Portrettfoto

Jeg har tidligere gått på Bilder Nordic School of Photography i Oslo, hvor jeg studerte all fotografi, men etter hvert begynte å spesialisere meg innen mote- og reklameverdenen. Til vanlig jobber jeg derfor mye med typiske motebilder, men tar også en del portrettbilder både på fritiden og i skolesammenheng. Her har du mine tips for å få best mulig resultat når du tar portrettbilder:

Portrettfoto

Portrett er et vidt tema og forekommet I mange situasjoner. Selv tar jeg portretter av både dyr og mennesker, som regel I oppsatte situasjoner, men også i dagliglivet. Mange av de samme ”reglene” kan brukes uansett om du skal portrettere bestemor, ta et bilde av lillesøster under middagen eller pappa når han jobber.

Portrettfoto

Lys

En av de viktigste tingene man trenger til portretter er en reflektor. De kan kjøpes i butikken eller man kan bruke ett hvitt papir/pappplate eller aluminiumsfolie om man har dette tilgjengelig.

Det er viktig å få lys i øynene på en person når man tar portretter, og i tillegg kan det ofte være greit å få lettet opp skygger som ofte dukker opp under øynene, spesielt på eldre personer.

En håndblitz eller en blitzlampe kan også fungere fint for å lette opp skyggene. Har du en spesiell stemning i rommet blend blitz-lyset inn med det eksisterende lyset. Det finnes også mye ekstrautstyr til håndblitzer, for å få mykere eller annerledes lys. Vinduslys er dog ofte det enkleste og fineste for portretter. Finn et stort vindu hvor du har plass til både modell og deg, og ikke minst reflektoren.

Portrettfoto

Mine tre beste tips

Hender: Hender er noe av det viktigste når man fotograferer mennesker. Tenk på hvordan hånda ligger på fanget til personen etc. Kikk i kameraet og juster hånda til å bli minst mulig fra din posisjon.

Om personen står og har hendene hengende rett ned ikke la håndflata peke mot kameraet, snu hånda så man ser tommel og rommet mellom tommel og de andre fingrene.

Skal personen holde gjenstander i hånda vær oppmerksom på hvordan, husk at om hendene er mye nærmere kameraet enn ansikt/kropp vil de bli enda større og posisjon er enda viktigere.

Lys: Igjen, let etter det perfekte lyset, det vil gjøre den store forskjellen på et bra bilde. Finn solnedgangen, lyset som faller gjennom glass etc. (for mer interessante resultater) eller bare en overskyet dag (perfekt for å gjøre om bildet til svart/hvitt og mulighet til å justere kontrasten).

Kamerainnstillinger: Når man tar portretter er det som regel det beste å finne et sted hvor man kan bruke kjapp lukkertid, altså det må være nok lys i rommet til at personen ikke blir uskarp.

Det er også ofte ganske fint å bruke liten dybdeskarphet for at ikke bakgrunnen skal ta for mye oppmerksomhet, pass også på å gå nærme nok. Juster med blender i kameraet eller bruk for eksempel makroinnstillinger. Ikke være redd for å bruke veldig store åpninger i blenderen, bare pass på at du vet at kameraet faktisk foksuerer på riktig sted.

Portrettbilde

Kommentarer