Landskapsfotografering ble først populær blant kunstnere fra 1800-tallet som innså hvor mye raskere det var å bruke kamera enn pensel. Edward Steichens berømte landskapsbilde, Moonlight: The Pond, demonstrerer tidens mote ved å male over sort-hvitt bilder. Spol fram til 1900-tallet, da fotografering begynte å bli sett på som en kunstform i seg selv, og fotografene ble som besatte av å skape det perfekte landskapsbildet.

Moonlight: The Pond av Edward Steichen, 1904, via Wikipedia

Den amerikanske fotografen Ansel Adams var en av de første pionerene innen landskapsfotografering. Han var en lidenskapelig miljøforkjemper og fotograferte naturen i håp om å inspirere andre til å gjøre mer for å beskytte den.

Hans dramatiske sort-hvitt-bilder av Yosemite nasjonalpark i California, som Monolith, the Face of Half Dome, fanget omfanget og det majestetiske til naturen. Han skapte seg snart et navn som en av verdens ledende fotografer, og landskapsfotografering ble stadig mer populært.

Viktige kamerainnstillinger og teknikker for landskapsfotografering

Enten du elsker å fotografere landskap i ferien med din kjære, eller kanskje når du utforsker lokale omgivelser med barna, her får du noen gode tips og teknikker som hjelper deg til å få mer ut av hvert bilde.

1. Bruk riktig objektiv

Du kan ta nydelige landskapsbilder med alle typer kamera- og objektivkombinasjoner. Imidlertid vil et vidobjektiv som er 10 mm, 18 mm eller 24 mm sørge for at du får mer med på bildet. Du kan også ha et zoomobjektiv, for eksempel en 18-55 mm, som også vil fungere bra for landskapsfotografering. Bare husk å zoome ut så vidt det lar seg gjøre.

Bonustips: De fleste smarttelefonkameraer har brennvidder på rundt 24 mm eller 27 mm, noe som gjør dem perfekte for landskapsfotografering.

2. Ta bilder i manuell modus

Hvis du fotograferer landskap med speilreflekskamera eller et speilløst kamera, kan du få fullstendig kontroll over kameraet ditt ved å bytte til manuell modus. Dette vil tillate deg å sette manuelle innstillinger for ISO, blenderåpning og lukkerhastighet (finn eksempler for innstillingene nedenfor).

Hvis du foretrekker å ta bilder med mobilen, last ned en fotoapp som Manual camera DSLR for å bruke telefonkameraet i manuell modus.

3. Bruk liten blenderåpning

Du kan kontrollere hvor mye lys objektivet slipper inn i kameraet ditt ved å justere blenderåpningen. For eksempel vil en vid blenderåpning som f/1.8 slippe inn mye mer lys i kameraet enn en blenderåpning på f/10. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at blenderåpningen også kontrollerer kameraets dybdeskarphet. En vid blenderåpning på f/1.8 eller f/2.8 vil skape liten dybdeskarphet og sette objekter nær kameraet i fokus, samtidig som bakgrunnen blir uskarp. Dette er flott for portrettfotografering, men ikke for landskapsfotografering, der vi ønsker at hele scenen skal være i fokus. For å oppnå dette, velg en blenderåpning på f/8, f/11 eller til og med f/16. Apper som Manuell Camera DSLR lar deg også kontroller mobilkameraets blenderåpning.

Bonustips: En liten blenderåpning (som f/16) vil også hjelpe deg med å fange solstrålene når det er klart solskinn. Dette er når solen virkelig skinner og blir som stor stjerne i bildet ditt.

4. Bruk lav ISO

ISO-innstillingen din kontrollerer hvor følsomt kameraet eller mobilkameraet ditt er for lys. En lav ISO-innstilling er perfekt for landskapsfotografering, da den vil hjelpe deg med å oppnå rike detaljer uten å introdusere støy og korn i bildene dine. I sterkt dagslys, prøv å holde deg på rundt ISO 200 eller 400. Hvis du fotograferer når det er litt mørkere ute, som soloppgang eller skumring, prøv å holde deg på ISO 800 eller lavere hvis mulig.

