En GIF av en åpen fotobok med bilder av en mann som er på stranden med sønnen sin, med animert tekst på siden til høyre.

Du trenger ikke å være forfatter for å fortelle en fantastisk historie, du kan la bildene tale for seg selv. Enten du vil at bildene skal tale for seg selv eller trenger bildetekster for å få frem detaljene, får du her noen kreative ideer til hvordan du kan fortelle din historie med en fotobok fra fotoknudsen.

Vi hjelper deg med å utvikle bokens struktur, den visuelle historien og med å skrive skildrende tekster som passer perfekt til bildene dine, slik at du kan gjenoppleve favorittøyeblikkene dine som om de fant sted i går.

Viktigheten av en god fortelling

En kvinne som sitter på gulvet foran laptopen sin mens hun holder en penn i den ene hånden og en kaffekopp i den andre.

Når du forteller vennene dine om livet ditt, så tenker du alltid på historiens struktur, ikke sant? Ellers blir det fort veldig forvirrende. Hvis du hopper frem og tilbake i historien blir det vanskeligere å huske viktige detaljer og det er vanskelig for lytterene å følge med. Det samme gjelder for fotoboken din. Før du begynner å lage boken bør du tenke litt på strukturen dens. Det vil gjøre det mye enklere for deg å bestemme hvor du skal plassere bildene.

Tenk på hva som er hensikten med fotoboken din

En hånd som holder i en bok som er innpakket i brunt gavepapir og hyssing og pyntet med små fiolette og hvite blomster.

Hensikten med boken din hjelper deg med å forme temaet og narrativet ditt. Hvis du vil gi boken til noen du er glad i, for eksempel på bryllupsdagen deres, kan du strukturere den som en tidslinje over forholdet deres frem til nå. Hvis du skal lage boken til deg selv, kan du dele den inn i temaer som du interessert i.

Et raskt tips: Hvis du skal lage en gave kan du begynne med et edderkoppdiagram over øyeblikk som er viktige for mottakeren. Akkurat som en idemyldring. Dette hjelper deg med å planlegge bildetekster eller sitater som kan passe for hvert øyeblikk og med å utarbeide designet.

Slik strukturerer du boken din kronologisk

Tre bryllupsbilder ved siden av hverandre. Det første er av hånden til en brud som står mot brudgommen og holder i en blomsterbukett. Det andre er av et brudepar i en sky av konfetti. Det tredje av et brudepar som danser om kvelden, omringet av lysslynger.

Når du lager en tidslinje for boken din, trenger den slett ikke å gå over flere år. Den kan like gjerne inneholde bilder fra én uke eller en dag, som du har satt i rekkefølge. For en reisebok kan du starte med et bilde fra flyvinduet og avslutte med et bilde fra hjemreisen, og putte alle høydepunktene inn mellom disse to bildene.

For et bryllupsalbum kan du bruke strukturen til den store dagen: Start med seremonien, fortsett med øyeblikket da dere gikk til festen som et par, og legg deretter til noen bilder av middagen og talene. Avslutt med nattmaten.

Et raskt tips: Lag en tidslinje over hendelsene før du begynner på boken. Det vil hjelpe deg med å huske de viktigste hendelsene og bygge opp bokens struktur.

Ideer til fortellinger som ikke følger en tidslinje

To bilder ved siden av hverandre. Det første er av to små gutter som klatrer på en stein, det andre er av guttene ute på tur som voksne.

Konvensjonell historiefortelling er strukturert med en begynnelse, en midtdel og en slutt, men ikke alle narrativer følger dette kronologiske eller lineære mønsteret. Tenk på TV-serier du har sett eller bøker som du har lest, hvor episodene eller kapitlene hopper frem og tilbake i tid men er fokusert på en eller flere karakterer. Du kan bruke en liknende struktur for fotoboken din.

For et familiealbum kan du dele kapitlene inn etter familiemedlemmer slik at for eksempel barna dine eller besteforeldrene får noen sider hver. Hvis det er en gave til bestevennen din kan du dele den inn etter hobbyer eller opplevelser dere har hatt sammen. Du kan lage sider dedikert til alle festivalene dere har vært på sammen eller eventyrene dere har hatt gjennom årene.

Et raskt tips: Det kan være lurt å tegne opp flere små edderkoppdiagrammer også her. Før du starter å lage boken, tenk på hvordan du vil dele den opp i kapitler. Noter ned kapittelnavnene og skriv deretter ned alle øyeblikkene som hører til hvert kapittel. Hvis du har veldig mange bilder å gå gjennom kan det hjelpe om du vet hva du ser etter i stedet for å bare plukke ut bilder tilfeldig mens du leter.

Bruk tekst eller la bildene tale for seg

To sider i en fotobok. Den første viser et bilde av en bestefar som spiller basketball med barnebarnet sitt, med en bildetekst under. Den andre viser tre bilder av et barn i ulike aldre; som nyfødt, som baby hjemme og, til sist, sittende i en barnestol.

Bildetekster hjelper deg med å gjøre historien levende, særlig dersom du ikke følger en tidslinje. Forsøk å være deskriptiv og mal et større bilde gjennom å beskrive hendelser som førte frem til øyeblikket du fanget på film. Når du blar gjennom fotoboken sammen med familie og venner vil disse anekdotene hjelpe dere med å huske alle de små detaljene sammen.

Visuell historiefortelling passer veldig godt for en kronologisk fotobok. I en babybok er det for eksempel enkelt å vise frem babyens utvikling gjennom bilder alene. Hvis du har lyst til å inkludere tekst kan du spare en side helt bakerst i boken hvor du skriver opp detaljer som fødselsdato, fødselsvekt og når de begynte å gå.

Et raskt tips: Hvis du syns det er vanskelig å skrive bildetekster kan du bruke sangtekster som du assosierer med øyeblikkene i stedet.

Bruk fysiske minner for å skape en ekstra kontekst.

Et bilde av løse sider fra en reisedagbok, med skisser og dagboksnotater.

Minner, billetter og sider fra en scrapbook kan gjøre historien din enda rikere. De kan hjelpe deg med å få i gang minnene når du viser frem fotoboken til familien din, gjør boken enda mer personlig og gir ekstra detaljer som det ikke er mulig å fange på film.

For en reisefotobok kan du for eksempel skanne dagboksider og andre skisser eller drodlerier som du gjorde av lokale severdigheter. Dette kan gi mer innsikt i hvilken type opplevelser du hadde og hjelper deg med å huske hva du følte i øyeblikket.

Et raskt tips: Hvis du ikke har en skanner finnes det massevis av gode apper du kan bruke med mobilen. Sjekk ut noen av våre favoritter her.

Nå har du fått massevis av kreative ideer til hvordan du kan fortelle din historie, så hvordan vil du starte den neste fotoboken din fra fotoknudsen? Hvis du trenger flere tips om hvordan du kommer i gang med ditt neste prosjekt, sjekk ut de andre guidene våre med massevis av ideer om design og arbeidsflyt fra vårt kreative team.

Klikk på ikonene under for å dele denne guiden på soiale medier. Og husk å følge oss på Facebook og Instagram for flere tips om å lage fotobøker.

begynn å lage

Kommentarer