Fotografering er en fantastisk hobby. Med litt grunnleggende kunnskap kan du fange essensen av fantastiske øyeblikk på film. I tillegg kan du lage fotobøker fra fotoknudsen som ser enda mer profesjonelle ut. I bloggposten vår “En introduksjon til grunnleggende fototeknikk” snakket vi om hvorfor god lyskontroll er essensielt for å ta gode bilder, og så fort du får til dette har du en mengde kreative muligheter for hånden.

Å kunne justere lukkerhastigheten og blenderåpningen er det første steget på veien, men det finnes også andre innstillinger du kan prøve for å få mer lys i bildene dine. Nå skal vi utforske mulighetene ISO-innstillingene gir deg.

I denne bloggposten finner du ut hva ISO er, hvordan du justerer den på det digitale kameraet ditt og hvordan du bruker den under ulike lysforhold for å ta perfekte bilder. Men først, en liten påminnelse om hvorfor lyset er så viktig når du fotograferer.

En rask oppsummering av hvorfor lyset er viktig for bildene dine

Ei jente som blåser ut lysene på en bursdagskake på en fest ute om kvelden.

Det er mye enklere å justere et bilde med for mye lys enn ett med for lite lys. Men med mindre du fotograferer med profesjonelt utstyr eller på lyse sommerdager, er det mer sannsynlig at du vil trenge alt det lyset du kan få.

Svakt opplyste situasjoner trenger alltid ekstra lys, men scener som for det blotte øyet ser ut til å ha nok lys kan ofte se mye mørkere ut på et bilde. Dette er fordi kameraets sensorer ikke har det samme dynamiske spekteret som øynene våre. Det vil si at øynene våre kan oppfatte mange flere detaljer fra skygge til lys enn et kamera kan prosessere.

Både lav lukkerhastighet og rask blenderåpning slipper mer lys inn i kameraet ditt. Men hvis du ønsker å fotografere med lav lukkerhastighet eller stor blenderåpning men ikke har lyst til å bruke penger på et speilreflekskamera i fullformat med profesjonelle objektiver, så finnes det noen flere triks du kan prøve for å fange så mye lys som mulig. I tillegg så kan du også med det dyreste utstyret som er tilgjengelig fortsatt befinne deg i situasjoner hvor lyskvaliteten er for dårlig til at bildene dine eksponeres riktig.

Slik tar du bilder i dårlig lys med et filmkamera

To hender som holder en åpen filmrull over en lysboks.

Fotografer som bruker filmkameraer og som vet at de skal fotografere i dårlige lysforhold, må planlegge litt før de går i gang med å ta bilder. Filmen du setter i kameraet har en ASA-verdi, som avgjør hvor sensitiv filmen er for lys. Jo høyere ASA-verdien er, jo mer lys fanger negativet. Så dersom du forventer lite lys når du går ut for å ta bilder, sørg for at du har med deg en filmrull med høy ASA-verdi slik at du unngår undereksponerte bilder.

Men det finnes også noen ulemper ved å bruke en mer lyssensitiv film. Jo høyere ASA-verdien er, jo større sjanse er det for at bildet ditt kan bli kornete. En kornete effekt kan være et flott kreativt verktøy som kan gi en vintage-følelse til bildet ditt, men hvis du skal fremkalle det i stort format vil du miste mye av skarpheten i bildet.

Hva er ISO på et digitalkamera og en mobil?

En person som tar et bilde av en gate om kvelden med en hvit mobil. Scenen er uklar, men bildet på telefonen er i fokus.

Mens du med et analogt kamera noen ganger må bytte film for å håndtere ulike lysforhold, kan du endre innstillingene på en digital kamerasensor for å tilpasse deg til lysforholdene. Og innstillingene du må justere i dette tilfellet kalles for ISO.

Du kan også justere ISO på de fleste mobiler. Men det kan hende du må bruke noen manuelle innstillinger for å få tilgang til den.

Enten du bruker et digitalt speilreflekskamera eller en mobil, vil du se at ISO er representert med et tall. Ved å øke tallverdien på ISOen slipper du mer lys inn til kameraets sensor og som resultat vil du få lysere bilder. Så enkelt er det.

Hvordan fungerer ISO-verdier?

Et bilde av en gate om kvelden med Brooklyn Bridge i enden av gata. Halvparten av bildet er mørkt og så vidt synlig, den andre halvparten er lysere, men menneskene er uskarpe.

