Har du lyst til å lage en fotovegg med bilder, men er usikker på hvordan du skal gå frem? Skal du finne rammene først, eller motivene? Og hvordan bør du henge opp bildene for å få et pent resultat? Vi har spurt Marit Storvik Folland, som står bak Instagram-profilen @maritfolland, om råd. Hun har komponert en lekker fotovegg i stuen sin og har gode råd å gi.

Slik komponerer du en perfekt fotovegg

– Jeg hadde først noen postere/motiver som jeg gjerne ville ha opp på veggen, men jeg manglet mye. Jeg kjøpte nye rammer, både store rammer, små rammer og litt forskjellige typer rammer for å bryte litt og få variasjon. Deretter la jeg alle rammene på gulvet og begynte pusle sammen. Jeg prøvde sikkert 50 forskjellige måter å legge de sammen på, og til slutt fant jeg et system som jeg ble fornøyd med. Jeg synes det må være et system i det, men at man kan bryte med en annen type ramme innimellom, så lenge størrelsene passer sammen, forklarer hun.

Hun har derfor et klart råd til deg som vil ut på rammejakt til bruk i en fotovegg.

– Miks gjerne både type, tykkelse og størrelse på rammene for skape et blikkfang og for unngå et monotont uttrykk. Hva du velger kommer også an på hvor stor vegg du har å spille på. Selv liker jeg best store tynne rammer, da de gir et klart og rent uttrykk.

– Hvilke typer motiver valgte du å ha i rammene?

– Jeg ville ha en personlig bildevegg, ikke bilder av kvinneansikter som er så «in» for tiden. Jeg valgte å blande kunst jeg hadde kjøpt, med bilder jeg selv har tatt rundt om i verden. Det som skal henge på min vegg skal bety noe for meg, ikke bare være en tilfeldig poster som henger i alles hjem.

– Hva er historien bak bildene du har tatt selv?

– Jeg studerte i USA i en del år, og jeg tok masse bilder mens jeg bodde der borte. Jeg har så mange minner derfra, og derfor er det er kjekt å kunne se tilbake på de hver gang jeg går inn i stua. Vi var også i Havana på Cuba på bryllupsreisen vår, og det midterste bildet i sort hvitt er tatt der, forteller Marit.

Hun er ikke i tvil om hvilken effekt en fotovegg med egne bilder har i interiøret.
– En fotovegg gir et personlig preg og viser at det faktisk bor mennesker i huset som har en historie å fortelle. Å få frem personlighet synes jeg er veldig kraftfullt i alle typer interiør, sier hun.

Finn frem knappenåler

Og så var det det å få rammene opp fra komposisjonen man lager på gulvet og opp på veggen. Bare tanken kan gjøre de fleste av oss litt svette. Hvordan få det rett og pent? Og ikke minst: Hvordan unngå å borre unødvendige hull i veggen?

– Jeg brukte mannen min og noen titalls knappenåler! Han er mye mer nøyaktig enn hva jeg er. Han målte opp med vater, satte nålene i veggen og prøvde seg litt frem. Fordi rammene vi har valgt er så pass lette, henger de godt kun på nåler. Fordelen med knappenåler er at de ikke gir synlige hull i gipsveggen, så derfor er det ingen katastrofe om man setter de inn feil. Vi hadde aldri turt å bruke skruer rett på den nye veggen, forteller Marit.

Marit har valgt å ha sin fotovegg i stuen, men ifølge henne kan også andre rom i et hjem fint kle å ha en vegg med dine favorittbilder i en fin komposisjon.

– Så lenge det er godt med plass vil oppholdsrom, som for eksempel en stue, et stort kjøkken eller en stor entré, fint kunne ha en fotovegg. Fotovegger gjør seg derimot ikke i små rom, sier hun.

Marits 5 tips til deg som ønsker å lage en fotovegg/bildevegg:

1. Bruk god tid til å planlegge. Har du nok plass? Har du motiver du vil ha på veggen? Ikke kjøp billige plakater/postere for å få noe opp så raskt som mulig.
2. Bruk heller god tid på å samle fine motiver.
3. Finn rammer som passer til hverandre.
4. Begynn med å legge rammene på gulvet og prøv deg frem med ulike løsninger/sammensetninger.
5. Bruk gjerne teip på veggen for å markere hvor rammene skal.
6. Husk vater når bildene skal opp på veggen. Skeive bilder i en fotovegg er ikke fint!

Fremkall og forstørr bilder til en fotovegg hos fotoknudsen.

Slik komponerer du en perfekt fotovegg

Litt om Marit:

Marit Storvik Folland, 31 år, bosatt på Averøy. Marit og mannen fulgte drømmen ved å tegne sitt eget hus. Huset er innredet med en miks av forskjellige stiler – litt nordisk, litt amerikansk, litt av alt! Marits interiørinteresse vokste med byggeprosessen, og hun begynte å legge ut bilder på Instagram. I dag følger ca. 40.000 hennes interiørprofil, @maritfolland

Kommentarer