Liker du ideen om å lage en fotobok om familiens historie som ditt neste personlige prosjekt? Før du setter deg ned for å designe bokens sideoppsett må du forstå hvilken informasjon du trenger og hvordan du får tak i den. Det er ikke vanskelig, bare følg trinnene nedenfor og du er godt i gang med å samle all informasjon du trenger for å komponere en flott bok om familiens historie.

Spør familiemedlemmer om hjelp

Start der du ønsker å fortsette, med menneskene som står i midtpunktet for familieboken din. Å ta en hyggelig prat over en kopp kaffe kan være en ekstra fin del av slektsforskningen! Plutselig kan familiemedlemmer komme med nyttige kilder til informasjon om dine slektninger. De kan også komme med nyttige, men uventede fakta som hjelper deg med undersøkelsene dine. Det viktigste er at de sannsynligvis vil kunne dele interessante og innsiktsfulle historier. Familiehistorier handler ikke bare om å presentere et slektstre med datoer for bryllup, fødsler og dødsfall. Historier om menneskene bak navnene gir ekstra liv til slektsforskningen og viser fram deres karakterer.

Slektninger kan kanskje komme med bilder og brev. Med litt flaks kan du til og med få tak i bestemors beste oppskrifter til boken din. Dokumenter fra familiemedlemmer kan inneholde masse glemt informasjon. Den kan være relatert til mennesker, livshendelser og steder som er knyttet til familien. Sørg for å lese dokumentene du får. De kan gi uventede ledetråder om steder som bør besøkes og om hva som skal prioriteres for å finne slektsdokumenter.

Besøk ditt lokale bibliotek

Ditt lokale eller kommunale bibliotek er ideelt som andre stopp for å forske på familiens historie. Biblioteker lagrer masser av historiske opptegnelser og dokumentasjoner. Du kan finne lokalaviser. Kanskje finner du sjeldne bøker som beskriver bestemte hendelser, mennesker og bygninger. Be om kopier for å kunne ta med interessant informasjon i boken.

Var dine forfedre involvert i viktige hendelser? Gamle aviser er en kilde til reportasjer fra samtiden. Å gjengi utdragene i boken din sørger for dybde og interessante detaljer. Ikke glem å be bibliotekarene om hjelp! Deres profesjonelle opplæring og erfaring gjør at de vil kunne komme med tips om nyttige informasjonskilder.

Besøk slektsforskningssider

Internett gjør det relativt enkelt å gjøre grundige undersøkelser av familiehistorien ved hjelp av datamaskin eller mobil. Den store interessen for slektsforskning gjør at det nå er veldig mye informasjon tilgjengelig på nett. Det inkluderer kirkebøker, fødselsjournaler, vielsesattester og andre nyttige familieregistre. Avhengig av hva du leter etter, nå kan du også få tilgang til relevante arkiver mens du jobber i ro og mak hjemme. Usikker på hvor du skal begynne å undersøke historien om dine aner? Gå inn på Family History Daily for å få tilgang til offentlige databaser fra hele Europa.

Gratis slektsforskningssider kan være nyttige. Sjekk ut Family Search som en av måtene å undersøke på. Å abonnere på nettsteder som Ancestry, Find My Past eller My Heritage kan også være en god investering for å bygge videre på det du allerede vet.

Nettsteder gjør det også enkelt å lage slektstrær. Ta en titt på slike som Family Echo, Mackiev og Creately. De kan lage et perfekt slektstre til boken din om familiens historie.

Søk informasjon på Google

Bruk verdens mest populære søkemotor effektivt og du kan finne utrolig mye informasjon. Skriv inn alternative skrivemåter for navn i Googles søkeboks, hvis du ikke finner det du leter etter.

Start med å lete etter det du allerede vet, og se hva annet Google foreslår. Kanskje får du en hel mengde med resultater? Søk etter navn i anførselstegn for å begrense omfanget av treff.

Søk etter familiedetaljer i arkiver

Kommunale arkiver har offisielle dokumenter som kan vise seg å være uvurderlige i familiehistorier. Disse inkluderer attester om fødsler, ekteskap og dødsfall. Kirken har sognebøker over dåp, ekteskap og begravelser. Disse oppføringene kan være tilgjengelige på nettet. Eventuelt må du kanskje besøke arkivet personlig for å få tilgang. Historiske folketellinger fra nasjonale arkiver og militærhistoriske arkiver kan også legges til den informasjonen du har tilgjengelig.

Avisarkiver på nett

Å søke i et avisarkiv kan være nyttig for å samle informasjon om når og hvor dine forfedre levde. Lokale aviser kan ha nettarkiver der du kan søke etter navn og søkeord.

Bruk en DNA-test

Er familiehistorien din vanskelig å spore? DNA-tester kan gi innsikt om forfedres geografiske og etniske opprinnelse, pluss informasjon om genetiske treff som indikerer felles opphav. Ta en prøve selv, send den til laboratoriet og motta resultatene. Få gjerne med dine mannlige og kvinnelige slektninger på DNA-testing for å øke sannsynligheten for positive treff. Selve opplevelsen av å bruke DNA-tester og finne det ukjente kan til og med være noe du kan dokumentere i familieboken din.

Forslagene ovenfor er på ingen måte de eneste når det gjelder hvordan du kan drive slektsforskning. Det er viktig å se familiesituasjonen an og være kreativ for å samle så mye interessant informasjon som mulig. Har du allerede samlet nok detaljer for å begynne å skrive og designe? Se vårt innlegg om hva du skal inkludere i din bok om familiens historie [sett inn link til underside 3].

Les mer

Kommentarer