Hvor mange megapiksler er nødvendig?

I utgangspunktet kan vi snakke om at du kan forvente følgende kvalitet:

2-3 megapiksler – gode bilder i opptil 15×20 cm
3-4 megapiksler – gode bilder i opptil 20×30 cm
4+ megapiksler – gode bilder i opptil 30×45 cm

Betyr filstørrelsen noe?

Filstørrelsen er også viktig, da den sier noe om hvor mye filen er komprimert. En for stor komprimering gjør at bildekvaliteten blir dårligere. Generelt bør en forstørrelse minimum være:

15×20 cm – 500 kB
20×30 cm – 1 MB
30×45 cm – 2 MB

Hvordan unngå tap av kvalitet?

For det første bør du sjekke at bilder du tar med kameraet ditt har høyeste kvalitetsinnstilling på kameraet. Dette er ofte oppgitt i begreper som ”Fine” eller ”Super Fine”.

For det andre bør du alltid ta vare på originalbildet og bruke dette som utgangspunkt hvis du skal redigere bildet. Når du lagrer bildet i JPG-format foretas det en komprimering som kan forringe kvaliteten, og jo flere ganger du gjør dette på samme filen dess dårligere blir resultatet. Er du kresen på kvalitet og har speilreflekskamera anbefaler vi deg å bruke RAW formatet hvis det er tilgjengelig. Du kan da enklere optimalisere bildet i etterkant i bildebehandlingsprogrammer, for så å lagre bildet i JPG-format til fremkalling.

Les mer om RAW-format og JPG-filer her.

Det viktigste er optikken i kameraet

De fleste digitalkameraer som har blitt solgt de siste par årene har mer enn nok megapiksler til å få flotte bilder, men det aller viktigste er at kameraet har god optikk.

Ikke se deg blind på billige kameraer som virker gode, for disse kan gi uklare og grumsete bilder til tross for at de har mange megapiksler.

Vår anbefaling er å lese kameratester og høre med betjeningen i din fotobutikk for å finne kameraet som passer deg best. Lykke til!

Kommentarer