– Jeg jobber med foto hver dag, men kjenner ofte at selv om jeg tar mye bilder, er steget å få de fra fotoapparatet og opp på veggen litt stort, forteller fotograf Gunn Kristin Monsen.

Du er med andre ord ikke alene om du har datamaskinen full av bilder du lenge har tenkt å henge opp. Heldigvis har Gunn Kristin en god nyhet:

– Jeg har brukt fotoknudsen i alle år, ofte til å bestille papirbilder, men nå i det siste er jeg blitt utrolig glad i og en ivrig bruker av alle de spennende produktene de leverer som går rett inn i interiøret. Ulike kvaliteter som bilder på skumplate, aluminiumsplate, plexiglass, lerret og bilde på tre, gir mye større variasjon på veggen, og ikke minst er de utrolig enkle å innrede med, forteller Gunn Kristin.

For nå er det enda enklere å få blinkskuddene dine opp på veggen.

Men selv om det aldri har vært enklere å få skikkelig flotte bilder i mange ulike materialer, er det fremdeles noe de fleste av oss syns er utfordrende: Hvilke bilder egner seg på veggen, og hvordan skal de henges opp?

Hvilke bilder skal du velge?

– Det viktigste er at du velger bilder som er ekte og som forteller din historie. Du kan gjerne blande det med plakater og andre bilder for å gjøre det enda mer personlig.

Har du mange bilder og ikke aner hvilke av dem du skal velge ut, kan det hjelpe å velge et tema eller en farge som går igjen.

– Velger du en farge som går igjen i bildene, kan du tillate deg å bruke mange ulike bilder fordi de harmonerer med hverandre. Tenk også på at du ikke trenger å velge oppstilte bilder. Personlig syns jeg det er mye mer spennende med øyeblikksbilder. Ofte blir bildene du ikke trodde kom til å fungere, mye bedre enn du hadde trodd når du forstørrer dem, forteller Gunn Kristin.

Usymmetrisk oppheng

Skyr du meterstokk og vaterpass, kan du senke skuldrene. Vil du ha bildene opp i en fei uten å bruke tid på målinger og justeringer kan du benytte deg av usymmetrisk oppheng. Det fungerer godt på store vegger og med bilder som har ulike formater.

– Da jeg malte endeveggen min i stuen lys blå, ville jeg ha kontrast i bildene og gikk for sort-hvite varianter på aluminiumsplate og skumplater for portrettene.

Opphenget er litt tilfeldig og ikke helt bevisst på linje, men det gir luft rundt hvert bilde, forklarer Gunn Kristin som sier det ikke er alltid du må henge bildene opp på veggen:

– Jeg elsker store bilder og flytter rundt på dem hele tiden. En fin effekt blir det når du plasserer bilder stående opp mot veggen på gulvet. Det gjør seg fint om du har litt god plass, og gir et litt uhøytidelig innslag i interiøret.

Skap et enkelt stilleben på et skap

Har du mange fotografier, grafikk og speil som du ikke helt hvordan du skal plassere, er et skap et helt supert sted.

– Som sagt er jeg glad i å flytte rundt og bytte om på bildene hjemme hos oss. Prøv deg frem med ulike komposisjoner med bildene og de andre elementene. Suppler med litt friske blomster og du har en superrask, enkel og personlig detalj i interiøret, tipser Gunn Kristin.

Favorittbildene – din personlige bildevegg

Ønsker du å skape en personlig bildevegg? Velg ut bildene du liker best, uavhengig av format og produkttype. Det gjør bildeveggen enda mer unik og personlig. Gunn Kristin har valgt å ha sine favoritter over sofaen i stuen.

– Her er bilder fra min eldste datters skoleball, profilbildet tatt av begge jentene, et nydelig bilde av en kunstner fra New Zeeland, bilde fra et favorittsted i København og et stort bilde av en av mine favorittfotografer, Hilde Mork og hennes nydelige katt, forklarer Gunn Kristin, og har et godt råd:

– Når det er så mange varierende elementer og ulike rammer fungerer det ofte best med en litt ryddig opphenging av bildene for å skape ro.

Bildene er hengt opp slik at de danner en stor firkant hvis du trekker rette linjer rundt ytterkantene på området. Det skaper orden selv om bildene ser ut til å være ”tilfeldig” hengt opp. Det trenger dessuten ikke kun være bilder som henger på veggen.

– Her har jeg også to små gipshyller fra Laurie Post, og en gammel rørepinne til minne om den gang klesvasken ble gjort for hånd. Dette er med på å komplementere uttrykket.

Øyeblikk-veggen

Mange går med skjulte kunstverk på mobilen. Plutselig opplever du et øyeblikk du bare må ta bilde av, og da er det som oftest mobiltelefonen som blir brukt. Bildene du har tatt med mobilen kan uten problemer forstørres og henges på veggen. For det er øyeblikket som er viktig, ikke nødvendigvis bildekvaliteten, betrygger Gunn Kristin:

– Jeg elsker øyeblikkene. Øyeblikksbilder tåler å være litt uskarpe og ekte. Heldigvis er dagens mobiler utstyrt med gode kamera, så bildene kan fint forstørres, forteller Gunn Kristin.

Øyeblikksbilder og bilder fra mobiltelefonen kan samles og henges opp i en rekke eller i en kollasj. Det lager små fortellinger eller gir ulike stemninger.

– Her har jeg forstørret opp et portrett tatt i farten, et øyeblikk en sommerkveld ved sjøen på vei hjem, og en stille stund ved bryggen. Alle er bilder tenkt til Instagram, men fungerer også godt på veggen som en rekke kvadratiske bilder. Her er det den rolige stemningen som er felles for bildene.

Plassere bildene i rommet

– Fordi bildene har samme format, ser det veldig ryddig ut å henge dem som en rekke. Er det ulik størrelse på bildene, kan du enten la dem henge med rett underkant eller rett overkant. Det bestemmer du selv, smiler Gunn Kristin.

– Rommet bestemmer hvor du bør henge bildene. En vegg med bilder inviterer deg til å stoppe opp og se. Da bør det være et sted det er naturlig å stå. Vær gjerne to stykker, så kan du gå rundt i rommet se hvordan bildene tar seg ut fra ulike steder. Kan et skap eller rekkverk skygge for et bilde du gjerne skulle ha sett fra spisebordet? Likevel, det er ikke så viktig å følge reglene, smiler Gunn Kristin.

Skal du ha mange bilder på én vegg, har Gunn Kristin et godt tips:

– Bestill bildene samtidig i mindre papirutgaver. Da kan du pusle sammen bildene slik du vil ha dem før du henger dem på veggen. Det sparer du mye sparkel på, ler Gunn Kristin.

Fiks fotokunsten med fotoknudsen

Med appen til fotoknudsen, går du fra mobilbilde til fotokunst på 1-2-3. Gunn Kristin bruker selv appen aktivt.

– Jeg framkaller enkelt via mobilen på fotoknudsens app, og jeg gleder meg til sommerferien når jeg skal sitte på stranden og gå gjennom alle mine mobilbilder og legge inn bestilling på alle de litt glemte bildene som ligger der, avslutter Gunn Kristin.

Kommentarer