
Vinteren er endelig over og nå er det på tide å planlegge neste reise. Uansett om du planlegger en helgetur i favorittbyen din, en ferie til et eksotisk sted eller en oppdagelsesferd i nabolaget har du de perfekte unnskyldningene for å ta bilder og trene på fotograferingsferdighetene. Når du er bortreist kan det være enkelt å ta fantastiske bilder ved å bruke de enkle tipsene nedenfor. Du vil komme hjem med et kamera fullt av fantastiske bilder.
I tillegg kan du følge andre på deres reiser og overvære forberedelsene slik at du får tips til ditt neste eventyr.
1: Vær nøye når du velger tidspunkt
Tidspunktet for når du tar bildet er alt. Vi elsker tidlig morgen og tidlig kveld, det er da et gyllent lys og solen treffer horisonten på en måte som gir en myk skygge. Tiden før soloppgang og -nedgang er også nydelig, spesielt under lang eksponeringstid, og fanger himmelen på sitt vakreste. Når du tar bilder i den gylne timen eller blåtimen er du sikker på at du får nydelige bilder, men ikke glem det sterke lyset midt på dagen som kan være perfekt for sterke, kontrastfylte og svart-hvitt bilder.
2: Jakt eller vent
Både i naturen og i urbane strøk har du to muligheter, du kan være på jakt etter et motiv eller vente på det. Begge alternativene kan gi flotte bilder og begge kan brukes til å tilføre variasjon i stemningen i bildene.
Er du i en travel gate med mye som foregår? Jakt.
Kom du over et nydelig inngangsparti i en mursteinsvegg? Vent på mennesker som ser interessante ut og legg til bevegelse til et ellers kjedelig bilde.
3: Ta bilder vertikalt
Vertikale bilder passer ikke alltid, men når de passer er de flotte. Når du har vendt deg til å ta vertikale bilder vil du ikke lenger bli irritert over at du glemte å snu kameraet.
4: Justering av innstillingene
Innstillinger er ofte et spørsmål om smak, og noen kameraer kan ha begrensede muligheter, men det er noen enkle retningslinjer som kan hjelpe deg med å oppnå det du er ute etter.
- Lang lukkertid kan gi et mykere preg på vann og skyer hvis du bruker en tripod. Du vil i tillegg slippe inn mer lys, dvs. at du kan bruke et høyere f-stopp som gir deg bredere dypdeskarphet. Det er det vi ønsker å oppnå i landskapsbilder fordi vi da har flere elementer i fokus.
- Når du er ute og går en tur i byen har du kanskje mer lyst til å kose deg enn å fikle med innstillingene. Derfor er det lurt å finne gode innstillinger som er raske nok til å fange en bevegelse, og som likevel sørger for at bildene får nok eksponering.
- Det er mange ulike alternative innstillinger for gatebilder, men en god tommelfingerregel kan være å holde åpningen mellom f5.6 og f8. Ikke gå under 1/100 når det kommer til lukkerhastighet, og sett ISO på auto uten å overskride 1600.
Husk på at dette er kun anbefalinger ettersom hvert kamera, situasjon og fotograferingsstil krever ulik tilnærming. Lek deg med det og eksperimenter med innstillingene, og når du anser deg som fornøyd med resultatene vil du ha mer tid til å se etter det perfekte motivet i stedet for å finne de riktige innstillingene.
5: Gjør motivet relevant
Legg til et relevant motiv i bildet. Du forteller en historie, derfor bør du vurdere hva du hovedsakelig ønsker å formidle. Du kan prøve deg frem ved å ha elementer i forgrunnen og bakgrunnen av bildene. Det vil gi dybde og mer realistisk preg på bildet. Noen ganger holder det med en stein eller en kaffekopp.
6: Lær mer om komposisjon
Lær det grunnleggende om komposisjon. Lær om det gylne snittet. Ved å bevisst fokusere på komposisjon vil bildene med en gang se mer balanserte og profesjonelle ut.
7: Eksperimenter med vinkler
Dette tipset er nært knyttet til tipset ovenfor. Når du har lær deg reglene for komposisjon… vel, da kan du bryte dem. Fotografering handler ikke om å følge alle regler, men snarere om å vite hva du gjør og være kreativ.
Når du vet hvordan du komponerer et godt bilde kan du tillate deg å endre ting og se etter uvanlige vinkler og rammer. Det er mulig du må øve deg på å bli et slangemenneske, men det vil være verdt det.
8: Finn et godt sted
Gjør hjemmeleksen din. Se på bilder du liker fra de stedene du skal besøke og prøv å planlegge tidspunktet og hvilke bilder du absolutt ønsker å ta. Les reiseblogger og -nettsteder, da vil du finne ut når et sted er godt opplyst, når det er mange mennesker der, når gatelysene blir slått på…
Denne informasjonen vil være verdifull avhengig av hva slags bilde du ønsker å ta.
Hvis du har anledning kan du ta kontakt med lokale fotografer for å be om tips og råd. Du kan til og med be noen vise deg de beste stedene. Jo mer du planlegger, jo bedre vil bildene bli.
9: Redigering
Ikke undervurder redigering. Profesjonelle fotografer redigerer bildene sine, og det er en god grunn til at de har gjort det siden fotografering ble oppfunnet. Godt utført redigering vil gi fantastiske bilder. Det betyr ikke at du må bli en kløpper på photoshop eller ofre realismen i bildene. Bare noen små justeringer av eksponering, kontrast, hvitbalanse og metning kan være nok til å endre et gjennomsnittlig bilde til et minne du vil elske i all fremtid.
Les om våre beste fotoredigeringsapper for mer inspirasjon.
Vi håper alle disse tipsene vil hjelpe deg med å ta de flotteste reisebildene noensinne. Det er enklere enn du tror å få fantastiske resultater når du vet hva du gjør. Du kan dele dine bilder med oss på sosiale medier ved å bruke emneknaggene #minfotoknudsen.