Du trenger ikke ferdigheter som en grafisk designer eller et kritisk øye som en art director for å lage en vakker fotobok. Vårt designprogram er brukervennlig og har ferdigdesignet sideoppsett, rammer, clipart og andre funksjoner som får din fotobok til å se profesjonell ut. Nedenfor deler vi noen designtips fra vårt team som vil hjelpe deg med å lage den fineste fotoboken noensinne.

1. Legg til kart

Det er ikke noen vits i å legge til for mye, men når du legger til et kart, spesielt i en fotobok fra en reise eller ferie, er det en flott måte å vise hvor du har vært. Du kan også vise frem flere steder hvis du har vært på en rundtur.

2. Vær nøye når du velger format

Før du kan sette i gang med å lage din fotobok må du velge format. Et stort liggende format passer til de fleste, i dem er det mye plass for mange bilder. Hvis du foretrekker å ta portrettbilder og ønsker å lage en fotobok full av mennesker bør du lage en stor stående bok. Jo større boken er, jo flere muligheter vil du få til å vise frem de vakre bildene dine.

  • “Når jeg kommer hjem fra ferie og har et kamera fullt av gatebilder pleier jeg å lage en fotobok for portretter. Bildene av mennesker blir mer synlige”. – Alexandra, grafisk designer hos fotoknudsen

3. Lag en serie med fotobøker

Forvandle bildene dine til en serie med fotobøker. Hver gang du reiser bort eller er i en begivenhet kan du lage en ny fotobok som du kan legge til samlingen din. Hvis du lager hver bok med matchende utseende vil en kunne se sammenhengen når de står ved siden av hverandre. Du kan for eksempel navngi bøkene med et system (f.eks. Barcelona 2017, Oslo 2018, Amsterdam 2018), og legge inn teksten på ryggen av omslaget. Eller du kan bruke et omslag i lin med ulik farge for hver fotobok. Du kan også lagre dine favoritt-layout i designprogrammet slik at hver fotobok får samme sideoppsett.

  • “Hver gang jeg reiser lager jeg en fotobok, og tar i bruk samme omslag og mal hver gang. Da får jeg en helhetlig serie i bokhyllen”. Erica, grafisk designer hos fotoknudsen

4. Ikke vær redd for litt luft mellom bildene

Det er et velkjent faktum at grafisk designere elsker luft mellom bildene. Dette kan gi resultatet et friskt preg. Du trenger ikke å føle deg nødt til å dekke hver side med bilder. Bruk litt luft og rammer rundt bildene slik at din fotobok ser profesjonell ut.»

  • “Jeg elsker luft mellom bildene. Det får alt til å se bedre ut”. Morgane, grafisk designer hos fotoknudsen

5. Ta hensyn til farger

Du kan kanskje koordinerer lignende farger eller ha kontrastfarger på hver sin side, prøv deg frem og ha fargepaletten i bakhodet. Hvis du har en del som består av svart-hvitt- bilder vil de se fantastiske ut sammen. Ellers vil en gruppe bilder med rosa fargetoner tatt i solnedgangen være perfekte plassert side om side.

6. Bruk helsider

Et fantastisk landskapsbilde tar seg best ut på en helside. Ikke vær redd for å fremkalle bilder over to sider, sørg for at de har høy oppløsning. Hvis du ønsker at din fotobok skal se enda bedre ut kan du velge Layflat-innbinding hvor bildene fremkalles uten å bli kuttet opp.

7. Gjør det enkelt

Din fotobok behøver ikke å se ut som et kunstverk. Jo enklere, jo bedre. Noen få velvalgte cliparts og rammer kan gjøre underverker i stedet for å fylle sidene med for mange.

  • “Jeg foretrekker den enkleste fotoboken. Jeg pleier å unngå for mange bilder eller tilbehør og velger vanligvis et par cliparts gjennom hele boken”. Iulia, grafisk designer hos fotoknudsen

8. Prøv å fortelle en historie

Hvis du fremkaller bildene i kronologisk rekkefølge i en fotobok forteller du en historie. Sorter bildene fra begynnelse til slutt for å gi et preg av historiefortelling i fotoboken. Fotobok kan inneholde opptil 96 ekstra sider utover standard med 24 sider – du trenger ikke å være redd for å legge til sider.

  • “Når jeg reiser på ferie begynner jeg med å ta bilder på flytoget og stopper ikke før jeg er på flyet hjemover. Jeg elsker å fortelle historier i min fotobok”. Stella, grafisk designer hos fotoknudsen

9. Bruk kun de fineste bildene

Det kan være fristende å fremkalle hvert eneste bilde du har i fotoboken. Det vil antakeligvis se rotete ut. Se gjennom bildene med et kritisk blikk og velg kun de fineste til din fotobok. De bør også ha en høy oppløsning slik at du ikke får uskarpe bilder i fotoboken.

  • “Det kan noen ganger være vanskelig å velge de fineste bildene fordi jeg liker dem alle. Men jeg prøver å se dem gjennom en fotografs øyne. Min fotobok ser alltid bedre ut når jeg er litt kresen med valget av bildene”. Villy, grafisk designer hos fotoknudsen

10. Ha det gøy med redigeringen

Da tenker vi på alt fra å legge til filtre samt beskjære dem. Bruk en bilderedigeringsapp slik at bildene ser bra ut, det vil igjen gi deg en fotobok som ser enda bedre ut.

  • “Jeg bruker ulike verktøy for å redigere bildene før jeg setter dem inn i en fotobok. Boken ser da mye mer profesjonell ut”. Gabriele, innholdsansvarlig og fotograf hos fotoknudsen

Nå vet du alt. I tillegg til visdomsord fra grafiske designere gir vi deg våre 10 enkle tips slik at du kan lage en fotobok som ser profesjonell ut. Hvis vi skal gi et råd på veien må det bli å ha det gøy under den kreative prosessen. Les våre fotograferings- og kreative tips for mer inspirasjon. Du kan også dele denne bloggposten på sosiale medier ved hjelp av ikonene nedenfor og gi venner og familie litt inspirasjon.

Bestill

Kommentarer