uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie

Byferier er perfekte anledninger for å komme tettere på barna dine, la dem oppleve nye kulturer og lære en ting eller to på veien. Fra barnevennlige museer til parker som er laget for barn – vi har satt sammen en liste over europeiske byer du kanskje tidligere har oversett, men som som faktisk passer perfekt for familieturer.

Før du drar må du huske å lade batteriet på kameraet ditt, pakke de mest komfortable skoene du har og ta en kikk på våre tips for byfotografering for inspirasjon.

1. Sevilla

Sevilla har et av de varmeste klimaene i Europa og er i tillegg et perfekt sted å ta med seg barn. Med solskinn stort sett hele tiden, hestevogner og sykkelstier er dette et perfekt sted for en kort ferie med de små.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-sevilla

Ting å gjøre

 • Legg ditt første stopp til katedralen i Sevilla og La Giralda-tårnet. Denne utrolige bygningen er den tredje største gotiske katedralen i verden og gir deg et fugleperspektiv over hele byen.
 • Hvis du vil ha vannrutsjebaner, familievennlige berg-og-dal-baner og en spansk gallion, dra til temaparken Isla Mágica. Den ligger bare 30 minutter med buss fra sentrum.
 • Vandre rundt i det sjarmerende gamle nabolaget Santa Cruz, lokalt kjent som Barrio Santa Cruz. Barna kommer til å suge til seg all den tradisjonelle arkitekturen og du kan i tillegg ta en pause med barna med sjokolade-churros.

2. Stockholm

Sveriges hovedstad har en avslappet skandinavisk stemning som er perfekt for en familievennlig byferie. Med en overflod av museer, vakker natur og mange åpne plasser, finnes det masse å finne på som underholder barna.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-stockholm

Ting å gjøre

 • Dra til øya Djurgården midt i sentrum og besøk Junibacken (et eventyrinspirert museum og kultursenter som jobber med å vekke leselyst hos barn) og Skansen (et museum under åpen himmel der du kan oppleve levende historie og besøke en dyrehage med bjørner, gauper og ulver).
 • Ikke alle spa er for barn, men hos Yasuragi har de spesielle barneuker i løpet av sommeren hvor du kan ta med barna og slappe av. Du kan sove over eller bare dra på en dagstur.
 • Som fødestedet til et av verdens mest berømte popband, flokkes ABBA-fans fra hele verden til byen. ABBA-museet er et must (for foreldrene), men barna kommer også til å elske å synge med til Dancing Queen.

3. Nantes

Nantes, den sjette største byen i Frankrike, blir ofte  oversett i forhold til de mer ikoniske severdighetene i Paris og de berømte slottene i Bourdeaux, men folk begynner endelig å legge merke til byen. Nantes ligger ved Loire-elven i det vestlige Frankrike. Det tidligere industrielle senteret får oppmerksomhet fra turister som leter etter nye steder å dra til.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-nantes

Ting å gjøre

 • Besøk Ile de Nantes, det kreative sentrum av byen på en øy midt i elven. Her har de geniale bakmennene på Les Machines de L’ile Nantes laget en Steampunk-lekeplass der en robot-elefant bærer passasjerene på ryggen og spruter vann på dem ved siden av. Det er alltid mye som skjer der, så sjekk hjemmesiden for å finne ut hva som skjer mens du er der.
 • Interaktive museer er perfekt for barna, og Château de Ducs de Bretagne fra femtenhundretallet viser videoer og utstillinger som forklarer historien om Nantes konger og dronninger, byens historie for skipsbygging med koblinger til slaveriet, og ikke minst byens lange tradisjon for kjeksproduksjon.
 • Dra til toppen av den høyeste bygningen i byen og slapp av mens du spiser litt snacks og nyter en fantastisk utsikt. Le Nid (“reiret”) ligger i 32. etasje på Le Tour de Bretagne og ble designet av tegneserieskaperen Jean Jullien. Den lekne baren består av en enorm utstrakt stork, hvor ryggen er selve baren og fuglens egg er stolene og bordene.

4. Reykjavik

Island pleide å bli sett på som den ytterste utpost for den fryktløse ferieplanlegger, men de mange billige flyselskapene har nå gjort denne naturlige perlen enkel å nå. Den kompakte hovedstaden kommer til å sjarmere deg med sine trehus og hyggelige cafeer, og utkanten av byen har virkelig en utsikt som tar pusten fra deg.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-reykjavik

Ting å gjøre

 • For å få et overblikk over den sjarmerende og fargerike byen Reykjavik, ta heisen til toppen av Hallgrimskirkja. Kirken er inspirert av den usedvanlige fjellformasjonen som finnes i Vik – Islands sydligste by. Hvis du har tid til det, kan du dra og se fjellene selv.
 • Barna kommer til å elske dyrelivet i Reykjavik. Dra på en utflukt med båt der du kan se sjøfugler som lundefugl og havørn eller til og med hval!  Hvis været er bra, kommer du uten tvil til å se mange fantastiske ting.
 • Ingen islandsreise er komplett uten en tur til den blå lagune. Den naturlige, varme kilden ligger bare en time utenfor byen. Barna kommer til å elske å leke og bade i det varme vannet.

