”Hvordan får jeg bilder med slik fin, uskarp bakgrunn?” Dette spørsmålet er en gjenganger hos flere. Fotojournalist Torunn Brånå gir oss svaret på dette her.

Svaret er blenderåpningen, og den er min beste venn i kameraet. Har du også lyst på et nytt bekjentskap? Et bekjentskap som kan gi deg utviskede bakgrunner, og skarpe bilder selv i dårlig lys? Da bør du lese videre.

Jeg håper dette vil være til hjelp, og at det inspirerer deg til å utforske blenderverdenen.

Hilsen Torunn Brånå – torunnbrana.com

1. Hva er en blenderåpning?

Lyssterk optikk er et must for å slippe å dra fram blitsen. Det har du kanskje hørt fra andre hold også. Men hva betyr det egentlig at optikk, eller linser, er lyssterke?

Kameraet danner som kjent bilder ved at det slippes lys inn på en sensor. Dette lyset må gjennom en åpning inne i linsen, og det er denne åpningen vi kaller for blenderåpning eller bare blender. Hvis linsen har en åpning som kan gjøres veldig stor, sier vi at den er lyssterk. I mange tilfeller er det et stort pluss.

Stor blenderåpning

En stor blenderåpning gir deg mulighet til å viske bakgrunnen helt ut, så motivet får stå – eller ligge – uforstyrret. Dette bildet er tatt med 50mm-optikk på blender 2.2, montert på et Canon EOS 5D mk II-kamera.

2. Hva er fordelene med lyssterk optikk?

Jobben til blenderåpningen er altså å slippe lyset inn i kameraet. For å lage et bilde som verken er for lyst eller for mørkt, trenger vi en viss mengde lys. Denne mengden kan enten slippes sakte inn gjennom en liten åpning, eller vi kan utvide åpningen slik at lyset slipper inn raskt. En stor blenderåpning gir dermed kortere lukkertider, og de som har fotografert litt vet at dette betyr skarpere bilder. En lyssterk linse er derfor veldig god å ha når det er dårlig med lys der du skal fotografere, og du vil unngå at bildene blir blurry og uskarpe fordi noen eller noe har beveget på seg.

En stor blender slipper inn mye lys på kort tid, og er dermed kjekk å ha når det finnes lite naturlig lys og man ikke vil bruke blits. Dette bildet fra en bekkmørk township i Sør-Afrika er tatt med en 50mm på blender 1.8 på et Canon EOS 400D-kamera.

En stor blender slipper inn mye lys på kort tid, og er dermed kjekk å ha når det finnes lite naturlig lys og man ikke vil bruke blits. Dette bildet fra en bekkmørk township i Sør-Afrika er tatt med en 50mm på blender 1.8 på et Canon EOS 400D-kamera.

3. Flere fordeler

En stor blender har også en annen effekt som mange ønsker seg, nemlig den uskarpe bakgrunnen (og forgrunnen). Jo større blenderåpningen er, jo mindre blir området som er skarpt. I praksis betyr det at man for eksempel kan ta et portrett av et menneske hvor personen er skarp, mens bakgrunnen viskes ut. I motsatt fall kan vi bruke en liten blenderåpning på eksempelvis landskapsbilder, hvor vi gjerne vil at alt fra forgrunnen og bak til himmelen skal være skarpt. Alle linser gir deg muligheten til å regulere størrelsen på blenderåpningen, så du kan stille den opp og ned til forskjellige motiver. Og nei, du trenger ikke å ha kameraet i manuell modus for å kunne stille på dette – se lenger nede. Men, ikke alle linser har mulighet for å få en stor blender. Generelt er det slik at jo rimeligere linser du kjøper, jo mindre blenderåpninger har de.

