Solkysset landskap har lenge inspirert fotografer, men noen av de mest spektakulære bildene som noen gang er tatt har vært i den andre enden av værspekteret. Den 26. april 1884 var A.A. Adams den første personen som noensinne fotograferte en tornado mens den raste gjennom Anderson-distriktet i Kansas, USA. Mange anser Adams for å være en av de første stormjegerne noensinne.

I dag dedikerer fotografer hele karrieren sin til å jage ville og fantastiske værlandskap, fra doble regnbuer over hele himmelen til dramatiske bølgelandskap på havet. Merk deg, du trenger ikke å iføre deg overlevelsesdrakt for å begynne med værfotografering. Faktisk er mobilen din alt du egentlig trenger, et par komfortable sko og en god, vanntett jakke.

  1. Anbefalt kamerautstyr for fotografering av været
  2. Hvordan fotografere klare, solfylte dager
  3. Hvordan fotografere havstormer
  4. Hvordan fotografere regnbuer
  5. Hvordan fotografere stormskyer og overskyet himmel
  6. Hvordan fotografere lyn
  7. Hvordan fotografere regnfulle scener
  8. Hvordan fotografere snø

Anbefalt kamerautstyr for fotografering av været

Du kan få fantastiske værbilder med et hvilket som helst kamera eller smarttelefon, men for de beste resultatene bør du vurdere å bruke et DSLR, eller et moderne, speilløst kamera som du kan bruke i full manuell modus. Du vil også trenge et vidvinkelobjektiv, for eksempel en 10 mm prime eller 18-55 mm zoomobjektiv for å fange så mye som mulig av scenebildet. Zoomobjektiver er mer praktiske for fotografering i dårlig vær, siden du, i motsetning til førsteklasses objektiver, ikke trenger å bytte det så ofte og dermed risikere at vann eller skitt kommer inn i kameraet ditt .

For den ultimate sinnsro, bruk et vanntett kamera og/eller objektiv, som vil gi deg et mer robust oppsett for fotografering i dårlig vær. Men husk, mange smarttelefoner i disse dager er vanntette, noe som gjør dem perfekte for værfotografering.

Du trenger også et stativ som kan holde mobilen eller kameraet under lange eksponeringer (spesielt hvis du vil fotografere lyn).

Fototips for all slags vær

Hvordan fotografere klare, solfylte dager

Solfylte dager er utvilsomt vakre, men de kan være overraskende vanskelige å fotografere. Noen ganger vil du oppdage at det rett og slett er for mye lys, mens andre ganger vil du oppdage mørke skygger som er for kontrastrike til å kontrollere. Dette gjelder spesielt i byene. Hvis du prøver å ta portretter av partneren din eller barna, kan du bare bevege deg inn i skyggen der lyset er mykere og mer flatterende. Enten det er under en baldakin av trær eller nedover en gate eller lun bakgate, her ser du at du kan få mye bedre portretter eller detaljbilder med litt skygge. Men for å få aller mest mulig ut av solfylte dager, ta en tur i nærmiljøet, til en park, strand eller et fjell. Bruk en liten blenderåpning som f/11 eller f/16 for å få så mye fokus som mulig på landskapsbildene dine. Et vidvinkelobjektiv, for eksempel 10 mm eller 18 mm, vil hjelpe deg med å fange mer av bildet og samtidig gi deg en følelse av størrelse. Mobilkameraet ditt vil også være perfekt for dette, da de fleste kameraer har en brennvidde på rundt 28 mm.

Hvordan fotografere havstormer

De fleste unngår stranden når det er “dårlig”vær, noe som er perfekt for oss fotografer. Å besøke kysten under en storm betyr at du ikke bare vil kunne fange den ville strandlinjen, men du vil også kunne ha hele stedet for deg selv. Ta et vidvinkelobjektiv, for eksempel et 10 mm eller 18 mm, eller bruk mobilen din, som har en perfekt brennvidde for å fotografere sjølandskap. Dette lar deg få med så mye som mulig av sjølandskapet i bildet, inkludert himmelen så vel som havet. Det kan også være lurt å bruke et teleobjektiv (alt fra 100 m og oppover) for å zoome inn på individuelle bølger og fange dem som bryter. Bruk en rask lukkerhastighet på rundt 1/500 eller raskere for å “fryse” bølgenes bevegelse. Eller bruk en langsom lukkerhastighet på 1/50 og enda langsommere for å introdusere bevegelses-uskarphet i bildene dine og vise havets bevegelser.

Bonustips: Vær kreativ med havstormbildene dine ved å få med ekstra detaljer. Se etter surfere som rir på bølger, fugler som svever over, eller skip i horisonten. Ta med noe av strandlivet i forgrunnen, for eksempel silhuetter av turgåere eller hunder.

Hvordan fotografere regnbuer

Hva er vel bedre enn å snuble over en regnbue som lyser opp over himmelen. Det er en av de vakreste scenene på jorden. Det er imidlertid ikke alltid det letteste å fotografere. Start med å ramme inn bildet. Bruk enten et vidvinkelobjektiv, for eksempel 10 mm eller 18 mm, for å fange hele regnbuen, eller zoom inn og prøv å fange den ene enden av regnbuen litt mer detaljert. Vurder hva du kan inkludere i forgrunnen eller bakgrunnen for å gjøre bildet mer interessant og få et inntrykk av størrelsen. Hold ISO så lavt som mulig (ikke høyere enn 400 i sterkt sollys) og bruk en smal blenderåpning som f/11 eller til og med f/16 for å sørge for at alt er i fokus. Ta så mange bilder du kan, så raskt som du kan – regnbuer varer ikke lenge!

