Grunnleggende tips til reisefotografering

photographer in action

Enhver fotograf vet hvordan det føles: Du reiser ut i verden og oppdager de mest utrolige nye steder og kulturer. Fantastiske landskap gir sjelen din næring og livlige farger setter fantasien i gang. Men så kommer du hjem og ser tilbake på reisebildene dine, bare for å innse at de ikke helt fanget den samme magien til det du så og opplevde med familie eller venner. Vi gir deg gode fototips som garantert hjelpe deg med å yte din neste tur rettferdighet.

1. Pakk bare det viktigste

Når vi forbereder oss for en utenlandsreise med ambisjon om å ta vakre reisebilder, kan det være lett å pakke med seg for mye. Men å bære rundt på for mye kamerautstyr vil bremse deg og gjøre deg trøtt, noe som resulterer i at du tar færre bilder. Problemet med dette, generelt sett, er at jo flere bilder du tar, jo mer sannsynlig er det at du får bedre bilder. Så i stedet for å pakke hvert kamera og objektiv du eier, bare ta med favorittkameraet ditt og et objektiv eller to (kanskje en vidvinkel og en zoom – eller bare en zoom) for å holde kameravesken lett og grei. Du kan til og med finne ut at det kanskje er bedre å bare ta med mobilen din, som tross alt er det ultimate lettvektskameraet!

2. Ta med ekstra batterier og minnekort

Bortsett fra kameraet ditt (og et par gode sko), er ekstra batterier og minnekort det viktigste å ha i kameravesken. Det er ikke noe som er verre enn å ankomme et vakkert sted, se en fantastisk solnedgang og innse at du ikke har plass igjen på minnekortet ditt, eller at kameraet ditt nettopp har gått tomt for batteri. På samme måte, hvis du tar bilder med mobilen, sørg for å ta med deg en powerbank, slik at du kan lade den underveis – du kommer til å bruke den mye mer enn du pleier!

3. Ta bedre selfies og gruppebilder med et stativ

Reiseselfies er supre når du bare tar bilder av deg selv (og partneren), men ting blir litt verre når du reiser som familie eller i en vennegruppe. Pakk med et stativ og gjør mer ut av disse øyeblikkene ved å sette det opp og bruke kameraets eller mobilens selvutløser. Da trenger du bare å løpe tilbake i motivet med venner og/eller familie og si «smiiiil!».

Profftips: Et stativ vil også hjelpe deg med å ta superskarpe landskapsbilder – spesielt i dårlige lysforhold.

4. Lær noen lokale fraser og snakk med lokalbefolkningen

Mesterfotograf Robert Capa sa en gang: “Hvis bildene dine ikke er gode nok, er du ikke nær nok.” Med dette i bakhodet kan det være verdt å lære seg noen enkle ord og uttrykk – selv om det bare er “hei” og “takk” – slik at du kan få bedre kontakt med lokalbefolkningen under reisene dine til andre land (og dermed komme nærmere). Når dere har brutt isen og fått en god latter av hvor dårlig aksenten din er, spør din nye venn om du kan ta bilde av ham, og voilà. Robert ville vært stolt av deg!

5. Spør alltid om tillatelse

Det er viktig å huske på at ulike kulturer har ulike syn på fotografering. Derfor er det alltid best å være på den sikre siden og be om tillatelse før du tar bilde av noen. Et lite smil og pek på kameraet er vanligvis nok hvis du ikke behersker det lokale språket. De fleste vil respektere deg siden du spør, og poserer gjerne for et raskt bilde. Hvis de sier nei, har du i det minste ikke irritert noen ved å prøve å ta et snikbilde.

6. Ta øyeblikksbilder av dine reisevenner

Selv om det er viktig å be om tillatelse fra lokalbefolkningen, gjelder ikke det samme for dine familiemedlemmer, partnere og/eller venner. Prøv å fange virkeligheten av opplevelsene dere deler ved å ta både spontane og oppstilte bilder. Spontane øyeblikksbilder vil hjelpe deg til å fortelle mer autentiske historier.

