Interiørarkitekt Sølvi Hogganvik har både holdt kurs og hatt private konsultasjoner innenfor interiør. Et emne som da ofte kommer opp, er hvordan man bør henge opp bilder.

– Når man henger opp bilder bør man bygge en komposisjon som harmonerer, og som er i balanse. Da blir det godt å se på. Den vanligste ”feilen” huseiere gjør er å henge bildene for høyt. Resultatet av dette er at de ikke er i øyehøyde, og at man derfor må bøye hodet for å se på bildene. Det som også går igjen er at bildene henges spredt. Dette gir ofte et uryddig inntrykk. Ved å samle bildene får man også noen bare vegger som skaper luft og åpenhet, sier Sølvi Hogganvik.

Hvordan går man frem?

De fleste av oss har vel opplevd å henge opp bilder, for så å tenke at vi egentlig ville hatt det lengre ned, opp, eller til den ene siden. Dette kan unngås med enkle triks.

– Skal man henge opp en komposisjon med bilder starter man først med å avgrense en del av gulvet som er like stort som veggplassen man skal bruke. Legg bildene ut over slik du ønsker å henge dem opp. Deretter finner man noe å stå på, slik at man kan se ned på bildene. På denne måten vil man kunne flytte rundt på dem helt til man blir fornøyd. Først da henges bildene opp, sier Sølvi Hogganvik.

Planlegg hvor bildene skal henge

Høyde og sammensetning

– Avstanden fra gulvet til midt i bildet bør være rundt 170 cm. Henger bildene over sofaen er det som regel passelig med 30 cm fra sofaryggen til underkanten av bildet. Mellom bildene bør det være en avstand fra 2-10 cm, og jo mindre bildene er, jo tettere kan de henge. Når man skal henge flere bilder sammen synes jeg de må kle hverandre. Det vil si at de bør ha noe med hverandre å gjøre, enten det er motiv, farger eller bildetype, forteller Sølvi Hogganvik.

Belysning

Riktig belysning er også viktig for at bildene skal komme til sin rett.

– Hvis ikke bildene har godt lys kommer ikke fargene ordentlig frem, og i denne sammenheng kan spotlights anbefales. Lysene kan da enten festes i taket og rettes mot bildene, eller man kan ha halogenlamper som er festet over bilde. Mange av disse kan bøyes i alle mulige ønskelige posisjoner, sier Sølvi Hogganvik.

Noen retningslinjer:

Midtlinje ved forskjellige format og størrelser på bildene

Midtlinje: Om bildene er av forskjellige format og størrelse, kan en arrangere opphengingen etter en midtlinje i motivene.

Rette ytterkanter når du har mange bilder

Rette ytterkanter: Mange bilder satt tett sammen danner en komposisjon på veggen. Ved at bildegruppens ytterkanter er rette, skapes det en helhet selv om formatene er forskjellige.

Rett underkant virker ryddig

Rett underkant: Billedoppheng med rett underkant virker ryddig. Alternativt kan rett overkant brukes.

Et indre kryss samler komposisjonen

Indre kryss: Et indre kryss samler komposisjonen selv om ytterlinjene ikke er rette.

Artikkelen er publisert med tillatelse fra ifi.no

Kommentarer