5. København

København har flere ganger blitt utropt som verdens beste by å bo i. Byen er en labyrint av bærekraftig byplanlegging, brede gater og grønne områder som alle kan nås av byens foretrukne transportmiddel, sykkelen. Både barn og foreldre kommer til å elske å sykle rundt i Skandinavias kuleste hovedstad.

Ting å gjøre

 • I midten av københavn ligger Tivoli, en nydelig temapark for alle aldre. Tenk på berg-og-dal-baner, livemusikk, en innsjø der du kan seile og påfugler som går fritt rundt.
 • Gi sansene stimuli på akvariet Den Blå Planet – de enorme tankene som du kan gå gjennom er fylt med rokker, hammerhaier og det er til og med en liten regnskog med tanker med farlige pirayaer og søte otere.
 • Experimentarium er et opplevelsessenter i en klasse for seg selv som vil holde barna underholdt i mange timer. De kommer til å utforske alt innenfor vitenskapen; blant annet kan de prøve en laserharpe eller undersøke bobler i bobbelariet. De kan også lære hvordan syn, hørsel, smak og berøring virker i sansenes tunnel.

6. Verona

Byen er mest kjent som omgivelsene for Romeo og Julie, men denne byen har mye mer å by på enn bare et kjærlighetsdrama fra Shakespeare. De mange piazzaene, de smale gatene og det store amfiteateret gjør dette til en behagelig by å gå rundt i.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-verona

Ting å gjøre

 • Selvfølgelige er ikke noe besøk i Verona komplett uten et besøk på den berømte Romeo og Julie-balkongen. Du kan til og med betale for å stå på balkongen selv og leve deg inn i den ikoniske scenen. Det finnes også et museum med rekvisitter fra forskjellige Romeo og Julie-filmer – en perfekt måte å introdusere barna til Shakespeare.
 • Gardasjøen er bare en kort kjøretur unna og på bredden ligger Caneva Vannpark. Dette er det perfekte stedet å kjøle seg ned hvis du kommer til byen om sommeren. Den består av fire temaparker inkludert en middelalderverden, en vannpark, et filmlandstudio og en rockestjernerestaurant.
 • Gardaland er ofte henvist til som en av de beste temaparkene i Europa. Denne kjempestore resorten ligger en halv time fra Verona. Berg-og-dal-banene og vannrutsjebanene gjør dette til en perfekt dagstur for hele familien.

7. Athen

Europas eldste hovedstad har over 3400 år på baken, noe som også gjør den til en av de eldste byene i verden. En reise til Athen her med barna kommer til å være som en lang, imponerende og interaktiv historieleksjon. Det er veldig få mennesker som ikke blir imponert av alt denne eldgamle byen kan by på.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-athen

Ting å gjøre

 • Se alt ovenfra fra turisttoget Athens Happy Train! Denne rundvisningen starter på Syntagma-torget og Monastriaki-torget og følger en rute gjennom det historiske bysenteret, de gamle bydelene og akropolishøyden.
 • Fornøyelsesparken Allou! Fun Park vil underholde både barn og voksne. Sjekk ut 4D-opplevelsen, Crazy Mouse-berg-og-dal-banen og rafting på La Isla.
 • De fleste greske barn har besøkt dette museet på skoletur, og dette gjør det til et bra sted å besøke hvis du er i byen med barna. Gouladris naturhistoriske museum fokuserer på studiet, bevaringen og beskyttelsen av naturen, og besøkende i alle aldre kommer til å elske å se den store samlingen av hundretusener av planter og dyr.

