Vi startet vår serie av fotoguider med en introduksjon til grunnleggende fototeknikk. I den bloggposten forklarte vi at det finnes mange ulike måter å kontrollere mengden lys som slipper inn i kameraet på for å regulere eksponeringen til bildene dine.

Men disse metodene kan brukes til mer enn bare å påvirke hvor lyse bildene dine blir, de kan også endre bildenes karakter. Vi har allerede fortalt om hvordan du kan være kreativ med lukkerhastighet og fange bevegelse i en tidligere bloggpost. Så nå skal vi snakke om hvordan du kan kontrollere eksponeringen og leke med ulike estetiske virkemidler ved å endre på blenderåpningen.

Her er alt du trenger å vite om grunnleggende bruk av blenderen slik at du kan begynne å eksperimentere med bildene dine og lage nydelige fotobøker fra fotoknudsen.

Hva er blenderen?

Nærbilde av rosa blomster. Forgrunnen er i fokus mens bakgrunnen er uskarp.

De fleste kameraobjektiver har en blender. Den består av et antall metallblader som åpner og lukker seg akkurat som pupillen i øynene dine. Akkurat som med pupillen er hovedfunksjonen til disse bladene å begrense eller øke mengden lys som slipper inn gjennom linsen. Åpningen mellom bladene som slipper lyset gjennom kalles blenderen.

Hvis du har et digitalt speilreflekskamera sjekk ut kameraets brukermanual for å finne ut hvordan du kan justere blenderen. Da vil du kunne se hvilke innstillinger du har valgt på kameraets display. Ikke så mange mobiler gir deg muligheten til å justere blenderen, men det finnes apper som du kan laste ned for å ha større kontroll eller simulere effekten.

Hvordan bruke blenderen for å regulere eksponeringen

En sammenlikning mellom to bilder av en hund. Bildet til venstre er lyst med en litt uskarp bakgrunn. Bildet til høyre er mørkere, men mer i fokus.

Måleenheten for blenderen er kjent som en f/stopp. På kameradisplayet eller objektivet kan du se at dette er indikert med f.x, der x er erstattet av et nummer som viser hvor stor blenderåpningen er. Jo lavere dette nummeret er, desto større er blenderåpningen og desto lysere blir bildet ditt. Jo høyere nummeret er, desto mindre er blenderåpningen og desto mørkere er bildet.

Blenderverdien kalles ofte for objektivhastigheten, og alle objektiver med en stor blenderåpning på f/2.8 eller under regnes som raske. Disse objektivene er imidlertid vanligvis ganske dyre å kjøpe. Noen profesjonelle objektiver starter også med en blenderverdi på f/1.4. Det vil si at blenderen kan åpnes helt og slipper mye lys inn til sensoren når du tar bilder. Det finnes også objektiver som går helt opp til f/32 eller høyere. Dette betyr at blenderåpningen kan bli ekstremt liten – omtrent som et knappenålshull – slik at nesten ikke noe lys slipper gjennom til sensoren.

Når du endrer blenderåpningen vil mengden lys som slippes inn i kameraet vanligvis halveres dersom du øker f-verdien med ett stopp. Motsatt blir mengden lys som slippes inn i kameraet doblet desom du reduserer f-verdien med ett stopp.

Hva slags objektiv bør du bruke for å kunne kontrollere blenderen?

Et nærbilde av et kameraobjektiv som viser hvordan blenderen lukker seg.

I vår introduksjon til lukkerhastighet snakket vi om hvordan den kan forandre bildenes eksponering. Blenderen kan også kontrollere mengden lys som slipper inn i kameraet på en liknende måte. Du må stille inn blenderen på den største blenderåpningen (den laveste f-verdien) for å gjøre bildet lysere og bruke en høyere verdi for å gjøre det mørkere. Det vil si at lysforholdene der du fotograferer avgjør hva slags objektiv du bør bruke.

Lys er nøkkelen når du fotograferer så hvis du skal kjøpe et nytt objektiv eller nytt utstyr, sørg for at du tar blenderen med i betraktning. Et objektiv med en rask verdi på f/1.4 gir deg fire stopper mer enn et f/5.6-objektiv og slipper dermed 16 ganger mer lys inn til sensoren. Det betyr at f/1.4-objektivet er mer allsidig.

Det må kompleks teknologi til for å lage raske objektiver som slipper inn så mye lys uten å forvrenge bildene, så disse objektivene er vanligvis mye dyrere. Profesjonelle fotografer bruker gjerne objektiver med en rask blender på rundt f/2.8. Men ikke bekymre deg dersom utstyret ditt ikke er av så høy kvalitet. Du kan ta flotte bilder hver eneste dag og med svært utfordrende lysforhold også med standardutstyr.

Hva er dybdeskarphet?

En mann i dongeriskjorte som holder en katt. Katten i forgrunnen er i fokus mens mannen i bakgrunnen er ute av fokus.

