene med en midnattssolkonsert i den moderne katedralen eller et slag golf sent på kvelden. Mens midnattssolen sørger for stemningsfulle bilder nesten hvor som helst i byen, vil du bli belønnet med en fantastisk panoramautsikt hvis du kjører taubanen opp til Storsteinen.

Kristiansand

Kristiansand er den sørligste – og mest solrike – byen i landet, og et populært sommerferiested. Ettersom den ligger helt ved kysten, kan den også skryte av en nydelig, hvit sandstrand med palmer. Utenfor kysten er det mange idylliske små øyer å utforske. Dette er perfekt for familier med barn, med attraksjoner som den berømte dyrehagen, fornøyelsespark, badeland med svømmebasseng i olympisk størrelse, bølgebasseng og spa på stranden og ikke minst, fantastiske naturparker. I hjertet av byen ligger Posebyen, den pittoreske gamlebyen fylt med sjarmerende hvite trehus, mens fiskebrygga med sin flotte kanalfront og sjømatmarked er et innbydende sted å roe ned en time eller to. Gå heller ikke glipp av noe av byens fantastiske moderne arkitektur: Kilden teater og konserthus kan lage et fantstisk bakteppe for et familiebilde.

Med lange dager og gode temperaturer er sommeren den beste tiden for å oppleve både naturlige og urbane steder her nord. Ta med familien og nyt alle de barnevennlige attraksjonene og dokumenter hver dag med kameraet ditt. For å være sikker på at du får de beste bildene, se innlegget vårt om reisefotograferingstips. Så, når du kommer tilbake, kan du lage en nydelig og spesiell fotobok.