5. Bruk stativ og langsomme lukkerhastigheter

Det fine med landskapsfotografering er at våre scener og motiv – enten det er en skog eller en strand – ikke beveger seg. Dette betyr at vi kan sette opp kameraet på et stativ og bruke langsomme lukkerhastigheter, for eksempel 1/50 eller til og med et helt sekund eller to. Dette er fantastisk når du vil vise vannets bevegelser, bølger eller trær i bildene dine. Å kunne bruke langsomme lukkerhastigheter betyr også at du kan bruke lavere ISO- og blenderåpningsinnstillinger. Stativet ditt vil holde kameraet stødig, og det betyr at du fortsatt får skarpe bilder.

Bonustips: Du kan kjøpe spesielle stativer laget spesielt for mobilkameraer, eller bare få en adapter for å kunne bruke mobilen på kamerastativet. Så ikke bekymre deg hvis du ikke har et DSLR eller speilløst kamera, du kan fortsatt ta nydelige landskapsbilder med mobilen din.

Tips og teknikker for fotografering av landskap og spesifikke scenarier

1. Klare solfylte dager, enten på stranden eller i parken

Om du er på stranden, i skogen, på fjellet eller ved en innsjø, naturen er alltid spektakulær i sterkt sollys. Start med å still inn kameraets laveste ISO-innstilling, som vil være rundt 100 eller 160. Still deretter blenderåpningen til f/11 eller f/16 og juster lukkerhastigheten til du er fornøyd med eksponeringen. Dette vil sannsynligvis være rundt 1/250. Ikke gå saktere enn dette, med mindre du planlegger å bruke stativ. Det er usannsynlig at du trenger stativ så lenge solen skinner, men ikke vær redd for å prøve likevel hvis du vil trene.

2. Skogsbilder med høy kontrast

Det er ikke mye som slår en fotoshoot i skogen og en piknik med dine kjære, men lysforhold med høye kontraster kan være vanskelige. I dette scenariet setter du kameraet eller mobilen på et stativ for best resultat. Dette vil tillate deg å bruke en smal blenderåpning på rundt f/11 eller f/16 for å få så mye av motivet ditt i fokus som mulig, samtidig som du opprettholder en lav ISO på rundt 400. Du kan deretter justere lukkerhastigheten til du er fornøyd med eksponeringen – start på rundt 1/50 og øk eller senk hastigheten etter behov.

3. Gylne timer med solnedgang og soloppgang

Det er ikke mye som er flottere enn landskapsbilder tatt i de gylne timene under soloppgang og solnedgang. Husk imidlertid at selv om himmelen kan virke ganske lys for øynene dine, så vil det være en relativt mørk scene for kameraet ditt. Sett opp kameraet på et stativ og sett innstillingene dine. Du vil ha en middels blenderåpning på rundt f/4 eller f/5.6 for å slippe inn mye lys samtidig som du sørger for at du kan få alt i fokus. Start med en ISO på rundt 500 og lukkerhastighet på rundt 1/250. Juster lukkerhastigheten til du er fornøyd med eksponeringen. Hvis du ikke vil bruke stativ, åpner du blenderåpningen så som mulig og setter ISO-verdien opp til rundt 800. Dette bør gi deg en rask nok lukkerhastighet til å ta skarpe, håndholdte bilder.

4. Landskap og stjernebilder

Enten du fotograferer med et speilreflekskamera på proffnivå eller med et smarttelefonkamera, når solen har gått ned vil du definitivt trenge et stativ for å få skarpe landskapsbilder. Åpne blenderåpningen til f/2.8 eller så vidt som mulig. Prøv å holde ISO på maksimalt 1600, siden alt over dette vil føre til mye korn og støy i bildet. Deretter kan du justere lukkerhastigheten til eksponeringen er riktig. Start på 1 /100 og senk hastigheten etter behov.

Bonustips: For å fange stjernebildene på himmelen, prøv en langsom lukkerhastighet på to eller tre sekunder. Bruk lavest mulig ISO og en smal blenderåpning på f/11 eller f/16 for å holde eksponeringen balansert.

