Stjernehimmel, snø, levende lys og måneskinn er alle elementer som kan gjøre et vanlig motiv levende og spennende. Og ikke minst er det enklere enn du tror!

Når man har ferie, har man gjerne litt tid til overs. Da er det perfekt å eksperimentere litt med kamera og prøve å ta spennende bilder.

Etter en lang dag på tur i fjellet, tente vi et leirbål utenfor hytten og grillet pølser. Etter en stund var familien både mett og kald, og trakk inn i varmen. Da benyttet jeg anledningen til å bli igjen ute i en liten halvtime for å knipse litt bilder.

For å ta disse bildene du ser her, trenger du et kamera med mulighet for manuelle innstillinger som er montert på et stativ. Jeg bruker et Canon 7D speilrefleks kamera, og til disse bildene benyttet jeg en vidvinkel-linse av merke Canon, EF-S 10-22mm f/3,5-4,5. Du kan ta tilsvarende bilder uansett type linse, men en vidvinkel-linse er spennende å bruke når du tar bilder utendørs.

Vinterbilder

Magiske vinterbilder

Vinterbilder

For å fange det begrensede lyset som er om kvelden og natten, trenger du en lang lukkertid. For å sørge for at bildet ditt ikke blir kornete, velger du en lav ISO verdi. Alle disse innstillingene kan du lese mer om i artikkelen her, men for disse bildene er følgende innstillinger benyttet:

  • Manuell modus på kamera
  • ISO: 100
  • Blender: F4
  • Lukker: 30 sekunder

Disse bildene er tatt ved hjelp av kameras egen selvutløser. Bildene ble tatt med selvutløser for å være helt sikker på at kamera står stødig og ikke beveger seg når jeg manuelt klikker på utløserknappen. På Canons modeller kan du velge mellom to varianter av selvutløser med 2 sekunder eller 10 sekunders forsinkelse.

Vintersol

Hvis du bruker samme innstillingene som over, men øker lukkertiden vesentlig, kan du også fange jordens rotasjon og se dette på stjernehimmelen. Da ser plutselig stjernene ut som streker. Det er som oftest en maks-grense på 30 sekunders lukkertid på kamera, men ved å benytte en fjernkontroll kan du enkelt benytte en lengre lukkertid.

Kommentarer