7. Tenk utenfor boksen for å være mer original

Det er helt naturlig at vi ønsker å etterligne noen av favorittbildene fra Instagram mens vi er ute og reiser, men noen ganger er ikke dette like smart. Hvis du er veldig fiksert på å ta et spesifikt bilde, på et bestemt sted, vil du sannsynligvis gå glipp av andre magiske øyeblikk som skjer rett foran nesen på deg. Så i stedet for å kopiere det du har sett på nettet, fotografer din egen reise og som resultat vil du lage mer originale bilder.

8. Sørg for at mobilen eller kameraet er klar til bruk

De beste reisebildene dukker ofte opp når vi minst venter det: en elefant som gir barnet ditt en improvisert klem, en flammesluker som drar partneren din opp på scenen for en rask boogie. Disse øyeblikkene kommer og går på et øyeblikk, så det er viktig å ha mobilen eller kameraet med, og klar til å ta bilder til enhver tid. Invester i en behagelig stropp til kameraet ditt, slik at du kan ha det komfortabelt rundt halsen, eller la fotograferingsappen være åpen på mobilen din slik at du ikke trenger å fikle med innstillingene for å få tatt bildet. Dette er de spesielle små øyeblikkene du vil se tilbake på med størst glede.

9. Ta bilder i de gylne timene

Det er aldri “feil tidspunkt” for å ta reisebilder, men det er definitivt noe ekstra spesielt med de gylne timene. I timen frem til soloppgang og timen etter solnedgang, står solen lavt på himmelen og kaster varme og flatterende fargetoner som gjør alt fra landskap til portretter ekstra spesielle.

10. Fokuser på detaljene

Det er helt naturlig at vi ønsker å fotografere de kjente landemerkene mens vi er på reise, bilder som «Big Ben» og «Eiffeltårnet». Men det er viktig å også fokusere på de små detaljene som gjør turen din spesiell. Se etter uvanlige gjenstander og teksturer, fotografer trær og planter du kan lukte, ta noen bilder av de beste måltidene og drinkene dine, eller til og med favorittkelneren din. Fotografer åpne landskap, men zoom også inn på detaljene som gjør det unikt. Ikke bare fotografer folks ansikter, knips også hender, føtter, klærne og smykkene deres. Noen ganger er det de minste detaljene som sier mest om reiseopplevelsene våre.

11. Bruk tredjedelsregelen

Tredjedelsregelen er en av de eldste reglene i fotohåndboken og vil hjelpe deg til å komponere reisebildene dine som en proff. Se på skjermen på mobilen eller kameraet, og det er sannsynlig at du vil se to vertikale og to horisontale linjer som skaper et slags rutenett. Hvis du ikke gjør det, gå gjennom innstillingene og slå den på. Ved å komponere bildene dine slik at hovedmotivet – dette kan være et barns smileansikt, eller Taj Mahal – er plassert på et av punktene der linjene krysser hverandre, vil du skape sterkere fokuspunkter og komposisjoner. Det er enkelt, men svært effektivt!

12. Ta bilderserier som forteller mer helhetlige historier

I stedet for å prøve å ta raske bilder som du tror vil gjøre det bra på Instagram, prøv å lage serier med bilder som forteller levende historier. For eksempel kan det være vanskelig å fortelle historien om hvordan en ape stjal lunsjen til partneren din med bare ett enkelt bilde. Men hvis du skulle ta et bilde av den frekke typens snikende tilnærming, etterfulgt av et bilde når den stikker av gårde med maten din og så et bilde av partneren din som ser sjokkert (og sulten) ut, vil du kunne fortelle hele historien i en serie med tre actionfylte bilder. Denne historiestyrte tilnærmingen kan brukes på ethvert scenario og vil hjelpe deg med å dokumentere opplevelsene dine i all sin prakt.

Finn flere råd og tips som vil inspirere fotograferingen din i fotoknudsen sin blogg.

Kommentarer