Endre bilder fra RAW til JPEG

Digitale SLR-kameraer kan ta bilder i RAW-format, som er litt problematisk for vårt fotobokprogram siden det bare gjenkjenner bilder i JPEG-format. Nedenfor finner du ut hvordan du kan konvertere bildene fra RAW-format til JPEG-format. Det kan virke litt komplisert med én gang, men det er egentlig ganske enkelt.

1. Hva er RAW-format?

Et bilde som er lagret i RAW-format består av rådata, uten prosessering eller kompresjon. Filen kommer altså ubehandlet rett fra kamera.

RAW-formatet er egentlig ikke noe bildeformat, men data som kommer direkte fra kamerasensoren.

Det er ikke alle programmer som støtter RAW-formatet, og dette gjelder også for fotobokprog, og du må derfor konvertere bildene til JPEG før du benytter dem i din fotobok.

2. Konverter filen din

Åpne bildene i RAW-format, eksempelvis i Photoshop eller Picasa. Gå til "Fil", velg "Lagre som" og velg ".jpg" i listen (det kan også stå som JPEG).

Velg en kompresjon mellom 90 og 100%, så unngår du tap av kvalitet. Komprimering reduserer også filstørrelsen. RAW-bilder kan nemlig være opp til 7 ganger så store som JPEG-filer. Merk: Kontroller at innstillingene for fargeprofil er stilt til "RGB".

3. Bildestørrelse

For en fotobok i størrelsen 30x30 cm, bør bildene være minimum 1440 piksler i bredden dersom de skal vises på en hel side i boken. Er filene dine mindre enn dette vil oppløsningen på bildene i fotoboken bli dårlig, som vil føre til uskarpe bilder.

Hvis du ønsker å strekke et bilde over to sider (30x60 cm), må bildefilen være dobbelt så stor. Det vil si at filen må være 2 x 1440 piksler, altså 2880 piksler, i bredden. Du kan bruke den samme formelen for større eller mindre fotobøker. Hvis du er i tvil: Du vil få opp en advarsel om lav oppløsning inne i fotobokprogrammet vårt, dersom bildefilen din er for liten.

4. Forskjellen på RAW og JPEG

En RAW-fil vil som regel være inntil syv ganger så stor som en JPEG-fil, fordi det ligger betraktelig mer informasjon i dette formatet. Mens en JPEG-fil kan ha en størrelse på rundt 2-3 MB, kan en RAW-fil være 20 MB. Når man lagrer en bildefil i JPEG-format, mister altså filen informasjon.

En bildefil består av fargedata i 3 ulike kanaler: rød, grønn og blå (RGB). JPEG-filer har 8 bit i hver fargekanal, som gir 256 nyanser i hver av kanalene RAW-filer har som regel 12 bit i hver kanal, og har derfor hele 4096 nyanser per kanal.

RAW-formatet gir altså en rikere fargetone og bredere nyanser i bildene. Man har betraktelig bedre grunnlag for å redigere bildene i et bildebehandlingsprogram etter at bildet er tatt, dersom man har stilt inn kameraet på RAW-format.

Det er derimot ikke alle redigeringsprogrammer som støtter RAW-formatet, og det kan være en ulempe med så store filer dersom man har liten lagringsplass. Dersom man er en «vanlig» bruker bør man velge JPEG-format.

5. Hvorfor kan man ikke bruke RAW-filer i fotoknudsens programmer?

Årsaken til at man ikke kan bruke RAW-filer i våre redigeringsprogrammer, er at det ikke finnes noe standard RAW-format. Hver enkelt kameraprodusent har et eget RAW-format, og alle disse variasjonene gjør det vanskelig for oss å håndtere disse filene.
Oppdater din nettleser her

fotoknudsen.no er basert på den nyeste teknologien. Dette gjør nettstedet enklere og raskere og bruke. Dessverre støtter ikke din nåværende nettleserversjon denne teknologien.