Hanne Rom Havaas står bak den inspirerende Instagram-kontoen @hanneromhavaas. Her poster hun ukentlig flotte bilder fra sitt eget hjem og hverdagsliv, til stor glede for hennes 172 000 følgere. Hanne er svært glad i å ta bilder, så da vi spurte henne om hun hadde lyst til å lage noe fint på våre hjemmesider med sommerens beste blinkskudd var hun raskt ute med å takke ja.

– Jeg hadde allerede bestemt meg for å lage en fotobok fra årets ferie da dere spurte meg om jeg ville ta oppdraget. Jeg er rett og slett helt elendig på å få ut bildene fra datamaskinen, men denne sommeren skulle jeg gjøre et unntak! Jeg ønsket å lage en fin fotobok vi kan bla i slik at vi kan leve på de gode opplevelsene fra sommerferien resten av året. Dette har jeg nå gjort, og jeg er så fornøyd med resultatet, sier hun.

Fantastisk fjelltur i Møre og Romsdal

De siste tre årene har Hanne og familien hennes dratt på ulike fjellturer med en nabofamilie. I år gikk turen til Møre og Romsdal for å gå Romsdalseggen.

– Turen ble en helt rå opplevelse i vindstille vær, med sol og skyer om hverandre. Vi fikk se topper og tinder, og denne turen er nok den vakreste fjellturen jeg noen gang har gått. Derfor var det ekstra stas å lage en fotobok fra opplevelsen.

Bygget opp kronologisk

For å gjøre det enklere for seg selv da hun skulle sette sammen boka, bygget Hanne opp fotoboka i kronologisk rekkefølge.

– Boka er bygget opp fra vi startet kjøreturen oppover Vestlandet, og deretter kommer hendelsene i kronologisk rekkefølge. Det er ikke bare oppstilte bilder, men en gjengivelse av de gode følelsene vi hadde. Dette føler jeg at jeg har lykkes med. Jeg elsker boka, og det gjør ungene og mannen min også. Hadde jeg hatt litt bedre tid til redigering, så er det mulig å legge flere bilder på samme side. Det er mulig jeg hadde tatt meg litt tid til dette dersom jeg skulle ha gjort det om igjen. Jeg valgte blankt fotopapir, noe som gjør at bildene får en helt fantastisk dybdegjengivelse. Det anbefaler jeg andre å gjøre også – det er verdt pengene!

Superenkelt å lage fotobok

Kvier du deg for å sette i gang med å lage en fotobok fordi du frykter at det er komplisert og tidkrevende? Ifølge Hanne trenger du ikke å være redd for det.

– Det er superenkelt å lage en fotobok, så nå skal jeg garantert lage flere framover! Jeg må rett og slett bare skjerpe meg. Det er utrolig koselig å jobbe med en fotobok også. Det dukker opp mange gode følelser og minner underveis, sier hun.

Lag din egen fotobok her.

To krus med foto

I tillegg til å lage en fotobok, bestilte Hanne to koselige krus med bilder fra årets sommerferie.
– Vi bruker slike krus hele hele tiden, og en god tekopp eller kaffekopp med fotominner på er litt «good feeling». Jeg tenkte at i en travel hverdag blir slike smådrypp av gode minner en positiv ting. Ungene krangler allerede om koppene. Og jeg som hadde tenkt å bruke en kopp på jobb – vi får slåss litt om dem nå, ler hun.


Alle fem i familien er enige om at vi er superfornøyde med det vi har laget med sommeren beste bilder. Ungene har spurt om de kan få sin egen bok, så hvem vet? Jeg har med andre ord muligens noen nye prosjekter jeg kan starte på fremover, sier Hanne Rom Havaas. Her er datteren avbildet med sommerens fotobok og et hyggelig fotokrus.

Ønsker å forstørre blinkskuddene

Etter å ha jobbet med fotoboka fikk Hanne god oversikt over bildene, og det dukket opp et ekstra flott familiebilde hun ønsker å gjøre noe mer med.

– Jeg vurderer nå om jeg skal forstørre opp dette bildet og ha det på veggen. Gjerne i sort hvitt og i plexiglass. Det fins så utrolig mange muligheter, så det kommer jeg til å kikke litt nærmere på.

Her kan du forstørre foto på plexiglass.

Hannes 6 tips til deg som vil lage fotobok:

1. Finn bildene du vil bruke og lagre dem i en egen mappe.

2. Sjekk kvaliteten på bildene. Jeg tar mange bilder med telefonen, og er opptatt av å få best mulig kvalitet på bildene jeg tar. Jeg har stilt inn mobilen på beste kvalitet og tar flere bilder av samme motiv. Jeg justerer lyset ved å trykke på skjermen, og i tillegg bruker jeg redigeringsappen PS Express – særlig på interiørbilder, men også på naturbilder.

3. Pass på sollyset når du tar bilder og juster deretter.

4. Se at bildene i fotoboka passer sammen, og miks portrett med avstandsbilder og natur slik at du får en mer spennende og variert fotobok.

5. Pass på at alle i familien blir med! Det er fort gjort å glemme et nærbilde av alle ungene.

6. Bruk litt penger på å oppgradere boka til hard perm og blankt fotopapir.

Litt om Hanne Rom Havaas:

Hanne Rom Havaas er 40 år og har tre barn i alder 8, 10 og 13 år. Hun er gift, bor i Lyngdal og jobber som politi. I tillegg har hun Instagram-kontoen @hanneromhavaas som hun startet i mars 2015. – Instagram-kontoen min har nå 172000 følgere, noe som er helt utrolig! Jeg hadde aldri planer om dette da jeg startet å dele bilder fra huset vårt. Kontoen er således en interiørkonto, med litt meg og mitt liv innimellom. Jeg ønsker at de som følger meg skal få et inntrykk av hvem jeg er og på en måte kjenne meg litt. Derfor viser jeg også litt bilder fra turer, trening og lignende. Jeg har alltid likt å ta bilder, og jeg bruker det nok som et fristed hvor jeg bare eksisterer og drømmer meg bort fra hverdagens stress og mas, sier hun.

Kommentarer