Kunsthistorien er full av stillebenbilder av nydelige fruktfat og de lekreste måltider. Og det var ikke lenge etter at fotografiet ble oppfunnet i 1839, at vi begynte å rette inn kameralinsene på favorittmotivet vårt: mat! William Henry Fox Talbots bilde fra 1845 av en kurv med fersken og ananas regnes for å være det første fotografiet som viser mat.

William Henry Fox Talbot, A Fruit Piece, 1845 – Bilde via Wikimedia Commons

Sort-hvitt-bilder av mat fortsatte å være populære helt frem til Vladimir Zhohin endret reglene fullstendig med sitt fargebilde fra 1910, tatt av et sprukket egg i eggeglass.

Autochrome eggcup av Vladimir Shohin, 1910 – Kilde

Resten er som sagt, historie. De nydeligste fotografier av mat fylte kokebøker og reklamer over hele verden, og fotografer dedikerte hele karrieren sin til matfotografering som kunstform.

Og selvsagt, etter at sosiale medier tok helt av og alle begynte å gå rundt med digitale kameraer i lommene (dvs. smarttelefoner), ble det enda mer populært. I dag er matfotografering en lidenskap for millioner av mennesker som elsker å dele sine hjemmelagde kunstverk og kulinariske opplevelser verden rundt.

Bloggere, influencere og matspesialister har tatt matfotografering som kunstform enda lenger. Med bare et sveip på mobilskjermen kan du finne millioner av Instagram-feeds fylt med fargerike matbilder som ville se fantastiske ut hjemme på veggen din, ja, nesten som et kunstgalleri. Sjekk ut Caroline Losses livlige Instagram-feed og «Sugarberry»-blogg for mer inspirasjon. Hun spesialiserer seg på vakre veganske brunsjretter, og hvert eneste bilde er som et mesterverk med livlige fargepaletter, gjennomtenkte rekvisitter og iscenesettelser.

Bilde: Caroline Losse

Det fine med fotografering av mat er at du ikke trenger å være profesjonell eller ha allslags utstyr for å ta fantastiske bilder. Faktisk, har du riktig kunnskap og teknikk kan du ta nydelige matbilder i ditt eget hjem. Eller til og med på din neste kaffedate. Les videre for å finne ut hvordan.

Viktige teknikker for matfotografering

Ta bilder i naturlig lys

Enten du fotograferer brunsjen din på en kul kafé eller dine siste hjemmebakte kaker på kjøkkenet, naturlig lys er din beste venn. Ikke bare er det lyset både allsidig og fordelaktig, det er til og med gratis! Dette er grunnen til at mange matbloggere går ut og spiser lunsj i stedet for middag. Hvis du spiser på en kafé, kaffebar eller restaurant, be om å få sitte ved vinduet. Eller hvis du fotograferer hjemme, flytt retten til et solvendt vindu og sett deg der. På en ekstra solrik dag kan du dempe lyset ved å trekke for gardinene eller ganske enkelt plassere maten litt lenger unna vinduet. Hvis du føler at du trenger mer lys bør du vurdere å plassere en reflektor rett overfor vinduet for å spre lyset tilbake på motivet.

Bonustips: Unngå å bruke blits når du fotograferer mat, det kan føre til harde og unaturlige bilder.

Ta bilder med stativ

Å fotografere mat handler om perfekt skarphet og detaljerte bilder. Et stativ gjør dette mye enklere, ettersom det hindrer kamerabevegelser forårsaket av hendene våre. Stativene kommer i utallige former og størrelser og er tilgjengelige for både smarttelefoner så vel som store digitalkameraer. Hvis du planlegger å ta bilder av mat mens du er på reise eller besøker restauranter bør du vurdere å investere i et lite lommestativ som kan stå på selve bordet. Eller hvis du planlegger å fotografere hjemmelagede kreasjoner, kan du sette opp et stativ i full størrelse som gir total kontroll over komposisjonen din.

Bruk en lav ISO-innstilling

Enten du fotograferer med mobilen eller et profesjonelt speilløst kamera bør du bruke en lav ISO-innstilling for å lage krispy, fristende matbilder. En ISO-innstilling på rundt 400 eller lavere vil sørge for at bildene dine er rene og uten støy eller korn. Dette er spesielt viktig for matfotografering, da det sørger for at du ikke mister noen detaljer.

Bruk stor blenderåpning

Innstillinger for bred blenderåpning som f/2.8 eller til og med f/1.8 er mye brukt av portrett- og motefotografer. Bildene blir mer fordelaktige ved at motivet fremheves ved å viske ut bakgrunnen. De samme teknikkene kan brukes for å få matbildene dine til å se enda mer innbydende ut, så sørg for å åpne objektivets blenderåpning så stort som mulig. Omvendt, hvis du ønsker at få alt i bildet ditt skal ha skarp fokus, kan du begrense blenderåpningen til rundt f/8 eller f/11.

Knips i vei fra alle vinkler

Noen retter tar seg bedre ut når de blir fotografert på samme nivå. For eksempel ser ruvende burgere og stabler med pannekaker enda høyere ut når de fotograferes fra en lav vinkel. Noen retter ser imidlertid fantastiske ut når de er fotografert direkte ovenfra. Bare tenk på fargerike pizzaer, salater og pastaretter. Bilder tatt ovenfra er også perfekte for fotografering av flate retter eller fotografering av mer enn én rett om gangen. Et stativ kan virkelig være til hjelp når du tar slike bilder, siden det kan være vanskelig og ukomfortabelt å ta bilder som dette over lengre tid. Nøkkelen er å eksperimentere til du finner den rette vinkelen for retten du fotograferer – prøv noen nedenfra og noen ovenfra til du ser hva som fungerer best.

Eksempler på scenarier og innstillinger for matfotografering

Innendørs matfotografering på restauranter, kafeer og kaffebarer

For vakre matbilder mens du spiser ute, prøv å sitte ved et bord nær vinduet. Dette vil umiddelbart gi deg fordelen av å kunne få mest mulig ut av det naturlige lyset. Det vil også tillate deg å bruke en lavere ISO-innstilling (400 eller lavere er ideelt) og en raskere lukkerhastighet (1/250 og høyere er best). Hvis det er for mye lys der du er, ikke vær redd for å flytte tallerkenen til et annet bord lenger unna vinduet for så raskt å ta bildet ditt. Til slutt, sørg for å åpne blenderåpningen så vidt som mulig, slik at du kan viske ut bakgrunnen og legge vekt på maten.

Matfotografering hjemme

Det fine med å fotografere mat hjemme er at du har mer kontroll. Flytt matretten fra rom til rom for å følge solen og teste ut forskjellige typer vindusbelysning. For eksempel kan kjøkkenvinduet ditt være perfekt for å fange morgenlyset, mens spisestuen kan ha bedre lys om kvelden. Eksperimenter også med lys, diffuser og reflektor for å forme og kontrollere belysningen din. Sett opp mobilen eller kameraet på et stativ for å få skarpere bilder. Du vil fortsatt gjerne ha en fin, vid blenderåpning for å viske ut bakgrunnen og fremheve maten. Hvis du bruker lys og stativ vil du kunne bruke en lavere ISO-innstilling (rundt 100 eller 160) og raskere lukkerhastigheter på 1/500 og oppover for pene, skarpe bilder.

Matfotografering på markeder og matfestivaler på gaten

Hovedutfordringene du møter mens du fotograferer mat på utendørsmarkeder og matfestivaler, er at du sannsynligvis vil fotografere i sterkt sollys. Det som er bra med dette er at du ikke trenger å bruke stativ, da du vil ha nok lys til å fotografere med raske lukkerhastigheter som 1/500 og over mens du holder deg til lavest mulig ISO (f.eks. 160 eller lavere). Bruk en høyere blenderåpning som f/8 for å få hele markedsboden i fokus, eller åpne den opp til noe rundt f/2.8 for å fokusere på et spesifikt motiv mens du gjør bakgrunnen uskarp. Hvis du kjøper noe å spise fra en matbil og bod, se etter et skyggefullt sted hvor du kan fotografere retten din uten direkte sollys.

Kreative tips for fotografering av mat

Vær kreativ med rekvisitter og styling

Styling av scener og bruk av kreative rekvisitter kan heve matbildene dine fra gode til fantastiske. Prøv for eksempel å inkludere noen av ingrediensene og kjøkkenredskapene som ble brukt til å lage retten – en visp, kjevle eller en kokkekniv. En fersk sitronskive kan virkelig få sitronkaken til å lyse litt ekstra opp. Eller kanskje bare kaste en håndfull blåbær på pannekakene for å legge til litt farge og kontrast. Sett ut noen spreke sausflasker og oljer for å live opp bakgrunnen din. Eller bruk håndklær og bordunderlag for å legge til ekstra detaljer, farge og tekstur til bildene dine. Sørg alltid for at fargene du bruker passer til maten du fotograferer. Husk at maten alltid skal være stjernen i showet.

Dekk bordet med stil

Enten du fotograferer supper, salater, kaker eller biffer – en vakker tallerken eller skål kan gjøre underverker. Runde tallerkener er mye lettere å fotografere enn kvadratiske eller rektangulære. Og det er også godt å vite at tallerkener med vakre mønstre og livlige farger er perfekte for å få vanlig mat til å se mer tiltalende ut. Prøv å matche tallerkenene til rekvisitter og det generelle stylingskjemaet for en mer samstemt look.

Gå for gull med garnityren

La velsmakende retter få en dash med friske urter og krydder, eller topp med en klatt salsa. Malte pepperkorn eller hakket chili frisker også opp retten din. Riv litt ost for å piffe opp pastaretten, eller drypp litt tykk honning eller sirup over fruktfatene dine for å få dem til å skinne. Garnityr er litt av hemmeligheten bak vakre matbilder. Bare pass på å bruke kombinasjoner som vil smake like godt som de ser ut. Å krydre med paprika kan se flott ut på toppen av sjokoladekaken, men bildet vil ikke føles riktig fordi vi alle vet hvor grusomt det ville smake.

Hendene på fatet

Gi matbildene dine et menneskelig preg ved å be partneren din, vennen din eller barnet ditt om å ta en gaffel eller skje og begynne å spise. Da vil seeren forestille seg hvordan det ville være å ha denne nydelige retten foran seg. Bare pass på at de ikke spiser opp før du har tatt bildene dine! Og husk å be dem vaske hender og negler hvis du planlegger å zoome langt inn. Hvis du fotograferer alene, prøv noe kreativt som å ta en bit av en kjeks eller to, eller la noen smuler spre seg utover tallerkenen eller bordet. Å gjøre bildene dine mer ekte på denne måten vil gjøre dem enda mer fristende.

Matfotografering er perfekt for å ta vare på dine gastronomiske eventyr, enten det er på kjøkkenet eller på en lokal kafé. Ikke vær redd for å bryte reglene og prøve noe nytt. Foreldrene våre har kanskje lært oss noe annet, men å leke med maten er definitivt en god idé!

Utforsk bloggen vår for flere fototips og kreativ inspirasjon!

Kommentarer