Bonustips: Vurder å investere i et polariserende filter som du kan feste til kameralinsen for å forbedre fargene og klarheten til regnbuebildene dine.

Hvordan fotografere stormskyer og overskyet himmel

Stormfull himmel resulterer alltid i mørke og humørfylte bilder og kan være ekstra dramatiske når de er tatt i sort-hvitt. Nøkkelen til å ta scener som dette er å ha et interessant motiv på bakkenivå i tillegg. Dette kan være en landsby eller en gård, en silhuett av barnet ditt eller partneren din, eller til og med et dyr som en hest eller en hund. For å få med så mange detaljer i skyene som mulig, bruk en smal blenderåpning som f/8 eller f/10, som sørger for at skyene er i fokus så vel som motivet ditt på bakkenivå.

Bonustips: Overskyet himmel gir et vakkert mykt og diffust lys som er perfekt for fotografering av utendørsportretter.

Hvordan fotografere lyn

Å fange et lyn som flammer gjennom nattehimmelen er det ultimate målet for mange naturfotografentusiaster. For de beste bildene trenger du et stativ og et kamera som du kan endre til full manuell modus. Merk at du også kan bruke en foto-app som Manual Camera DSLR for å få full kontroll over mobilkameraets innstillinger, slik at du ikke trenger et profesjonelt DSLR eller et speilløst kamera.

Start med å sette kameraet eller mobilen på et stativ slik at du kan se både bakken og himmelen i rammen. Du kan tenke deg at du trenger en superrask lukkerhastighet for å fotografere lyn, men i virkeligheten er langsommere bedre. Still inn ISO så lavt som mulig (rundt 100 eller 160) og velg en blenderåpning på f/16. Velg deretter en lukkerhastighet på fem sekunder og ta et testbilde. Fortsett å ta bilder til du ser et lyn blinke mens kameraet tar bildet. Hvis bildet ditt er for mørkt, prøv en enda langsommere lukkerhastighet – noen av de beste lynbildene ble tatt med en 30-sekunders lukkerhastighet!

Hvordan fotografere regnfulle scener

Regnet kan gi bildene dine en seriøs undertone, enten du fotograferer landskap eller portretter. Du trenger åpenbart et slags deksel til kameraet eller mobilen for å beskytte det mot å bli vått, i tillegg til en god og vanntett jakke. En paraply er også en god idé, siden du kan holde den både over deg selv og kameraet for å holde deg tørr mens du fotograferer.

Vurder å bruke manuell fokus for å unngå at kameraet fokuserer på regndråpene nærmest objektivet. Det er også morsomt å leke med lukkerhastigheten. En langsom lukkerhastighet som 1/25 vil viske ut regnet og resultere i virkelig dramatiske landskap, mens en raskere lukkerhastighet som 1/250 eller 1/500 vil hjelpe deg å fryse regndråpene på himmelen. Dette kan være bedre for å ta portretter i regn, siden motivet fortsatt vil være synlig i bildet.

Bonustips: Vær kreativ ved å fotografere refleksjoner i sølepytter. Dette kan være en fantastisk måte å fotografere interessante bygninger i en by.

Hvordan fotografere snø

Fra portretter til landskap, å fotografere snødekte scener kan resultere i magiske fotografier, men de er overraskende vanskelige å få til. Lysstyrken forårsaket av lys som reflekteres fra snø kan forvirre kameraet ditt og få fargene til å se litt morsomme ut. Av denne grunn, før du begynner å fotografere, er det en god idé å justere kameraets eller mobilens hvitbalanseinnstilling. Faktisk vil kameraet eller mobilen sannsynligvis ha en dedikert “snø”-hvitbalanseprofil (se etter snøfnuggsymbolet). Da er det på tide å endre innstillinger. Start med en lav ISO på 400 eller lavere, og en blenderåpning på rundt f/8 eller f/11 for å sikre at så mye som mulig av motivet ditt er i fokus. Bruk en rask lukkerhastighet på 1/500 eller raskere for å fryse bevegelsen av snøfnuggene, eller hvis du har et stativ, sakte ned til rundt 1/25 for å introdusere bevegelsesuskarphet og vise snøfnuggene som faller fra himmelen. Du kan merke at bildene dine ser for mørke ut. Dette vil være fordi gjenskinnet fra snøen forvirrer kameraet. I dette tilfellet kan du prøve å øke eksponeringskompensasjonen med +1 (eller øke lysstyrken hvis du bruker mobilen).

Bonustips: Snøfnugg er rett og slett spektakulære når de fotograferes på nært hold. Zoom inn så nærme du kan, eller vurder å bruke et spesielt makroobjektiv for å fange så mange detaljer som mulig.

Husk at nøkkelen til å ta vakre værbilder er ganske enkelt å komme seg ut så mye som mulig. Alt du trenger er mobilen eller kameraet og de riktige klærne – naturen vil sørge for resten!

Sjekk ut bloggen vår for flere fototips og kreativ inspirasjon!

Kommentarer