fotoknudsen feirer 10-årsjubileum for FotoBok i 2016, og i den anledning har vi en pågående Instagram-konkurranse. Her oppfordrer vi alle til å dele et bilde av sin beste fotobok med oss ved å tagge bildet med #fotoknudsenfotobok. Siden konkurransestart har vi mottatt mange flotte bidrag, og hver måned har vi kåret en vinner som har fått et gavekort til en verdi av kr 1000.

Vi har spurt vinnerne så langt om de kan fortelle oss historien bak deres fotobøker. La deg inspirere og få gode tips!

fotobokentusiastene-2

Fotobokentusiast i april: @little_miss_skandi

«Jeg lager fotobøker fordi en av mine favoritting å gjøre helt siden jeg var liten, har vært å se i fotoalbum. Dette er noe jeg har ønsket å videreføre til døtrene mine, og jeg synes fotobøker var en fin «oppdatering» av det gamle fotoalbumkonseptet. I tillegg synes jeg at alle de flotte bildene man tar har lett for å gå i glemmeboken i den digitale hverdagen».

«Jeg lager fotobøker for alt. Jeg har blant annet har laget fotobøker fra bryllup, og jentene mine har en fotobok hver fra sitt første leveår som en minnebok. Jeg lager også årbøker, slik som bidraget mitt til konkurransen»

«Når jeg skal lage årbøker går jeg gjennom alle bildene vi har tatt i løpet av det året. Jeg går gjennom kamera, iPad-er og mobiler, samt tilsendte bilder fra barnehagen og besteforeldre. Jeg synes dette er en flott måte å gå gjennom minnene fra fjoråret på og finne det som kanskje er glemte blinkskudd».

«Jeg liker å legge tekst til bildene i fotobøker, mest for å huske når, hvor, hvem, men også for å huske morsomme anekdoter eller kanskje sitater i forbindelse med bildene. Jeg liker å gi virkelig flotte bilder to hele sider, og jeg deler ofte bøkene mine inn i kapitler med et hovedbilde som dekker en side, samt en tittel. Men for det meste prøver jeg å få 3-4 bilder inn per side for å begrense størrelsen på fotoboken. Jeg bruker gjerne clipart hvis siden har et klart tema og mangler litt pynt – kanskje spesielt påske-/julebilder».

fotobokentusiastene-4

Fotobokentusiast mars: @sniljeee

«Jeg har alltid likt å fotografere og tar bilder hver eneste dag, enten i jobbsammenheng som grafisk designer, av familien eller i sosiale lag. Og jeg har alltid likt å lage mine egne fotobøker. Før gikk det i klipp og lim, men etterhvert har det heldigvis kommet mer lettvinte metoder. Jeg lager fotobøker for å ta vare på minner, samle blinkskudd og for å kunne ha noe håndfast å bla i. Når bildene bare blir liggende på en datamaskin blir de ofte glemt, og det er ikke like koselig å samles foran en skjerm som å ta frem en fotobok».

«Jeg viste frem to fotobøker i Instagram-konkurransen. Den første boken lagde jeg til dåpsdagen til datteren min, og den inneholder bilder fra de tre første månedene etter at hun ble født. Den andre boken er en «oppfølger» og starter der den første boken slapp. Jeg har ambisjoner om å fortsette å lage fotobøker med bilder av henne og familien – selv om de antageligvis ikke kommer like hyppig etter hvert – da jeg selv vet hvor gøy det er å se på bilder av meg selv og mine søsken fra da vi var små. I begge bøkene starter jeg med en hilsen til henne fra faren hennes og meg, der jeg skriver litt om hvordan hun er, hvordan det er å være mammaen og pappaen hennes og morsomme småting som kanskje er glemt om 20 år».

«Når jeg skal lage en fotobok starter jeg med å se raskt over alle bildene fra tidsrommet/eventet/turen etc. jeg skal lage fotobok av, og så henter jeg inn de beste i fotobokprogrammet. Av disse bildene bruker jeg kanskje halvparten. Jeg bruker god tid når jeg lager fotobok. Blir det «jobb» tar jeg meg heller en pause. Det skal være gøy!