5. Fosser og bølger

Legg til litt bevegelse i landskapsbildene dine ved å fotografere fosser, elver, bølger og tidevann med langsomme lukkerhastigheter. Du vil definitivt trenge et stativ, for det kan få deg til å fotografere med lave lukkerhastigheter på rundt ett eller to sekunder, som igjen vil vise bevegelsene i motivene dine. Velg en høy blenderåpning på rundt f/11 eller f/16, og juster deretter ISO-en til du er fornøyd med eksponeringen.

Bonustips: Hvis du synes det er for lyst til å bruke en langsom lukkerhastighet på ett eller to sekunder, som det sannsynligvis er i dagslys, kan du prøve å bruke et ND-filter (nøytral tetthet). Dette vil være fungere som et par solbriller til kameraet ditt og vil redusere mengden lys som kommer inn i objektivet. Dette er hemmeligheten til å fange vannbevegelsen i landskapene dine!

Kreative tips for å ta landskapsbilder

Bruk tredjedelsregelen når du komponerer landskapene dine

Hvis det er én komposisjonsregel det er verdt å vite om, er det tredjedelsregelen. Dette er når bildet ditt er delt inn i tre like områder med to vertikale linjer og to horisontale linjer, slik at du har et tre-til-tre rutenett. Tredjedelsregelen foreslår at du rammer inn bildene dine med hovedmotivet eller har fokuspunktet på et av skjæringspunktene mellom rutenettlinjene. Dette kan bidra til å gi landskapsbildene en mer naturlig følelse som oppmuntrer øyet til å flyte lett over bildet.

Bonustips: De fleste kameraer og smarttelefonkameraer har en funksjon som kan legge til et rutenett på skjermen din. Sørg for å slå på dette og bruk det til å enkelt visualisere tredjedelsregelen mens du komponerer landskapene dine.

Se etter fokuspunkt for å få landskapsbildene til å poppe

Å legge til et fokuspunkt i landskapene vil bidra til å gi form og mening til bildene. Dette kan være noe så enkelt som et tre, en elv, en person eller et dyr. Det kan til og med være en menneskeskapt gjenstand som en bro eller bygning. Hvis du vil fotografere et landskap som ikke har fokuspunkt, be vennen din, partneren eller barnet om å være ditt fokuspunkt. Å legge til folk i bildene kan bidra til å gi bildene en følelse av størrelse og hjelpe seeren til å forestille seg hvordan det ville føles å være der selv.

Bruk ledende linjer

Ledende linjer kan hjelpe seerens øye å lede seg gjennom bildet og gjøre det mer interessant. Du kan bruke alt fra gjerder og gangstier til veier og elver som ledende linjer. For å gjøre dette, prøv å komponere bildene dine slik at den ledende linjen “peker ” mot hovedemnet for bildet ditt. Du kan for eksempel bruke et tregjerde for å lede øyet fra det ene hjørnet av bildet opp til et snødekket fjell i det motsatte hjørnet.

Bonustips: Mens du lærer hvordan du kan inkorporere ledende linjer i landskapsbildene dine, kan du prøve å ta bilder i sort-hvitt-modus. Dette vil gjøre det lettere å begynne å se på en mer geometrisk måte.

Knips i de gylne timene

De gylne timene like etter soloppgang og like før solnedgang er også kjent som de “magiske timene”. Dette er når solen står lavest på himmelen og kaster et nydelig varmt og rikt lys med en rosa eller rødtonet nyanse. Stå opp tidlig hvis du er en morgenfugl, eller dra ut etter middagen hvis du heller er en natteravn. Ikke glem å pakke stativet i tillegg til noe varmt å ha på deg. Frostige morgener er de vakreste, og temperaturen vil garantert synke når solen endelig har stått opp.

Den viktigste regelen å huske er at “regler er laget for å brytes”. Den beste måten å forbedre landskapsfotograferingen på er ganske enkelt å ta på et par komfortable sko, ta med kamera og stativ og bruk så mye tid på å fotografere ute som mulig. Prøv å ta bilder på forskjellige tider av døgnet slik at du lærer hvordan lyset endrer seg fra morgen til kveld. Jo mer du fotograferer, jo bedre blir landskapsbildene dine!

Kommentarer