8. Oxford

Denne verdensberømte byen har vært hjemsted for noen av verdens største menn, blant annet Stephen Hawking, Bill Clinton, Oscar Wilde og C.S. Lewis. Å gå på oppdagelsesferd på den prestisjefylte campusen og dens mange bakgater kommer til å inspirere også de mindre skolelystne barna.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-oxford

Ting å gjøre

 • Det beste museet i Oxford for de yngste er det naturhistoriske museum. Her finnes det dinosaurskjeletter, steiner og mineraler, en bikube, fossiler og mye, mye mer. Og det beste? Det er helt gratis.
 • Du kan besøke stedet som inspirerte C.S. Lewis’ Narnia-serie, og komme inn i et barns fantasiverden. CS Lewis Naturreservat er et lite reservat som består av et skogsområde og en stor dam og ligger i Risinghurst et par kilometer fra bysenteret.
 • En spøkelsesomvisning er en fantastisk måte å inspirere barna i tillegg til å lære dem mye om byens historie. Bill Spectres Oxford spøkelsesomvisning er rangert som en av de 10 beste spøkelsesomvisningene i verden og den teatralsk utkledde guiden kommer til å underholde med uhyggelige fortellinger, brennende bøker og tryllekunster på vei gjennom byen.

9. Salzburg

Denne billedskjønne østerriske byen ligger på grensen til Tyskland og har en storslått utsikt til den østlige delen av Alpene. Og den er mer eller mindre uforandret siden Mozart bodde her for 250 år siden.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-salzburg

Ting å gjøre

 • Musikkhuset (Haus der Musik) består av 5000 kvadratmeter med interaktiv oppdagelseferd innenfor musikken. Du finner utstillinger om alt fra kjente komponister fra fortiden til vitenskaplige utstillinger om hvordan lyd lages i tillegg til interaktive skjermer der barn kan spille digital musikk eller lage sin egen CD.
 • Hvilket barn elsker ikke et kjempestort pariserhjul? Det gigantiske pariserhjulet i Salzburg er et av de eldste i verden og gir deg en unik utsikt over hele byen og fjellene.
 • Barnemuseet Kaiser Kindy er laget med tanke på barn (Det kan du kanskje gjette fra navnet!). Her kan dere kle dere ut som konger og dronninger, sitte på troner og leke med leker fra keisertiden.

10. Algarve

Selv om det teknisk sett ikke er en by, men mer en region i Sør-Portugal, kunne vi ikke laget en komplett liste av steder man kan besøke med familien uten å ta med Algarve. Fra vakre strender til vannsport. Algarve har alltid noe som passer til hele familien.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-algarve

Ting å gjøre

 • Du kan kikke på delfiner langs kysten. Velge den typen utflukt som passer deg best, om det er kajakkturer, besøk i grotter eller en omvisning langs kysten. Det er ikke noe som er bedre enn å se delfiner hoppe opp av vannet i sitt naturlige miljø.
 • På Fiesa Sandskulpturfestival er det mange spennende ting som blir laget av sand fra Algarve. Denne årlige festivalen er den største i sitt slag og er en feiring av kreativitet og håndverket med å lage sandskulpturer.
 • Dra på stranden! Lagos, Praia do Amado, Faro Island, Salema og Praia da Marinha er noen av de mest kjente, men det finnes også mindre strender man kan dra på. Barna kommer ikke til å ville dra hjem med flyet.

11. Edinburgh

Det finnes få byer som er så sjarmerende som Edinburgh med sin middelalderby og slottet som ligger på en høyde, i tillegg til den nye royale byen som sprer seg utover landskapet. Det er virkelig et syn. Den er i tillegg rimelig liten slik at du kan se alt på en helg.

uventede-destinasjoner-familievennlig-by-ferie-edinburgh

Ting å gjøre

 • Få et overblikk over byen fra Castle Hill på Camera Obscura og World of Illusions – den eldste attraksjonen i Edinburgh som har tiltrukket og fortryllet besøkende siden 1892. Denne attraksjonen ligger rett ved siden av Edinburgh-slottet og er plassert i et viktoriansk takkammer ved toppen av Outlook Tower. Inne i det mystiske rommet kan du se panoramabilder av Edinburgh som blir projisert på veggene av det gigantiske periskopet.
 • Naturelskere kommer til å elske Butterfly and Insect World. Den tropiske regnskogen er i en serie med drivhus koblet sammen med et stort hagesenter der du kan få nærkontakt med en rekke kravlende dyr.
 • Our Dynamic Earth-museet feirer jordens skjønnhet ved hjelp av innovativ teknologi. Den interaktive utstillingen lar besøkende oppleve simulerte jordskjelv, tropiske regnskyll, havbunnen, istiden, breer og fjell. Dette er lærerik underholdning for hele familien.

Vi håper at dette innlegget har gitt deg noen ideer til den neste byferien med hele familien.

Del bildene fra din neste reise ved bruk av #fotoknudsen-emneknaggen slik at vi kan se hva du har gjort.

Hvis du kjenner noen andre som kunne ha interesse av denne bloggen, del den på Facebook, Pinterest og Twitter ved bruk av ikonene nedenunder.

 

Kommentarer