Fotografering handler om å leke med lys. Faktisk kommer ordet “fotografi” fra det greske ordet “φωτός” (phōtós), som bokstavelig talt betyr “tegne med lys”. Enten du elsker å fotografere portretter av partneren din hjemme, eller av barna dine mens du er på reise, vil disse nyttige tipsene hjelpe deg med å bruke lyset til din fordel og få bildene dine til å se utrolig bra ut!

Få mest mulig ut av naturlig lys

Du har sikkert sett proffene med sine fancy oppsett med studiobelysning – og at de holder blitsen utenfor kameraet – og tenkt at dette er måten å få flotte bilder på. Men i virkeligheten er det ingen bedre form for lys enn det naturlige lyset. Utvid forståelsen din av hvordan det naturlige lyset endres i løpet av dagen, etterhvert som solen beveger seg på himmelen. Observer også hvordan det endrer seg med været, med klare solskinnsdager som gir sterk belysning og sterke skygger til det myke, diffuse lyset forbundet med skyer eller når det er overskyet.

Beveg deg med lyset

Kanskje du liker å ta familieportretter i huset ditt, eller gatebilder når du er på reise. Uansett bør du alltid være klar over lysforholdene og være klar til å flytte på deg for å finne de beste forholdene. Kanskje hagen din er det perfekte stedet for hundeportretter tidlig om morgenen, mens du kanskje får bedre lys i bakhagen om kvelden (eller omvendt). Det samme gjelder mens du er på reise. Vil du knipse frihetsgudinnen i NYC? Finn ut hvilken tid som er best for besøket, slik at lyset treffer den forfra (vær forberedt på å ta bilder med høykontrast-silhuett hvis du går mens det er motlys).

Fotografer i de “gylne timene”

Spør enhver fotograf om når de foretrekker å ta bildene sine, og du vil ofte få det samme svaret: “I løpet av den gylne timen!”. Den første gylne timen på dagen er timen frem til soloppgang, og den andre er timen eller så etter solnedgang. Også referert til som “den magiske timen”, dette er tidene på dagen hvor solen er på det laveste på himmelen og gir et varmt og mykt lys som gir fantastiske landskap og portretter.

Omfavn midt-på-dagen-skygger og “dårlig lys”

Det harde lyset midt på dagen er ikke nødvendigvis det mest flatterende for portretter, men det kan kaste noen virkelig interessante skygger som vil hjelpe deg med å lage interessante, geometriske former og 3D-lignende bilder. Liker du å ta bilder av silhuetter? Dette er den perfekte belysningen! Omfavn scener med høy kontrast ved å plassere motivet i direkte lys og flytt på kameraposisjonen til skyggene deres blir interessante motiver i seg selv. Knipser du en familiesammenkomst i hagen? Hvorfor ikke få et familiemedlem til å stå under et tre slik at du kan ta kunstneriske portretter med skygger av løv over ansiktet. Fotograferer du barna på storbyferie? Plasser den lille eventyreren din i midten av bildet og posisjoner kameraet ditt slik at skyggene strekker seg ut i byens gater foran deg. Husk at det ikke er noe som heter dårlig lys – det er bare snakk om å jobbe med det på en kreativ måte.

Bli bedre på fotografering innendørs

Skal du ha fest hjemme? Lag flotte portretter og gruppebilder innendørs, ved å flytte motivene dine nær et vindu. Som nevnt i det første tipset, naturlig lys er alltid det beste lyset. Tenk på det som en stor, naturlig innendørs lyskilde. Hvis det er for sterkt, trekk ganske enkelt gardinene eller persiennene litt mer sammen for å kontrollere og forme mengden lys som treffer motivet/objektene. For neste nivå med fotografering innendørs, prøv å slå av lysene, siden de fleste lyspærene har en annen fargetemperatur enn naturlig lys, noe som kan forvirre kameraets hvitbalanse.

Lag dine egne lysreflektorer

Enten du tar familiebilder når dere griller eller barneportretter på kjøkkenet, en lysreflektor vil hjelpe deg til å få lys på motivet og kontrollere det lyset du har tilgjengelig. Og det beste er at du kan lage den gratis! Bare pakk inn et stort stykke papp i aluminiumsfolie eller fest et stort hvitt laken, så er du i gang. Du kan til og med bruke en hvitmalt vegg hvis lyset reflekterer fint fra den. La lyskilden din – et vindu hvis du fotograferer innendørs eller solen hvis du er ute – treffe reflektoren, og plasser den slik at lyset spres mot motivet. Dette er en fantastisk måte å ta portretter på i hardt lys, siden du kan plassere motivet i skyggen og deretter spre et deilig, mykt og varmt lys på dem fra reflektoren.

Gjør deg kjent med kjernebelysningsteknikkene

Uansett om du bruker naturlig eller kunstig lys, mobilen eller et speilreflekskamera, kan du oppnå et bredt utvalg av bildestiler bare ved å leke med motivets posisjon i forhold til lysretningen.

Sidebelysning

Du kan velge å bruke sidebelysning, med lyskilden på 90 grader av motivet. Denne teknikken produserer dramatiske skygger på halvparten av ansiktet, noe som gjør den perfekt for morsomme superheltbilder med barna dine! En utvidelse av dette vil være kantbelysning, (eller bakgrunnsbelysning som det også er kjent som, hvor motivet ditt plasseres direkte mellom lyskilden og kameraet ditt) for å skape en flott glorieeffekt. Dette er et nydelig lysoppsett for stemningsfulle bilder av par, venner og familie.

Direkte lys

Direkte lys gir et mykt og drømmende utseende med lav kontrast som er perfekt for å lage flatterende portretter som motivene dine vil elske. Dette utseendet oppnås ved å bruke en større lyskilde (som et stort lys med en softbox eller diffuser) og plassere motivet litt lenger unna. Du kan også bruke et stort vindu eller til og med et takvindu for å oppnå denne looken – bare husk å plassere motivet litt lenger unna det.

Indirekte lys

Indirekte lys er stemningsfult og dramatisk og blir ofte referert til som Rembrandt-belysning, på grunn av kunstnerens stadige bruk av den. Den er ideell for alt fra stilleben og bilder av hjemmelaget mat, til gruppebilder og familieportretter. For å få looken, plasser ganske enkelt motivet nært et lite vindu (eller et lite lys). Hvis du bare har et stort vindu, trekker du bare gardinene litt for, for å kontrollere og forme lyset. Fullfør stilen ved å plassere det opplyste motivet foran en mørk bakgrunn for å få en høykontrast-look med som kunne vært på en Hollywoodplakat.

Bruk husets lys som fotolys

Du trenger ikke gå ut og bruke penger på lysutstyr for å gjøre hjemmet ditt om til et fotostudio. Bare bruk bordlampene og/eller vegglampene dine – alle med lampeskjerm skal fungere hvis den posisjoneres med omtanke. Fargerike LED-lys kan også brukes til å skape atmosfære og kreative motiver. Unngå taklamper, da disse kan kaste sterke skygger over motivets ansikt, og sørg for å la lyset skinne gjennom et hvitt filter for å mykes opp eller spres hvis det er for lyst. Eller bruk en reflektor av papp og aluminiumsfolie for å fylle ut uønskede skygger.

Kommentarer