1. Ha en enkel bakgrunn

En enkel bakgrunn lar objektet være i sentrum. Vær oppmerksom på omgivelsene og bakgrunnen når du ser gjennom linsen, og pass på at du unngår forstyrrende elementer. Vi har vel alle sett de uheldige bildene der det ser ut som noe i bakgrunnen vokser ut av hode på personen på bildet?

Hold bakgrunnen enkel

Hold bakgrunnen enkel

2. Bruk blits utendørs

Når du fotograferer mennesker på solfylte dager, bruk blitsen for å unngå sorte skygger under øynene. Bruk gjerne full blits dersom du står langt unna. Dersom du bruker et digitalkamera, kan du med fordel sjekke resultatet med en gang. På dager der himmelen er overskyet er det en fordel å bruke blits for å fange ansiktene ordentlig. Du kan også forsøke å ta noen bilder uten blits dersom du ikke skal fange ansikter, for et mer rolig resultat med dusere lys.

Bruk blits ute

3. Nærbilder

En enkel regel går som følger: dersom objektet ditt er mindre enn en bil, stå ett skritt eller to unna. Bruk zoom for å komme enda nærmere. Dette gjør man for å fylle hele bildet med objektet og unngå forstyrrende elementer. I et nærbilde får du frem interessante detaljer som fregner eller et lurt smil på en helt spesiell måte. Pass på å ikke kom for nært slik at bilde mister fokus. De fleste kamera har en autofokus-funksjon som krever en minimum avstand på 90cm, som tilsvarer omtrent ett skritt.

Kom nært innpå subjektet

4. Ikke plasser objektet midt i bildet

Midt i bildet er sjeldent det beste stedet å plassere ditt objekt. Gi bildet mer liv ved å plassere personen eller tingen du fotograferer litt til siden for midten. Se for deg at bildet er delt i to horisontale og to vertikale streker, som deler bilde i 3×3 ruter (som et ruteark). Plasser personen eller tingen langs en av linjene. Dersom du bruker et automatisk kamera, er det lurt å skru av autofokus-funksjonen. Denne type kameraer fokuserer nemlig da på det som er midt i bildet, uavhengig av hva det er.

Plasser motivet litt til siden i bildet

5. Se personen direkte i øynene

Øyekontakt er viktig. Forsøk å holde kameraet på øyenivå med personen du fotograferer. Dette gir muligheten til å fange detaljer som for eksempel et flørtende blikk eller en skjult latter. Tar du bilder av barn, sett deg på knærne eller huk deg ned til deres øyenivå. Dette gir en mer naturlig setting; barnet trenger ikke se opp for å se i kamera, og samtidig gir det en følelse av trygghet. Barnet blir avslappet, og bildet blir dermed bedre.

Øyekontakt er viktig

6. Skap bevegelse

Innta sjefsrollen. Fortell personene hvor du vil ha dem plassert og hva du vil de skal gjøre. Bevegelse skaper en mer leken og morsom amosfære, spesielt hvis du fotograferer flere mennesker samtidig.

Bevegelse skaper en leken atmosfære

7. Plasser noe fremst i bildet

Hvis du skal ta et landskapsbilde, plasser et objekt eller en person fremst i bilde. Dette skaper mer dybde i bildet. Du kan komponere ulike sitasjoner ved å plassere ulike ting fremst i bilde; hengende greiner som rammer inn horisonten eller et åpent vindu mot solnedgangen. Dette gir et mer interessant uttrykk til landskapsbildet ditt.

8. Ta spontane bilder

Du trenger ikke alltid be personene du tar bilde av om å stille seg opp mot kamera. Vær allsidig og spontan. Når du tar slike bilder, vær oppmerksom på bevegelser, lek og positurer som kommer naturlig for dem.

Barn er ofte gode motiver i spontane bilder

9. Ta bilder i stående format

Har du noen gang forsøkt å ta bilder i stående format? Dette er ofte det beste alternativet for å fotografere for eksempel et fyrtårn på en steinblokk, imponerende bygninger eller et barn som hopper. Snu kameraet 90° og opplev forskjellen.

Utsiktsbilder kan gjøre seg godt stående

Kommentarer