ISO-1.1NO

ISO-verdien pleier å starte på rundt 100 på et digitalkamera. Disse verdiene dobles etterhvert som de øker, på denne måten: 200, 400, 800, 1600, 3200.

Jo høyere ISO-verdien er, jo mer lys treffer sensoren og jo lysere blir bildet. Og for hver gang verdien dobles, slipper dobbelt så mye lys inn i kameraet slik at bildene dine blir dobbelt så lyse. Dette gjør også at du kan halvere eksponeringstiden, noe som gir deg muligheter til å bruke en raskere lukkerhastighet eller en mindre blenderåpning mens du likevel får bilder med riktig eksponering.

Hvordan bruke ISO

Den enkleste måten å bruke ISO på er å øke verdien når du er på et sted med dårlige lysforhold, for eksempel på en fest, en spasertur om kvelden, eller innendørs i et rom med dårlig belysning.

Men ISO kan være et effektivt verktøy også under gode lysforhold, som vi kan se her.

Frys bevegelsen med ISO

To bilder av personer som sykler ved siden av hverandre. Bildet til venstre har bevegelsesuskarphet, mens bildet til høyre er mer fokusert med en sløret bakgrunn. Diagrammet under viser hvilke ISO-verdier som korresponderer med hvert bilde.

ISO_info_bikeNO

Hvis du vil fryse bevegelse med en rask lukkerhastighet, prøv å øke ISO-verdien for å eksponere bildene dine på rundt 1/500 eller 1/1000 sekund. Dette kan være til hjelp selv om subjektet ditt ikke er utsatt for direkte lys eller om det er overskyet.

Lek litt med innstillingene for å finne ut hva som fungerer for deg, men som bildene over viser vil eksponeringen av bildet forbli den samme dersom du endrer ISO-verdien i tillegg til lukkerhastigheten. Forskjellen består i at bildet blir skarpere.

Bruk ISO når du tar gatebilder

Når du fotograferer på gaten, hvor lysforholdene endrer seg raskt, kan det å justere kameraets ISO-verdier være et nyttig verktøy. Hvis du for eksempel bruker en liten blenderåpning, vil en høyere ISO-verdi la deg jobbe med en mye videre dybdeskarphet, som igjen gjør at du kan fange inn mer av scenen du fotograferer. Ved å skru opp ISO-verdien kan du uten problemer stille blenderen på f8 og fortsatt bruke en raskere lukkerhastighet, mens du har kontroll på eksponeringen. Hvis du trenger en påminnelse om hvordan blenderen fungerer, finner du ut hva en f/stop er her.

Så selv om det å øke kameraets ISO-verdi er en enkel måte å gjøre bildet lysere på, gir den deg også flere muligheter til å eksperimentere med lukkerhastighet og blender.

Ting du må passe på når du øker ISO-verdien

Et bilde av Amsterdam tatt om kvelden som viser digital støy.

  • Dersom du øker ISO-verdien for mye kan du få digital støy på bildene dine. Med støy mener vi et lag av digitale ufullkommenheter som kan ødelegge bildet på samme måte som at bilder tatt med filmkameraer kan bli kornete. Hvor høye ISO-verdier du kan bruke, kommer an på både kamerasensoren din og lysforholdene du jobber under, så du må eksperimentere til du finner det riktige nivået. Sørg også for at du sjekker bildene nøye for støy dersom du planlegger å fremkalle dem, siden støy kan redusere kvaliteten på bildet, særlig i store formater.
  • Teknologien utvikles veldig raskt, så nyere speilreflekskameraer kan ta bilder av kjempegod kvalitet, selv med svært høye ISO-verdier. Men det er ikke dermed sagt at bildet ditt vil være fritt for støy, selv om du akkurat har kjøpt dyrt utstyr.
  • Selv om ISO kan hjelpe deg med å ta bedre bilder, er det ikke en løsning som fungerer for alle situasjoner med dårlige lysforhold. Derfor bør du teste kapasiteten til kameraet ditt, og holde ISO-verdien på et komfortabelt nivå for å unngå uønsket støy i bildene dine.

For flere guider som hjelper deg med å ta bedre bilder, sjekk ut bloggpostene våre om praktiske blendertips og våre praktiske råd om lukkerhastighet. Du kommer til å ta profesjonelle bilder til fotoboken din før du aner det.

Lag en fotobok

Kommentarer
Emner: