Jeg har hatt æren av å fotografere mange nyfødte babyer, og har laget en oversikt over mine beste tips for en vellykket nyfødtfotografering. Personlig foretrekker jeg at de nyfødte skal sove på bildene. Grunnen til dette er at jeg vil unngå skjeling, veiving med armer og ben samt uheldige ansiktsuttrykk. Jeg ønsker i tillegg å formidle en ro over bildene. Det er dessuten naturlig at nyfødte sover på bilder, ettersom nyfødte stort sett sover hele døgnet. Her er mine beste tips:

1. Alder er viktig

Nyfødtbildene bør tas innen babyen er 10 dager gammel. De mister fort nyfødttrekkene sine, og de blir mer årvåkne for hver dag som går. Etter at barnet er blitt to uker, kan også faktorer som kolikk og melkeutslett gjøre seg gjeldende

2. Ha en plan

Se for deg hvilke bilder du ønsker å fotografere på forhånd, og planlegg rekkefølgen. Dersom du vil legge babyen på/i props, er det greit å gjøre klart slik at fotograferingen skal foregå mest mulig sømløst.

Planlegging av nyfødtfotografering er viktig

Kamera: Nikon D700 objektiv: 50mm 1.4 tatt med følgende instillinger blender f1.6, lukkertid 1/250, ISO 500

3. Assistent

Ha en assistent sammen med deg som kan sitte ved siden av barnet. Spesielt hvis du bruker props som kurver, kasser eller andre ting. I verste fall kan kurven velte. Sikkerthet først. Alltid!

Bruk assistent dersom du skal bruke kurver o.l.

Kamera: Nikon D700 objektiv: 85mm 1.4 tatt med følgende instillinger: blender f2.0, lukkertid 1/125, ISO 500

4. Utnytt lyset

Naturlig lys er din beste venn. Bruk lys fra vinduene dine når du fotograferer barnet ditt. Unngå vinduer med direkte sollys, rigg heller istand til fotograferingen på skyggesiden av huset. Husk å skru av blitsen på kameraet. Bilder som er tatt med blits blir sjelden/aldri fint.

Bruk naturlig lys ved nyfødtfotografering

Kamera: Nikon D700 objektiv: 85mm 1.4 tatt med følgende instillinger: blender f1.8, lukkertid 1/250, ISO 500

5. Tidspunkt og tålmodighet

Velg et tidspunkt på dagen du vet at babyen sover sin lengste lur. Men husk at du trenger godt lys fra vinduene slik at det er best å gjøre dette på dagtid.

For å lykkes med en nyfødtfotografering er tid og tålmodighet de viktigste faktorene. Personlig setter jeg av 3-4 timer i studio til nyfødte. Noen syns kanskje at dette er lenge, men de aller minste trenger ekstra tid til amming, byssing, bleieskift og kosing underveis.

Tid og tålmodighet er viktige faktorer ved nyfødtfotografering

Kamera: Nikon D700 objektiv: 85mm 1.4 tatt med følgende instillinger: blender f2.2, lukkertid 1/125, ISO 640

6. Tenk komfort

Rommet bør være stekende varmt. Sett på en varmevifte i rommet i god tid før du fotograferer en nyfødt baby uten klær. Dette er spesielt viktig dersom du ønsker at barnet skal sove på bildene. Ingen liker å fryse!

Pass på at barnet har full mage før du begynner. Når babyen er mett, blir den også trøtt og tilfreds. Husk å hjelpe barnet med å rape før du begynner, luft i magen betyr som regel trøbbel.

Ta av barnet klærne og løsne på bleien ca. 30 minutter før du tar bildene. Det er kjedelig med dype røde merker i huden. Unngå samtidig å legge barnet på tepper med struktur som f.eks. Helsepledd, da også disse vil gi merker i huden.

Dersom babyen gir uttrykk for ubehag er det viktig å respektere barnet og heller prøve noe annet. Det er ikke hyggelig med bilder av babyer som tydelig viser mistrivsel. Babyen viser gjerne sin misnøye veldig tydelig med både lyd og kroppsspråk. Det er din jobb å være lydhør for disse tegnene.
Bakgrunnsstøy er mitt hemmelige våpen. Sett på lyd for å overdøve lukkeren i kameraet ditt. Det kan være radioen, føneren, støvsugeren eller kjøkkenviften. Vær kreativ.

Tenk komfort for babyen

Kamera: Nikon D700 objektiv: 70-200mm 2.8 tatt med følgende instillinger: blender f7.1, lukkertid 1/250, ISO 200

7. Vinkling og detaljer

Vinkling
Beveg deg! Ved å sitte på huk, reise deg opp eller stå på en stol, vil du få en mer variert serie enn hvis du er passiv.

Detaljer
Fyll rammen med de små detaljene. Det er herlig med bilder av små føtter og hender.

Husk de små detaljene

Kamera: Nikon D700 objektiv: 50mm 2.8 tatt med følgende instillinger: blender f3.5, lukkertid 1/200, ISO 500

Lykke til!

Silje Fossli Pedersen/ Drømmefabrikken
www.drommefabrikken.no / http://www.drommefabrikken-blogg.no

Kommentarer