1. Ta mange bilder

Hvis du bare tar med deg et av tipsene i denne artikkelen, bør det bli dette; ta mange bilder! Det koster deg ingenting å ta mange bilder, og jo flere bilder du tar, jo større sjanse er det for at du fanger et blinkskudd. Når dagen er ferdig kan du se gjennom bildene dine, og beholde de du liker mens du sletter de du ikke liker. På den måten slipper du å bruke lagringsplassen på din datamaskin til 20 bilder av samme motiv, når det kun er 1 av dem som er verdt å ta vare på.

Russ på 17. mai

2. Fang øyeblikket

Hvis du oppdager noe spesielt; knips! Det gjør ingenting om kamera-innstillingene ikke er helt perfekte. Det er viktigere å fange øyeblikket enn å bruke kamera helt riktig. Det ligger jo litt i ordet, ett øyeblikk, varer ikke lenge. Ta mange bilder og fang de unike øyeblikkene!

3. Gå tettere på motivet

I mange situasjoner kan du gjøre bildene dine bedre ved å gå tettere på motivet. Dette kan du oppnå ved at du fysisk går nærmere motivet eller ved at du bruker zoomen på objektivet. Ved å gå tettere på motivet skaper du et mer fokusert bilde, samtidig som du fjerner andre uvesentligheter som skaper forstyrrelser i bildet. Dette er spesielt viktig når du fotograferer mennesker i sin fineste prakt.

Gå tett på motivet

4. Tenkt komposisjon

Det er viktig at du tenker komposisjon når du har funnet noe du ønsker å ta bilde av. Det er lurt å være bevisst på hva du ønsker å fremheve og hva du ønsker å ekskludere fra bildet. Hvis du synes det er vanskelig å bestemme deg, prøv deg frem. Ta mange bilder med ulik komposisjon og husk at du også kan variere perspektivet, brennvidden, blenderåpningen og lukkertiden.

5. Lær deg å se detaljene

Det finnes alltid mange gode motiver rundt deg. Noen av dem er vanskeligere å oppdage enn andre. Som fotograf er det like viktig at du ser det store bildet samtidig som du ser de små detaljene. Et nærbilde av mat, det norske flagget, ett barn som spiser is eller en flott bunad er alle gode motiver å få med seg.

Ha øye for detaljene

6. Valg av fokus, lukketid, blenderåpning og brennvidde

Dette er det første og eneste tekniske tipset i denne artikkelen. Når du er ute å fotograferer er det viktig at du er bevisst på valge av fokus, lukkertid, blenderåpning og brennvidde. Hvorfor? Ved å være bevisst på dette øker du sjansen for at du tar teknisk gode bilder.

Under følger hvilke tanker jeg gjør meg når jeg skal velge fokus, lukkertid, blenderåpning og brennvidde i to ulike situasjoner.

Situasjon 1: portrettfotografering

Det første jeg gjør når jeg skal gjennomføre portrettfotografering er å velge størst mulig blenderåpning, for eksempel: f/2.8. Dette gjør jeg for å forsikre meg om at distraksjoner i forgrunn og bakgrunn blir så uskarpe som mulig, og dermed ikke forstyrrer helheten i bildet. Deretter dobbeltsjekker jeg lukkertiden. Det er viktig at lukkertiden er rask, slik at bilde ikke blir uskarpt. En fin huskeregel er at du trenger en lukkertid på minimum den brennvidden du velger. Det betyr at om du velger en brennvidde på 50mm bør du ha en lukkertid på minimum 1/50 sekund. Hvis jeg ser at lukkertiden ikke er rask nok øker jeg ISO-verdien til jeg oppnår ønsket lukkertid. Det siste jeg gjør før jeg begynner å fotografere er å plassere meg slik at jeg kan bruke lengst mulig brennvidde, for eksempel: 200mm. Ved å bruke en lang brennvidde øker jeg uskarpheten i forgrunn og bakgrunn, fordi kameraets fokusområde blir smalere.

Situasjon 2: landskapsfotografering

Det første jeg gjør når jeg skal gjennomføre landskapsfotografering er å bestemme meg for hvilke blenderåpning jeg skal velge. Hvis det er viktig at så mye som mulig er i fokus velger jeg en liten blenderåpning, for eksempel: f/11 eller høyere. Hvis det er viktig at så lite som mulig er i fokus, velger jeg en stor blenderåpning, for eksempel: f/5.6 eller mindre. Deretter bestemmer jeg meg for hvilken lukkertid jeg trenger. Hvis lukkertiden er uvesentlig lar jeg kamera styre dette. Hvis jeg trenger en raskere eller tregere lukkertid styrer jeg dette ved å tilpasse blenderåpning og ISO-verdi. Det siste jeg gjør før jeg begynner å fotografere er å komponere bilde.

Kommentarer