Idag har vi alle et mobilkamera i lomma. Noen entusiaster sverger fremdeles til filmen. Og speilreflekskameraet er selvfølgelig utstyret for profesjonelle fotografer. Men for oss hobbyfotografer som liker å se, oppdage og knipse litt av hverdagen rundt oss, er utviklingen av mobilkameraene rett og slett helt fantastisk.

En ting er at mobilen alltid er med – og på den måten veldig lett tilgjengelig når det dukker opp et motiv eller en situasjon. Men en annen ting er alle mulighetene som mobilprodusentene åpner opp for. Det er langt flere muligheter for kreative bilder på et mobilkamera enn det er med et standard kompaktkamera.

Les også: 5 tips til bedre mobilbilder

Prøv og lek

Se hvilke muligheter du har med ditt mobilkamera. De fleste mobilkameraer kan legge på et sepia-filter som gir bildet et gulaktig skjær og setter mye følelse på bildet. Prøv også å ta bilder i svart-hvitt.

Har du en mobil som lar deg laste ned applikasjoner, så test ut noen av disse. Noen applikasjoner gir deg mulighet for å legge på filter, ramme og effekter direkte under eksponeringen. Andre applikasjoner er laget for fotoredigering, slik at du kan beskjære, justere lys, endre kontrast – og legge på effekter, etter at bildet er tatt.

Det finnes så mange muligheter – og alt handler om å leke, teste, forkaste, lære og erfare. Og så er det jo bare å slette det som ikke er verdt å ta vare på.

Les også: Last opp bilder direkte fra din mobil

Utallige muligheter for iPhone

Det finnes et vell av fotoapplikasjoner for deg som har iPhone. På den nylig arrangerte Apples Worldwide Developers Conference (WWDC) ble det utdelt Apple Design Awards. Med 225 000 nominerte apps kom Apple frem til totalt ti vinnere – fem for iPhone og fem for iPad. Fotoapplikasjonen Brushes fra Steve Sprang var en av disse fem.

Brushes er iPhones svar på Photoshop. Applikasjonen lar deg tegne og designe originale kunstverk rett på telefonen, og funksjonene er mange. Programmet er bygget opp fra grunnen med Apples utviklerprogram. Pris i App Store: 29 kroner.

Les om kåringen av verdens beste iPhone-apper

Bruk mulighetene

Kule bilder med Hipstamatic

Har du et nostalgisk forhold til det gamle filmbaserte kameraet, lyden av blitsen og det deilige “klikket” fra lukkeren?

Hipstamatic gir deg følelesen tilbake, og det er faktisk utrolig moro. Du kan selv velge filmtype og objektiv – og om du vil bruke blits eller ikke. Alt er selvfølgelig bare effekter og filter som bruker det originale kameraet, men resultatet er uten tvil fascinerende. Spesielt om du liker bilder som gir en slags retro-følelse.

Artikkelbildene til denne saken er tatt med iPhone 3GS og Hipstamatic.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra online.no

Kommentarer