«Jeg bruker ikke så mye cliparts i fotobøker generelt. Som grafisk designer er jeg opptatt av helheten, og jeg er ganske kresen og perfeksjonist. For mye clips arts kan ofte bli rotete og ta fokuset bort fra bildene. Jeg liker heller å legge på en diskret skygge eller enkel ramme, i tillegg til en fin bakgrunnsfarge, som går igjen gjennom hele boken. I disse bøkene, som utelukkende består av baby- og barnebilder, har jeg brukt noen søte vimpelcliparts. Hvis bildene trenger det skriver jeg en liten tekst, men som regel taler de for seg selv. Jeg liker å ha overskrifter («Barcelona våren 2015», «1-års feiring» etc.) Jeg bruker lang tid på å bestemme meg for design, font og farge, og endrer det minst tre- fire ganger før jeg er fornøyd».

Vi ønsker oss flere bidrag til konkurransen!

Gå inn på Instagram, tag bilder av dine fotobøker med #fotoknudsenfotobok og så er du med i konkurransen. Husk at du må ha en åpen Instagram-profil for å kunne delta. Hver måned trekker vi ut en vinner blant alle bildene som er delt på Instagram. Vinnerne får et gavekort til en verdi av kr 1000. I desember trekker vi en hovedvinner som får et gavekort til en verdi av hele kr 5000. Vinnerne blir annonsert her på fotoknudsen.no.

Følg oss på Instagram
Vi har også mottatt flotte fotobokbidrag på e-post. Her er ett av dem:

Elizabet Svendgård Olaussen med Oldemor Amandas album

«Jeg elsker å lage fotobøker og ser på det som et prosjekt, som kommer hele min familie og deres etterkommere til gode. Min oldemor Amanda Hansen, født 1860, hadde i sin tid et uvanlig flott album. Det var dekket av rød fløyel, og hadde messingbeslag og ornamenter. Det var en stor og tung bok. Den inneholdt bilder fra hele familien hennes, og mange av dem utvandret til Amerika. Dette albumet var et kjært klenodium for alle hennes etterkommere. Men plutselig var albumet borte, ingen husket hvem som hadde det sist. Det ble lett i alle loft og kjellere i min store slekt. Fortvilelsen var stor! Ingen hadde tatt kopier av bildene, og det eneste man satt igjen med var historiene om det flotte albumet. Men så, da et dødsbo i nær familie skulle gjøres opp, fant man det kjære familiealbumet i en sekk med klær som egentlig skulle kastes. Dere kan jo bare tenke dere hvilken skatt det var for hele familien, og gleden var stor hos alle. Det ble ringt til alle med den gledelige beskjeden: Oldemors album er funnet!

Men vi er en stor familie som er spredt utover hele landet, så det er ikke lett for alle å glede seg over albumet og bildene av et liv som er levd og forsvunnet. Derfor har jeg scannet og tatt kopi, og hatt et stort arbeide over flere år med å lage fotobøker slik at hver gren av familien har fått sin utgave. Hittil har jeg laget tre fotobøker, med 11 kopier fra fotoknudsen, og har ennå et stort arbeide foran meg. Arbeidet er stort fordi jeg ønsker å skrive hvem som er på de forskjellige bildene – og det er litt av et detektivarbeid».

«Jeg vil takke fotoknudsen for at det er lett å lage selve fotoboken, og dere har gitt nytt liv til gamle bilder på en helt fantastisk måte. Hver eneste gang jeg får en fotobok i posten er jeg like overrasket over kvaliteten dere har klart å skape på bilder som er over 100 og 150 år gamle. Og tusen takk for at dere har vært med å gi en stor slekt mulighet til å nyte oldemor Amandas bilder».

fotobokentusiastene-3

Kommentarer