Jeg heter Magnus Nyborg, er 23 år og har jobbet som deltidsansatt i fotoknudsen. Jeg oppdaget fotografering da jeg valgte å gå medier og kommunikasjon på VGS i 2007, og har holdt på med det siden. Etter hvert har jeg begynt å få små freelancejobber slik at foto ikke bare er en dyr hobby, men også en inntektskilde! Nå for tiden studerer jeg Grafisk Design på Noroff Instituttet, hvor jeg ofte drar inn mine fotokunnskaper og kreativ bruk av foto i prosjektene mine. Jeg fotograferer ofte biler og produkter, og her er det riktig lysbruk som skiller klinten fra hveten.

I denne artikkelen tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om viktigheten av riktig lysbruk når du fotograferer. Ordet fotografering kommer av gresk; foto, som betyr lys, og grafie, som betyr å tegne. Med andre ord kan du kalle fotografering for “å tegne med lys”, og derfor er det viktig å være bevisst på lyset du tegner med! Riktig bruk av lys vil heve bildene dine til et nytt nivå! En ekstern blits kan fort være en langt bedre investering for sluttresultatet ditt enn et nytt objektiv.

Riktig bruk av blits

Når du skal tilføye ekstra lys til bildene dine er det viktig å betrakte motivet ditt, og omgivelsene rundt deg. Hvor vil skyggene falle? Kommer jeg til å få refleksjoner i bildet mitt? Kan jeg bruke en flate til å myke opp lyset?

En feil mange gjør når de bruker blits er at de bruker den innebygde blitsen direkte på motivet sitt. Dette gir et flatt, skarpt og ufordelaktig lys. Når man fotograferer personer tegnes alle rynker og urenheter veldig klart, og i et slikt lys er det ytterst få som blir fornøyd med resultatet i etterkant.

Hva er trikset? Enkelt og greit: du må myke opp blitslyset ditt. Jo mindre flate som lyser opp objektet du tar bilder av, jo skarpere og mer definerte skygger vil du få. Derfor er det viktig å være observant på omgivelsene dine og se etter potensielle flater du kan bruke til å myke opp lyset for deg.

På de tre bildene under kan du se de forskjellige effektene ved å riktig og feil lysbruk.

Fotograf Magnus Nyborg

Det midterste bildet viser hvordan bildet er uten blits. På bilde nummer tre har jeg skrudd på blitsen, men gått i nybegynnerfellen: blitsen peker rett på meg. På det første bildet har jeg gjort et utrolig enkelt, men effektivt grep: Blitsen er pekt opp i taket, og lyset ser mye bedre ut med en gang. Bildene får med en eneste gang et mer profesjonelt look, og du har et mykere lys.

Balanse

Når du fotograferer med blits i vanlig lys gjør du på en måte to eksponeringer samtidig: lyset fra omgivelsene er en eksponering, og blitslyset du tilføyer er en annen. Derfor er det viktig at du balanserer disse lyskildene for å få et best mulig resultat. De fleste blitser har en såkalt TTL-modus som fungerer på samme måte som automatikk-moduset på kameraet ditt: det gjør all tenkingen for deg. Dette er i og for seg greit, men kameraet sin vurdering av lyset er ikke alltid helt korrekt i forhold til det resultatet du er ute etter. Skal man reflektere blitsen via en flate eller gjennom en softbox kan det være lurt å stille blitsen til manuelt, og du kan styre den i flere trinn, vanligvis delt opp i 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 osv. Ta mange bilder og forsøk deg på litt forskjellig, se hva som fungerer! I sollys er det ofte behov for å lette opp skygger og balansere ut eksponeringen din, her gjør litt blitslys underverker!

På bildet under kan du se et eksempel på å balansere blitslys og vanlig lys. Hunden min, Citrus, er etter hvert blitt en dreven modell og vet både når og hvordan hun skal posere. Dette bildet er tatt mens solen er på vei ned og tegner fine farger over himmelen. Først tok jeg et bilde slik at himmelen ble korrekt eksponert, så tilføyet jeg mer og mer lys fra blitsene mine til eksponeringen ble jevn. Dette bildet henger nå i stuen min på et stort lerret.

Fotograf: Magnus Nyborg

Ta blitsen av kameraet ditt!

Om du vil ta lysbruken din enda ett steg videre, og tilføye en ny dimensjon med lys til bildene dine er det på tide å ta blitsen av kameraet. Plutselig åpner det seg en hel verden med kreativ lysbruk! Her er det bare din høyre hjernehalvdel som setter begrensninger. Mange blitser kan du utløse trådløst ved å bruke dem som en optisk slave. Da er du avhengig av å bruke den integrerte blitsen som utløser, og dette lyset vil selvfølgelig påvirke eksponeringen din. Det finnes dog et flust av rimelige og gode måter å løse ut blitsen din enten trådløst eller kablet, varierende fra hvilket kamera du har. Med en blits eller to som kan utløses fra en annen vinkel enn kameraets har du plutselig et ultraportabelt studio med deg, og uendelig med muligheter!

Fotograf: Magnus Nyborg

Male med lys

Helt på tampen vil jeg oppfordre til lysbruk av den mer ekstremt kreative sorten: lysmaling. Alt du trenger for å lysmale er et kamera, et stativ, mørke og en lyskilde. Lyset fra en mobiltelefon fungerer utmerket. Still lukkeren på kameraet ditt til et par sekunder, og begynn å “male” frem motivet ditt. Dette gir deg muligheten til å lage et lysoppsett med lys fra flere vinkler, selv om du ikke har en eneste trådløs blits tilgjengelig. Her har du 100% kontroll over lyset, og du kan tegne fram motivet ditt akkurat som du ønsker!

Under kan du se et bilde av et glass. Her har jeg brukt en lommelykt med ett hvitt ark foran, og ført det opp langs hver side av glasset. I etterkant har jeg fjernet lys-sporet fra arket og lykten. En utrolig enkel måte som skaper et rått resultat, med en utrolig interessant belysning!

Fotograf: Magnus Nyborg

Mine tre beste tips:

  • Vær bevisst på lyset som treffer motivet ditt, og vurder lysforholdene dine nøye
  • Myk opp lyset
  • Lek deg! Prøv deg frem med forskjellige vinkler, flater, fargefiltre, lukkertider, bevegelser og lysforhold! Vurder resultatet, gjenskap hva andre gjør, og lær av prosessen

Jeg avslutter med et bilde av en bil i den mest krevende farge å fotografere, sorte biler er nemlig et mareritt! Dette løste jeg ved å lyse opp mye av omgivelsene rundt bilen, slik du ser på det første bildet. Under der kan du se resultatet av bildet, som slettes ikke hadde vært det samme uten litt ekstra lys.

Fotograf: Magnus Nyborg

Fotograf: Magnus Nyborg

Syntes du tipsene var nyttige? Vis meg gjerne resultatet ditt på min facebook-side:

www.facebook.com/mnyfoto

Kommentarer