Endre bilder fra RAW til JPEG

Digitale SLR-kameraer kan ta bilder i RAW-format, som er litt problematisk for vårt fotobokprogram siden det bare gjenkjenner bilder i JPEG-format. Nedenfor finner du ut hvordan du kan konvertere bildene fra RAW-format til JPEG-format. Det kan virke litt komplisert med én gang, men det er egentlig ganske enkelt.

1. Hva er RAW-format?

Et bilde som er lagret i RAW-format består av rådata, uten prosessering eller kompresjon. Filen kommer altså ubehandlet rett fra kamera.

RAW-formatet er egentlig ikke noe bildeformat, men data som kommer direkte fra kamerasensoren.

Det er ikke alle programmer som støtter RAW-formatet, og dette gjelder også for fotobokprog, og du må derfor konvertere bildene til JPEG før du benytter dem i din fotobok.

2. Konverter filen din

Åpne bildene i RAW-format, eksempelvis i Photoshop eller Picasa. Gå til "Fil", velg "Lagre som" og velg ".jpg" i listen (det kan også stå som JPEG).

Velg en kompresjon mellom 90 og 100%, så unngår du tap av kvalitet. Komprimering reduserer også filstørrelsen. RAW-bilder kan nemlig være opp til 7 ganger så store som JPEG-filer. Merk: Kontroller at innstillingene for fargeprofil er stilt til "RGB".

3. Bildestørrelse

For en fotobok i størrelsen 30x30 cm, bør bildene være minimum 1440 piksler i bredden dersom de skal vises på en hel side i boken. Er filene dine mindre enn dette vil oppløsningen på bildene i fotoboken bli dårlig, som vil føre til uskarpe bilder.

Hvis du ønsker å strekke et bilde over to sider (30x60 cm), må bildefilen være dobbelt så stor. Det vil si at filen må være 2 x 1440 piksler, altså 2880 piksler, i bredden. Du kan bruke den samme formelen for større eller mindre fotobøker. Hvis du er i tvil: Du vil få opp en advarsel om lav oppløsning inne i fotobokprogrammet vårt, dersom bildefilen din er for liten.

4. Forskjellen på RAW og JPEG

En RAW-fil vil som regel være inntil syv ganger så stor som en JPEG-fil, fordi det ligger betraktelig mer informasjon i dette formatet. Mens en JPEG-fil kan ha en størrelse på rundt 2-3 MB, kan en RAW-fil være 20 MB. Når man lagrer en bildefil i JPEG-format, mister altså filen informasjon.

En bildefil består av fargedata i 3 ulike kanaler: rød, grønn og blå (RGB). JPEG-filer har 8 bit i hver fargekanal, som gir 256 nyanser i hver av kanalene RAW-filer har som regel 12 bit i hver kanal, og har derfor hele 4096 nyanser per kanal.

RAW-formatet gir altså en rikere fargetone og bredere nyanser i bildene. Man har betraktelig bedre grunnlag for å redigere bildene i et bildebehandlingsprogram etter at bildet er tatt, dersom man har stilt inn kameraet på RAW-format.

Det er derimot ikke alle redigeringsprogrammer som støtter RAW-formatet, og det kan være en ulempe med så store filer dersom man har liten lagringsplass. Dersom man er en «vanlig» bruker bør man velge JPEG-format.

5. Hvorfor kan man ikke bruke RAW-filer i fotoknudsens programmer?

Årsaken til at man ikke kan bruke RAW-filer i våre redigeringsprogrammer, er at det ikke finnes noe standard RAW-format. Hver enkelt kameraprodusent har et eget RAW-format, og alle disse variasjonene gjør det vanskelig for oss å håndtere disse filene.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.