4. Hvilken blender har linsen min?

Hvor stor blender din linse har, står helt foran ved glasset. Det kan være angitt som ”f/3.5-5.6” eller ”1:3.5-5.6”, noe som er en vanlig blenderstørrelse på en standard 18-55mm-linse. Her må vi bli litt tekniske: Tallet i dette tilfeller betyr at største mulige blenderåpning på videste vinkel (zoomet helt ut) er 3.5, mens største mulige blenderåpning på lengste tele (zoomet helt inn) er 5.6. For å gjøre det hele enda mer komplisert: I blenderverdenen er det slik at jo mindre tall, jo større åpning og omvendt. Blender 1.4 er en veldig stor åpning, mens blender 22 er en veldig liten åpning. At en linse har blender ”f/3.5-5.6” betyr ikke at blenderspekteret går fra 3.5 til 5.6, men at største mulige åpning er mindre når du zoomer helt inn enn når du zoomer helt ut. Dette er vanlig på optikk i hobbyfotograf-segmentet. Hvis du har bare ett tall, for eksempel ”1:2.8”, betyr det at største blenderåpning er like stor uansett om du zoomer helt ut eller helt inn. Om du har zoom på linsen din, vel å merke. Mange lyssterke linser er nemlig såkalt fastopptikk, som ikke gir mulighet for å zoome.

Med en stor blender slipper motivet å konkurrere mot bakgrunnen. Bildet er tatt med 50mm på blender 2.2, på et Canon EOS 5D mkII.

Med en stor blender slipper motivet å konkurrere mot bakgrunnen. Bildet er tatt med 50mm på blender 2.2, på et Canon EOS 5D mkII.

5. Hvilke rimelige lyssterke linser finnes?

Hvis det er den uskarpe bakgrunnen du vil oppnå, er det stor sannsynlighet for at det er portretter av mennesker du har lyst til å ta. Da kan det vært lurt å investere i en portrettlinse, som for eksempel en 50 millimeter fastlinse. Disse finnes i flere rimelige varianter.

6. Linser og zoom

Ingen av disse linsene har altså zoom, den må du ofre for å få den store blenderåpningen. Dette er ikke nødvendigvis noe stort tap: Mange mener man blir en bedre fotograf av å måtte bevege seg rundt litt, i stedet for bare å stå rett opp og ned og zoome ut og inn med linsen.

Synes du 50 millimeter blir for ”nært”, er en 35mm-linse et godt alternativ. Det er verdt å merke seg at effekten med uskarp bakgrunn blir større jo mer tele du har; du får en mer utvisket bakgrunn med en 85mm på blender 4.0 enn du får med en 35mm på 1.8. Uskarp-effekten er derfor mindre på en 35mm enn på en 50mm.

Den flotte konfirmanten Martine og hesten Vår er foreviget med en 85mm på blender 1.8 på et Canon EOS 5D mkII. Et slikt objektiv egner seg svært godt til portrettfotografering.

Den flotte konfirmanten Martine og hesten Vår er foreviget med en 85mm på blender 1.8 på et Canon EOS 5D mkII. Et slikt objektiv egner seg svært godt til portrettfotografering.

7. Må jeg ha kameraet i manuell modus for å få nytte av en stor blender?

Nei. Hvis du ønsker å stille inn blenderstørrelsen kan du enten velge manuell modus, hvor du stiller både blender, lukkertid og ISO selv, eller du kan velge blenderprioritert modus. Denne fungerer slik at du velger den blenderstørrelsen du vil ha, og så stiller kameraet selv lukkertid og ISO slik at du får et riktig eksponert bilde. Denne modusen er dermed ikke stort vanskeligere å bruke enn auto-funksjonen. Blenderprioritert modus er merket med med ”Av” på hjulet på toppen av Canon-kameraer, og med en ”A” på Nikon-, Samsung- og Olympus-kameraer. A står for Aperture, som er det engelske ordet for blenderåpning.

OBS! Hvis du vil ha full kontroll på bildene dine bør du merke deg at kameraet tar utgangspunkt i ”gjennomsnittlig ”mørke bilder når det bestemmer seg for innstillingene i A-modus. Hvis du tar et bilde hvor mye av flaten er dekket av snø, for eksempel, kan det dermed bli lurt til å gjøre bildet mørkere enn det skal være. For å få kontroll på dette har kameraet en innstillingsmulighet som ofte heter ”+/-”, som er en skala fra for eksempel -2 til +2. Her kan du be kameraet om å gjøre bildet et visst antall hakk lysere eller mørkere enn det ellers ville ha gjort. Tar du et bilde hvor mye av motivet er snø, kan det derfor vært lurt å sette den til for eksempel +1.

Kommentarer