– Huff, jeg blir fortsatt trist når jeg tenker på det. Det var en grusom følelse da jeg innså at jeg hadde mistet alle bildene av datteren min fra hun var 4 til 7 år gammel, forteller Lene Seljeøy.

Lene hadde lagret alle bildene sine på én og samme pc, og uten forvarsel sluttet den plutselig å virke en dag.

– De første årene fremkalte jeg mange bilder av henne. Da Anne Sofie ble 4 år sluttet jeg plutselig med det. Jeg tenkte derfor hele tiden at “nå må jeg få lagt over bildene et annet sted også”. Men det ble med tanken. Så, uten forvarsel, tok PC-en min kvelden. Jeg gikk straks til IT-avdelingen på jobben, men harddisken var helt ødelagt. Bilder fra ferieturer til Toscana, bursdager, flere julaftenbilder og hverdagsbilder var borte for alltid. Det gjorde vondt da og gjør vondt fremdeles, selv om det er seks år siden nå, forteller hun.

sikre-bildene-dine-1

Mistet alle mobilbildene

Lene er ikke alene om å ikke ha sikkerhetskopi av bildene sine. Linn Negård Thorud (27) mistet alle feriebildene sine for to år siden.

– Jeg var på ferie med kjæresten min og et vennepar i Spania. Vi lot speilreflekskameraet bli igjen hjemme, og tok istedenfor bilder med mobilen min. Da jeg kom hjem byttet jeg mobil, og i sikkerhetskopieringen skjedde det noe feil. Alle de fine bildene jeg tok i løpet av det to uker lange oppholdet var borte, og kun noen få andre bilder ble med over.

– Hvordan opplevde du dette?

– Jeg ble kjempelei meg. Jeg hadde jo tatt så mange fine bilder. Nå har jeg sørget for at bildene mine alltid lagres opp mot iCloud, og jeg har i tillegg kjøpt større lagringsplass på mobilen. Jeg har også planer om å lagre bildene jeg tar med speilreflekskameraet og mobilen via en nettjeneste. Det er jo egentlig helt genialt!

Enkelt å sikre bildene

Heldigvis finnes det nå enkle og trygge løsninger som sikrer dine verdifulle og uerstattelige bilder både for deg selv og kommende generasjoner. fotoknudsen så tidlig at det var behov for en sikker lagringsmetode for bildene våre, og opprettet derfor MinneBanken, som i dag er Norges største tjeneste for bildelagring.

– Vi lagrer mer enn 700 millioner bilder for våre kunder, og disse er trygt lagret på våre servere. Vi har gode backuprutiner for å sikre at bilder ikke blir borte, sier IT-sjef hos fotoknudsen, Raymond Michelsen.

Oppfyller strenge krav

fotoknudsen er en av få aktører som oppfyller de strenge kravene til OBS-lagring (Online Backup Sikker lagring). Du får ikke bare trygg og sikker lagring av dine bilder på nett, men også en garanti for at originalbildet ditt forblir urørt. Lagringstjenesten på fotoKnudsen.no er også gratis og enkel å bruke.

– MinneBanken fungerer som en bildebank hvor du kan lagre så mange bilder som du ønsker. Vi har en løsning tilpasset både Windows og Mac, hvor du enkelt kan laste opp bildene dine til oss rett fra en nettleser. I tillegg har vi applikasjoner for Android og iPhone som du kan benytte for å lagre alle mobilbildene dine også, forklarer Michelsen.

– Hvor ofte bør man laste opp bilder til MinneBanken?

– Det er smart å laste opp bilder ofte slik at du har et mindre antall bilder å laste opp av gangen. Lag gjerne en rutine som sier at du rydder i bildene og laster opp bildene du ønsker å beholde f. eks. siste søndag i måneden. Da blir ikke jobben med bildeorganisering for stor, samt at du vet at du alltid har lagret bildene i MinneBanken, sier Michelsen og fortsetter:

– Mange har ADSL-linje hjemme, så husk da at det tar litt tid å laste opp bilder. Med ADSL-linje har man kanskje 10 Mbit nedlastningshastighet, men gjerne bare 0,5 Mbit opplastningshastighet. Mange er ikke klar over dette, og blir litt skuffet når de skal laste opp mange hundre bilder til MinneBanken. Vi har lynrask fibertilkobling, men det går ikke fortere enn kundens hastighet.