På samme måte som at lukkerhastigheten har flere kreative bruksområder enn kun å regulere eksponeringen, kan du også eksperimentere med blenderen på mange ulike vis.

Har du lagt merke til at noen bilder har et skarpt hovedmotiv mens alt i bakgrunnen er sløret, mens andre bilder er skarpe hele veien? Du kan justere blenderen for å oppnå begge disse effektene i bildene dine. Og den delen av bildet som er i fokus kalles gjerne dybdeskarpheten.

La oss si at du fokuserer på et subjekt som er ti meter unna. Du kan gjøre både forgrunnen og bakgrunnen sløret mens du holder subjektet i perfekt fokus. Det er som om du har et imaginært område som er ti meter unna, og at alt som befinner seg nærmere enn eller utenfor dette området blir gradvis mer sløret. Hvor uskarpt du vil at bildet skal være utenom dette området, kan reguleres ved å justere blenderåpningen i objektivet ditt.

Hvordan endre blenderinnstillingene for å forandre dybdeskarpheten

To jenter som blåser bobler ute. De er i fokus mens bakgrunnen er uskarp.

Har du noengang forsøkt å fokusere øynene dine på noe uklart som befinner seg langt unna og så myst med øynene for å se litt klarere? Noe liknende skjer i kameraet ditt når du endrer blenderinnstillingene.

En større blenderåpning gjør at alt utenfor fokusområdet ditt blir veldig uskarpt. En mindre blenderåpning vil derimot gjøre at mer av det som er foran og bak subjektet kommer i fokus. Ved å justere blenderen kan du gjøre dybdeskarpheten ekstremt grunn. Så hvis du tar et portrettbilde av en person, kan du gjøre at kun ett øye er i fokus mens nesetippen er noe uklar. På den annen side kan du gjøre dybdeskarpheten veldig stor slik at alt i bildet er klart og i fokus.

Hvis du vet hvordan du kontrollerer dybdeskarpheten gjennom å justere blenderen kan du utforske en mengde kreative muligheter og du får også muligheten til å skape en stor variasjon av uttrykk i bildene dine. Da kan du fokusere oppmerksomheten til de som ser bildene dine på et spesielt område eller fange en dynamisk scene ved å ta et bilde som er helt i fokus. Vi kommer til å se på flere praktiske eksempler på hvordan du kontrollerer blenderen i vår neste fotoguide, så følg med i de kommende ukene.

Blendereksperimenter du kan prøve

En kvinne som står i et rom. Bare litt lys treffer ansiktet hennes gjennom gardinene. Hun er i fokus, bakgrunnen er uskarp.

Hvorfor ikke prøve de følgende trinnene og eksperimentere med noen bilder før den neste bloggposten vår kommer?

  • Ta et hvilket som helst objekt – en venn eller familiemedlem – og plasser henne noen få meter fra en bakgrunn, for eksempel en vegg, men sørg for at hun ikke lener seg mot den.
  • Sett blenderen til den raskeste innstillingen (hvilken som helst stopp under f/5.6), fokuser på subjektet og ta et bilde.
  • Endre innstillingene til stadig mindre blenderåpninger og ta ett bilde for hver gang du endrer innstillingene. For hvert bilde vil du legge merke til to ting:
    1. Hver gang du øker blenderverdien blir bildet mørkere. Det er fordi mindre lys slipper gjennom til sensoren.
    2. Det uskarpe rundt subjektet vil gradvis bli skarpere slik at mer av bildet ditt blir i fokus.

Tips: Hvis den største blenderåpningen ikke er stor nok til å skape forskjell i klarhet mellom subjektet og bakgrunnen, flytt subjektet lenger fra bakgrunnen. Uskarphet øker gravis så jo lenger subjektet er fra bakgrunnen desto tydeligere blir uskarpheten.

Sammenlikning av to bilder av bakketopper. Bakketoppen til venstre er i fokus mens den til høyre har blader i forgrunnen som er i fokus mens bakketoppene i bakgrunnen er uskarpe.

 

Her kommer et ekstra tips. Finn et miljø hvor du enkelt kan øke eller begrense lysmengden under eksperimentet ditt. Dette hjelper deg med å unngå å overeksponere bildene dine når blenderåpningen er stor og undereksponere dem når den er liten.

I den neste bloggposten vår med praktiske blendertips kommer vi til å gå mer i detalj om de kreative mulighetene blenderen gir deg og hvilke innstillinger som fungerer for ulike typer fotografering. Etter det vil du kunne lage en fotobok full av fantastiske bilder før du aner det.

Men i første omgang, ha det gøy med å ekperimentere. Bli kjent med kameraet ditt og finn ut hvilken dybdeskarphet du foretrekker, og så kan du dele favorittbildene dine med oss på Facebook og Instagram.

Kommentarer