Bilde julekort fotografering

Jeg er fagutdannet fotograf og har jobbet med foto hele mitt voksne liv. Jeg har brukt mye av min arbeidstid på å være en klovn for søte små, og alle foreldre forventer et julekort fra fotografen.

Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg lært hva jeg setter pris på ved et bilde. Det skal være naturlig, beskrivende, og ekte. Før var bildene fra fotografen oppstilt, og personen på bildet var så stiv i masken at en så vidt kunne kjenne igjen hvem det var. Bakgrunnen var helt tydelig iscenesatt og unaturlig.

Dagens måte å ta bilder på er annerledes for de fleste fotografer og enkeltpersoner. Vi vil heller ha et bilde med det ekte smilet som kom da gutten fikk sjokoladen rundt munnen, enn et bilde som ble tatt etter han var tørket og smilet var borte.

På mine vegger henger det bilder av jentene mine som nå er fem og syv år. De smiler ikke sukkersøtt i finkjolen på noen. De rekker tunge, tuller, klemmer og er alvorlige. De viser sin personlighet, og det er den jeg vil se.

Fang de magiske øyeblikkene

Da tiden var kommet for å ta årets julekortbilder var planen klar. Vi skulle gå en koselig tur og ha med kakao, og så skulle vi fotografere.

Jeg tok på dem strikkegensere som de har på seg på skolen og i barnehagen hver dag. På toppen hadde de luer de har arvet av meg og mine søstre. Jeg er glad i klær med sjarm og historie, så for meg var det naturlig å velge det for å gjøre bildene personlige og nære. Veldig enkelt, og ingen protester fra de små. Jeg er sikker på at de hadde nektet om jeg hadde lagt frem kjoler med strømpebukser og finsko.

De aller fleste barn liker ikke å bli tatt bilde av; de synes det blir mye mas. De må smile og foreldrene duller og kaver sånn at barna rett og slett blir lei. Hvis mine barn ser at jeg løfter mobilen opp for å ta bilde eller tar frem kameraet mitt, skjer en av to ting: de løper vekk eller de gjemmer seg. Når jeg endelig har fått bort hendene, så smiler de det falske smilet for å bli ferdige.

Fang de magiske øyeblikkene

Da vi var godt i gang med turen vår og jeg fortalte dem at vi skulle kjapt ta noen bilder i snøen, så nektet de med en gang. Jeg fortalte dem at de kunne få ha på seg det de hadde og slapp og gre håret, og da ble tonen en helt annen.

Denne dagen var jeg så heldig at det var overskyet, så lyset var nydelig, jevnt og fint. Skyene fikk lyset til å fordele seg og jevne ut skyggene. Jeg fant et gammelt trehus og de fikk leke til jeg var klar. Instruksene var enkle og det hele var overstått på ti minutter.

Mine råd til årets julefotografering: Tenk enkelt, personlig og ta med barna på noe de synes er kjekt for å så fange øyeblikkene når de skjer. Bestill julekort her

– Fotograf Hele Helgøy

Kommentarer