Enkel tilgang til bilder

I tillegg til at MinneBanken sikrer bildene dine for fremtiden, er det også flere fordeler ved å samle blinkskuddene her. Skal du lage en fotobok eller et annet bildeprodukt er det veldig praktisk å ha bildene lagret i MinneBanken. Da slipper du å laste opp bildene når du skal lage produktet.

Fremtidens lagring av foto

Mange tar kopi av bildene sine til en ekstern harddisk, som de oppbevarer hjemme ved siden av datamaskinen sin. Dette sikrer at man har en kopi av bildene hvis datamaskinen går i stykker, men det hjelper lite hvis huset brenner ned eller om man får innbrudd.

Elektriske artikler som CD-er, minnebrikker, USB-pinner og harddisker har dessuten en begrenset levetid. Hvis man sørger for å oppbevare en kopi ute av huset, for eksempel hos familie/venner, er man tryggere enn om man kun lagrer hjemme. Men Michelsen er ikke i tvil om hva man burde gjøre istedenfor.

– Det enkleste er helt klart å velge en internettbasert lagringstjeneste, som eksempelvis MinneBanken. Da laster man alle viktige bilder opp til fotoknudsen, og vi tar vare på dem for deg.

Han ser tydelig hvilke utfordringer dagens fotointeresserte står overfor når det gjelder det å bevare bilder for fremtiden.

– For mange er det en stor utfordring å holde oversikt over alle bildene. Vi tar mange bilder, gjerne med flere forskjellige kameraer, og lagrer bildene på ulike måter. Vi vet at mobiltelefonen for mange har erstattet kompaktkameraet, og vi har nå et kamera med oss i lommen til enhver tid. Derfor knipser vi også mer bilder enn før. Det blir da viktig å ta stilling til hvilke bilder man ønsker å ta vare på, og sørge for å lagre disse på en trygg og god måte, hos en kjent og seriøs aktør.

– Hvordan vet man at en aktør som tilbyr bildelagringstjenester er seriøs?

– Det er ikke alltid så lett å vite om en aktør er seriøs eller ikke. Det finnes veldig mange utenlandske lagringstjenester, både små og store. Det er viktig å velge en stor og kjent aktør, enten nasjonal eller internasjonal, som tar sikkerhet på alvor. Bilder er personlige, og man vil gjerne kjenne til aktøren man laster opp familiebildene sine til, mener Michelsen.

Han fortsetter:
– Det finnes store og trygge aktører internasjonalt, som Apple iCloud, Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive og Flickr, eller man kan velge en aktør som fotoknudsen lokalt som er spesialisert på kun bildelagring. Mange føler det er trygt og godt å velge en lokal aktør. I Norge følger vi også OBS-normen som de største aktørene i Norge er med på. Denne er utviklet av Forbrukerrådet og IKT Norge, og er en ekstra trygghet for forbrukere.

Lene har den ødelagte harddisken fremdeles, i håp om at noen skal klare å fikse den en dag.

Ønsker orden og oversikt

Etter at Lene Seljeøy mistet tre år med fotominner fra datterens liv, har hun enda ikke funnet en lur måte å lagre bildene sine på.

– Jeg har dessverre ikke blitt klok av skade, og har fremdeles ingen god løsning på hvor og hvordan jeg lagrer bildene mine. Jeg blir litt forvirret av alt snakket om skyer, og er på jakt etter en tjeneste som gjør det enkelt for meg å laste opp bildene mine til en ekstern og sikker server, og hvor jeg samtidig kan sortere, få orden og oversikt, sier Lene.

Hun blir derfor svært interessert når hun får høre om MinneBanken hos fotoknudsen.

– Det høres ut som en smart løsning for meg. Jeg vil jo ha en løsning som er lett å bruke, sier hun.

I en digitalisert verden er det sjelden at vi fremkaller bildene våre på papir. Seljeøy har derfor også en klar oppfordring både til seg selv og andre:

– Barn som vokser opp i dag vet jo nesten ikke hva et fysisk album er. Jeg synes derfor vi alle må bli flinkere til å fremkalle bilder og samtidig sørge for å lagre våre digitale bilder et trygt sted. Gjør vi ikke dette kommer vi til å angre veldig hvis alt skulle bli borte. Vi har jo bilder av tippoldeforeldrene våre, men nesten ikke fysiske bilder av oss selv og barna våre.

Kommentarer