Jeg heter Per Olav Sølvberg og bor i et gammelt hus fra 1800 på Skansen i Bergen. Jeg kommer egentlig fra ytre Nordfjord, nærmer bestemt Måløy. Jeg jobber som visuell historieforteller. Dette vil si at jeg prøver å visualisere en historie som fremhever produktet til mine kunder. Enten det er en lampedesigner eller en matvarekjede er det historien som skal frem i lyset. Mange har spurt meg hvor jeg henter min inspirasjon fra. Det er i all hovedsak fra naturen i Nordfjord og fra mine utallige reiser til utlandet.

Interiørprodukter fra fotoknudsen

Stylist Per Olav Sølvberg.

Jeg kommer stadig vekk tilbake til fargene jeg husker fra min barndom; De grå fjellene, de gule markene og det lysegrønne vannet. Den brune jorden og de stupbratte fjellene. Båten som lå i fjorden som var så fager og fredelig og folket langs kysten som ikke sa mer enn det som var nødvending. Alle disse minnene er en utømmelig kilde til inspirasjon og et utgangspunkt når jeg jobber med kreativitet i dag. Når jeg besøker Nordfjord passer jeg alltid på å sette av tid til litt fotografering. Det kan være at jeg tar meg en tur på Kråkenes fyr eller stopper i Innvik å tar bilde av fargespillet i Naturen. Jeg ser alltid etter motiv når jeg fotograferer. Jeg tenker: «Hva skjer om jeg stiller meg litt til høyre eller bøyer meg ned?» Å fotografere for meg handler om å se. Når jeg er i Nordfjord så vil jeg fotografere det jeg husker fra min barndom, det som er unikt for meg. Når jeg kommer hjem velger jeg ut de bildene som jeg syntes gir meg mest glede og inspirasjon. Bildene jeg har på veggene forteller en historie og gir meg inspirasjon til mitt arbeid med å fortelle historier til andre.

Interiørprodukter fra fotoknudsen

Naturfoto på aluminiumsplate.

Aluminiumsplate fra fotoknudsen.no

Naturfoto på skumplate.

Bildene du ser på veggene her har jeg fremkalt på skum- og aluminiumsplate fra fotoknudsen. Det kommer levert på døren med et superpraktisk opphengsystem bak på bildene. Det gjør at de lett kan flyttes rundt omkring i huset. Jeg liker nemlig å flytte på ting i huset. Jeg bygger små ”Still Life” som står i noen uker før jeg flytter på tingene og bildene for å lage noe nytt en annen plass i huset.

Interiørprodukter fra fotoknudsen

Naturfoto på skumplate.

Tips til fotografering av naturen:

  • Se med øyene før du fotograferer. Bestem deg for hva du skal ta bilde av før du tar frem kamera.
  • Bruk tid til å se i kamera før du trykker på knappen. Se om du ser noen form for komposisjon. Klarer du å se en trekant? For eksempel en fjelltopp, et hus og et tre. Kan du trekke linjer mellom ulike ting i bildet og det skaper en trekant er det en komposisjon.
  • Bøy deg ned eller gå noen skritt til høyre. Se hva som skjer med bildet da. Blir det mer ro og harmoni i bildet?
  • Husk at det er bedre å ta bildet for mørkt enn for lys. Mørke kan du lysne, men et for lyst bilde kan du ikke gjøre mørkere uten at detaljere forsvinner.

Tips til å ta naturen inn:

  • Fremkall i stort format. La naturen få stor plass hjemme.
  • Bruk bildene til å lage små ”still life” der du bor. Sett sammen et bilde, noen ting som du liker. Gjerne ting som forteller en unik historie for deg.

”Hold a mirror up to nature”
– Hamlet by William Shakespeare.

Lykke til!

@perolavsolvberg

Kommentarer