1. Plasser horisonten riktig

Både skyer, horisonten i seg selv og elementer i forgrunnen er viktig for de gode bildene. Solen er ikke viktig alene, men skal være et element som står i forhold til disse. Unngå å få horisonten i midten av bildet. En generell regel er at jo vakrere himmelen er, jo mer ønsker du å vise av den, og jo mer interessant forgrunnen er, jo mer ønsker du å vise av denne. Som en grei huskeregel kan du tenke at horisonten ikke bør utgjøre mer enn 1/3 av bildet. Enten fra toppen eller fra bunnen, avhengig av resten av bildet (forgrunn versus himmel). En solnedgang kan også bli enda mer spennende når solens siste stråler reflekteres og farger skyene. Er du ved sjøen kan resultatet bli riktig så spetakulært med refleksjoner i sjøen i tillegg.

2. Tenk komposisjon

Komposisjon er noe av det aller viktigste du må tenke på for å ta gode bilder – også i solnedgang. Ikke glem den effekten solnedgangen har på det som er bak deg. Glødende bygninger når solen treffer dem, dramatiske skygge-effekter, refleks i solbrikker etc gir grunnlag for mange spennende bilder!

Bruk av silhuetter i forgrunnen

Bruk silhuetten av et menneske eller et tre som forgrunn for bildet. Resultatet er et flott bilde med spennende effekter og mye dybde. Og husk: skru av blitsen!

Strå som silhuetter mot solen

Dersom du tar bilder på bakkenivå, kan du få med spennende elementer som for eksempel blomster eller kun noen gresstrå som silhuetter i forgrunnen.

3. Husk hvitbalansen

Opplever du at bildene av solnedgangen gir deg feil farger? Da kan det være at kameraets automatikk spiller deg et puss. Digitale kameraer har nemlig en hvitbalanse-innstilling som bestemmer hvilke farger bildene dine får. Denne innstillingen står i utgangspunktet på “auto” (Auto white balance). En solnedgang inneholder som kjent en overvekt av rødt, som igjen kan lure kameraet ditt. Sett kameraets hvitbalanse-innstilling til “dagslys”, symbolisert av en sol, og prøv igjen. Hvorfor ikke eksperimentere med forskjellige innstillinger av hvitbalansen? Det kan gi deg kjempeflotte og helt forskjellige bilder.

4. Husk stativ

Bildet ditt kan bli enda bedre dersom du bruker et kamerastativ, eller en annen stødig grunn, ettersom det er lite tilgjengelig lys om kvelden og faren for uskarpe bilder på grunn av bevegelse er stor.

Ta mange bilder

Dette kan ikke sies for ofte! Ta mange bilder. Alltid! Det er bedre å gjøre en liten innsats i sorteringen i etterkant, enn å gå glipp av det perfekte solnedgangbildet.

Kommentarer