Du trenger ikke å være utdannet grafisk designer for å lage en nydelig fotobok fra fotoknudsen. Denne guiden hjelper deg med å tenke som en designer, med tips om hvordan du velger farger som gir boken din et enhetlig utseende og hvordan du legger til ekstra detaljer som en proff.  

Lær litt om grafisk design slik at du kan du lage en nydelig fotobok på bare et øyeblikk, og få mange nye ideer til fotobøker fra alle slags begivenheter. 

Først må du tenke på hva som er hensikten med fotoboken din

Hensikten med fotoboken din er utgangspunktet for alt som plasseres i den – fra fargene du velger til sideoppsettet – og strukturen til fortellingen din. Her får du noen tips om hvordan du kan fortelle historien din med en fotobok. 

Dersom det er en gave bør du ha mottakerens smak i mente når du gjør designvalgene dine. Dersom fotoboken er til deg selv, kan du lage boken akkurat som du selv vil.

Et raskt tips: Et moodboard er en super begynnelse på ethvert designprosjekt. Hvis du ikke vet hva et moodboard er, så er det rett og slett en idécollage med fargeprøver, bilder, ulike fonter og andre ting som inspirerer deg, som kan hjelpe deg med å lage et tema og finne ut hvilke elementer som passer sammen. 

Slik velger du en fargepalett til fotoboken din

Prøv å ikke overdrive fargebruken. Før du begynner å lage fotoboken din velger du tre eller fire farger med utgangspunkt i moodboardet ditt som komplementerer fargetonene i bildene dine. 

Det ser mer profesjonelt ut hvis du plasserer bilder med liknende fargetoner i grupper. Men når det kommer til store familiealbum, hvor bildene kan være fra ulike tiår og i ulike stiler, bør du gjøre det enda enklere. Et enkelt svart-hvitt tema kan se veldig stilig ut og binder alle bildene dine sammen. 

Et raskt tips: For å skape en profesjonell stil bør du være konsekvent når det gjelder fargevalg og bruk av bakgrunner, cliparts og fonter gjennom hele albumet.

Ikke bruk mer enn tre ulike fonter

Med så mange fonter å velge mellom kan det være fristende å bruke så mange av dem som mulig. Men tenk på blader du har bladd i og de profesjonelle fotobøkene du har lest. De er alltid konsekvente når det gjelder bruk av fonter og blander sjelden flere ulike stiler.

Hold deg til maksimum tre ulike fonter og velg stiler som passer godt til bildene dine. For gamle svart-hvittbilder kan du prøve med fonten sans-serif, mens en font med runde former kan passe godt for koselige familiebilder. Og i en reisedagbok vil en “håndskrevet” font gi et enda mer personlig uttrykk.

Et raskt tips: Velg én font for overskrifter og en annen for bildetekster og datoer. Det vil gjøre det enklere å være konsekvent. 

Vær konsekvent når det gjelder sideoppsett

I grafisk design er det viktig å være konsekvent, så prøv å være konsekvent også når det gjelder fotobøkene dine. Hvis det er mulig bør du bruke bilder med liknende fargetoner eller bilder av det samme subjektet, og holde deg til det samme temaet gjennom hele boken. 

Du bør også bruke liknende sideoppsett. Hvis du for eksempel velger å bruke mosaikker med runde former, bør du unngå å bruke mosaikker med kvadratiske bilder i den samme boken. Ellers kan boken din ende opp med å se rotete ut.

Et raskt tips: Hvis bildene dine har mange kontrasterende fargetoner kan du forsøke å gjøre dem om til svart-hvittbilder. Hvis du bruker litt tid på å redigere bildene før du begynner på fotoboken din kan du få et veldig stilig resultat.

Balanser sideoppsett for ett bilde med sideoppsett med plass til flere bilder 

Sideoppsett for ett bilde og sideoppsett med plass til flere bilder ser flotte ut ved siden av hverandre. Du kan for eksempel bruke sideoppsett for ett bilde for imponerende landskap eller et stort familiebilde , og så bruke det andre oppsettet for å vise frem detaljer eller koselige øyeblikk. 

Et raskt tips: Bruk de forhåndsdesignede sideoppsettene i redigeringsprogrammene våre. Du trenger bare å velge et oppsett for boksiden din og så klikke i hvert av de grå feltene eller trekke en fil over dem for å legge til et bilde. Da slipper du alt pirkearbeidet med å justere høyde og størrelse på hvert enkelt bilde selv. 

Bruk våre cliparts 

Vi har et team av talentfulle designere som lager cliparts for oss. Disse eksklusive designene er delt inn i ulike temaer og er perfekte for å gi fotoboken din det lille ekstra.

Som alltid bør du forsøke å velge cliparts som passer til den generelle stilen og utrykket til fotoboken din. I våre fotobokprogrammer – både nedlastbare og på nett – finner du massevis av cliparts å velge mellom. De er delt inn i kategorier som “bryllup”, “reiser og ferier”, “baby og barn”, så det er superenkelt å finne nydelige cliparts som matcher temaet ditt.

Et raskt tips: Ikke bruk cliparts i for mange ulike stiler. Hvis du vil gjøre det enkelt kan du holde deg til en minimalistisk stil gjennom hele boken. For et litt mer lekent design kan du bruke tegneseriaktige cliparts.

Slik designer du fotobokomslaget

Våre standardomslag i lin og skinn er supre alternativer dersom du skal lage en serie av fotobøker til bokhyllen din og vil at omslagene skal være like. Men hvis du vil at boken din skal ha en unik stil kan du velge et bildeomslag i stedet.

For å gjøre den ekstra profesjonell kan du velge et stort bilde som dekker både forsiden og baksiden, eller du kan velge ett stort bilde til forsiden og noen mindre bilder til baksiden. Vi lager alltid omslagene våre sist slik at vi kan plukke ut noen av de beste elementene av designet til forsiden.

Et raskt tips: Bruk fonten du har valgt for overskriftene dine til tittelen på omslaget og en av de sekundære fontene, som du brukte til bildetekster og datoer, til å gjenta tittelen på bokryggen. Du kan også inludere noen matchende cliparts på omslaget slik at boken din får en gjennomført stil fra første til siste side.  

Nå har du fått massevis av ideer og grunnleggende tips om grafisk design som du kan bruke når du skal lage den neste fotoboken din. Hvordan vil du starte boken din?

Les de andre praktiske guidene våre for mer inspirasjon til hvordan du kan fortelle historien din med en fotobok og hvordan du kan lage en enkel arbeidsflyt for det neste prosjektet ditt. 

Kommentarer