Føler du at actionbildene dine blir uskarpe, eller at du ofte går glipp av øyeblikket? Du er ikke alene! Det å ta bilder av motiver i bevegelse kan til og med være vanskelig selv for erfarne fagfolk. Men med riktig kunnskap og tekniske ferdigheter kan du fryse tiden og fange akkurat det du trenger for å fortelle historien din.

Et tidløst eksempel er det ikoniske actionbildet av Muhammad Ali, tatt i 1965 av Neil Leifer med et gammeldags Rolleiflex-kamera. Dette ene bildet fanger et helt spesielt historisk øyeblikk som favner hele den legendariske bokserens karriere. Det er ikke dermed sagt at du trenger å fotografere sportshelter; du kan bruke de samme teknikkene når du fotograferer familien din også.

Fang energien av barnas bevegelser og du fanger samtidig essensen av deres barndom. Fotografer partneren i bevegelse under den årlige sykkelturen og du har fanget hele feriestemningen for resten av livet.

Det er imidlertid ikke alle actionbilder som handler om å fryse tiden og ta skarpe bilder. Faktisk kan det å legge til litt uskarphet i actionbildene dine også gi en følelse av fart, energi og bevegelse. Denne teknikken brukes ofte ved fotografering av dans, for eksempel for å gi seeren en følelse av utøverens bevegelser.

Viktige innstillinger og teknikker for actionfotografering

1. Beste kamerainnstillinger for skarpe bilder av motiver i bevegelse

For å ta skarpe actionbilder som fryser bevegelsene er det viktig å bruke en rask lukkerhastighet på minst 1/250 sek. Faktisk insisterer noen gatefotografer på å bruke en minimum lukkerhastighet på 1/1000 sek. Du vil finne det lettere å bruke en rask lukkerhastighet når du fotograferer utendørs på dagtid eller i godt opplyste rom. Hvis du fotograferer innendørs, prøv å øke ISO-innstillingen og åpne blenderåpningen så vidt som mulig. Dette tillater deg å bruke raskere lukkerhastigheter.

Tips: Last ned en fotoapp som Manual Camera DSLR for å kontrollere mobilkameraets lukkerhastighet.

2. Beste kamerainnstillinger for å fange bevegelsesuskarphet

For å få en ønsket bevegelsesuskarphet i actionbildene dine, velg en langsommere lukkerhastighet på 1/100 eller lavere. Du kan oppleve at bildene dine er overeksponert hvis du bruker langsomme lukkerhastigheter i sterkt dagslys. I så fall, velg en mindre blenderåpning på rundt f/11 og sørg for at ISO-en din er så lav som mulig.

3. Ta bilder med lukkerprioritet for enkelt å kontrollere lukkerhastigheten

Kameraet ditt har sannsynligvis en opptaksmodus kalt “lukkerprioritet” eller “lukkerhastighetsprioritet”, som vanligvis vises som “TV” eller ganske enkelt “S”. Denne modusen er perfekt for fotografering av motiver i rask bevegelse, siden den lar deg kontrollere lukkerhastigheten manuelt mens kameraet automatisk tar vare på blenderåpning og ISO.

Kreative tips for actionfotografering

Ta deg en tur ut for å komme i gang med actionfotografering. Du vil se at det er mye lettere å få skarpe bilder av motiver i bevegelse når det er mye naturlig lys, for dette tillater kameraet ditt å bruke raskere lukkerhastigheter. Prøv å ta et sporty bilde av den lille som leker med favorittleken sin, eller be kjæresten din om å sette danseferdighetene sine i sving på stranden slik at du får litt trening.

Prøv å panorere mobilen eller kameraet fra side til side mens du holder motivet i rammen. Dette vil gjøre bakgrunnen uskarp mens du holder motivet i fokus. Prøv denne teknikken ved å fotografere barnet ditt som sykler forbi deg, eller be en venn om å løpe forbi deg.

Når du fotograferer under dårlige lysforhold, enten det er om natten eller i et mørkt rom, gi motivet en lommelykt og be dem vifte med den mens de løper, danser og leker. Hvis lukkerhastigheten din er lav nok, vil du kunne fange lysløypene og fremheve bevegelsene.

Vær kreativ med kameravinklene ved å plassere både deg selv og kameraet på uvanlige steder. Kanskje du kan legge deg ned på gulvet og fotografere barnet eller kjæledyret ditt når det hopper over deg. Klatre i et tre eller stå på en benk og fotografere handlingen ovenfra. Eller kanskje du til og med kan feste et actionkamera til sykkelen din for å fange artige selvportretter av deg selv og dine.

Til syvende og sist er det viktig å ha det gøy når du driver med actionfotografering, og husk at du står fritt til å bryte alle regler. Som med alle typer fotografering er det alltid et element av flaks involvert når du tar bilder av bevegelse. Noen av de beste actionbildene ble laget “tilfeldigvis”, rett og slett fordi fotografen var på rett sted til rett tid. Det viktigste er å eksperimentere og ha det gøy!

Sjekk bloggen vår for flere fototips og kreativ inspirasjon!

Kommentarer