Portrettfotografering er en av de eldste og mest populære formene for fotografering. Tidlige portrettfotografer som Yousuf Karsh utviklet en naturtro stil med svart-hvitt-bilder tatt i et fotoatelier av kjente personer som Winston Churchill, Albert Einstein og den britiske kongefamilien. Etter hvert forlot fotografene atelierene og reise verden rundt for å ta flotte portretter med naturlig lys.

Steve McCurrys reiseportretter er blant verdens mest kjente. Bildet hans, Afghan girl, dukket først opp på forsiden av National Geographic og er nå et av de mest kjente portrettene som noen gang er tatt.

I dag er det tusenvis av amatørfotografer som bruker disse teknikkene for studio- og reiseportretter når de skal lage flotte portretter.

Andrea Anderson – www.instagram.com/mama_and_little

Viktig: innstillinger for portrettfotografering, utstyr og teknikker

1. Bruk riktig objektiv

Du kan ta vakre portretter med et hvilket som helst kamera, mobil eller objektiv, men profesjonelle portrettfotografer er vanligvis avhengige av førsteklasses objektiver med lengre brennvidder, som 85 mm. Lengre brennvidder er gjerne mer flatterende for portretter. Prime-objektiver har også vanligvis en større blenderåpning, slik at du kan gjøre bakgrunnen på bildet uskarp og legge større vekt på motivets ansikt. Hvis du fotograferer med mobilen, prøv å bytte til portrettmodus, som vil etterligne kvalitetene til et førsteklasses objektiv ved å viske ut bakgrunnen mens du sørger for at motivet er i fokus.

2. Fokuser på motivets øye

Et enkelt tips for å ta profesjonelle portretter er å sørge for at motivets øyne er i fokus. Som i det virkelige liv er en persons øyne det første vi legger merke til når vi ser på et portrett, så det er viktig at de vises klart og tydelig. Hvis du fotograferer med et DSLR eller speilløst kamera, kan du gjøre dette ved å flytte fokuspunktet til motivets øye. Med en mobil kan du trykke for å fokusere på øynene deres. Merk at det kan være vanskelig å fokusere på noens øyne hvis du bruker et objektiv med veldig stor blenderåpning (f.eks. f/1.2 eller f/1.8). I dette tilfellet justerer du blenderåpningen til rundt f/2.8 eller til og med f4, noe som vil få mer av ansiktet i fokus.

Tips: Moderne kameraer og mobiler har gjerne en øyegjenkjenningsfunksjon, så sørg for å slå denne på hvis du har muligheten.

3. Ta bilder i blenderprioritetsmodus

Kameraet ditt har sannsynligvis en opptaksmodus som kalles “blenderprioritet” eller “blenderåpningsverdi”, som vises som “AV” eller ganske enkelt “A”. Denne modusen er perfekt for å ta portretter fordi den lar deg stille inn kameraets blenderåpning manuelt, samtidig som kameraet ditt kan justere lukkerhastighet og ISO automatisk. Dette vil bidra til å øke hastigheten på portrettbildene dine og la deg fokusere mer på å komponere rammen, i stedet for å bekymre deg for kamerainnstillingene.

Tips: Hvis du fotograferer med mobilen, last ned en fotoapp som Manual Camera DSLR for å kontrollere telefonkameraets blenderåpning.

4. Bruk et lavt ISO-tall

ISO-innstillingene kontrollerer hvor følsomt kameraet er for lys. Høye ISO-innstillinger kan introdusere støy og korn til bildene, så derfor er det best å bruke et lavt ISO-tall som 100 eller 400. Dette vil hjelpe deg til å ta rene og skarpe portretter.

5. Bruk ekstra lys eller fotografer ved et vindu

God belysning er veldig viktig når det gjelder portrettfotografering. Bruk en blits eller et fotolys (softbox er ideelt for å spre lyset og gjøre det mykere) hvis du har et. Eller plasser motivet i nærheten av et vindu og bruk naturlig lys for nydelige, naturlige bilder. Husk å leke med lysvinkelen, enten ved å endre posisjonen til lyset eller ved å flytte motivet. Sidelys kan gi motivene et mer dramatisk utseende og øke følelsen av dybde, mens belysning av motivet front mot front vil gi et jevnere utseende over hele ansiktet.

Eksempler på scenarier der du gjerne vil bruke disse teknikkene for portrettfotografering

Portretter av venner og familie hjemme – enten innendørs eller ute i hagen

Hvis du tar portretter inne i huset, husk å passe på å bruke objektivets videste blenderåpning, for eksempel f/2.8 eller f/1.8. Dette vil slippe inn så mye lys som mulig i kameraet ditt, noe som betyr at du kan bruke et lavt ISO-tall på rundt 400. Prøv å holde lukkerhastigheten på minst 1/250 sek for å ta skarpe bilder.

Miljøportretter utendørs på reiser og arrangementer

Det er alltid gøy med portrettbilder fra ferien! Et miljøportrett bør også formidle stedets atmosfære. For å få det til, bruk en blenderåpning på rundt f/8 eller høyere. Dette sørger for at både bildets bakgrunn er i fokus, men også motivets ansikt. Det kan også være lurt å bruke et videre objektiv, for eksempel 50 mm eller 35 mm, eller bare stå lenger i fra motivet, slik at du også kan få mer av omgivelsene med på bildet. Du bør ha rikelig med lys i løpet av dagen for å bruke lave ISO-tall som 400, men hvis du trenger å øke ISO, prøv å ikke gå høyere enn 800, da noe høyere vil bidra til mer støy på bildene.

Gruppeportretter fra familiebegivenheter og feiringer

Familiearrangementer og fester med venner er perfekte for gruppeportretter. Samle alle sammen og plasser dem slik at alle står i en rett linje og i mer eller mindre samme avstand fra kameraet ditt. Bruk et videre objektiv som 24 mm eller 35 mm, slik at du kan se alle, eller snu mobilen til horisontal/liggende modus. Velg en blenderåpning på rundt f/5.6 hvis du er inne, eller f/8 hvis du er ute og har mye lys. Disse smale blenderåpningene vil bidra til at alle er i fokus. Hvis du fotograferer innendørs, f.eks ved en park eller i et bryllup, vurder å bruke blits, eller flytte alle i nærheten av et lys eller et vindu. Hvis det er for mørkt, prøv å få alle med deg utenfor, der du har god plass og mye lys.

Kreative tips for portrettfotografering

La motivene dine posere

Prøv å få motivet ditt til å prøve forskjellige positurer og ansiktsuttrykk. Noen føler seg kanskje mer komfortabel med å sitte i stedet for å stå. Ha det gøy med barna dine og lag tullete ansikter. Eller be partneren din stille opp i sin beste superhelt-positur. Foreslå at de beveger en arm, et ben eller en skulder på en bestemt måte, enten det er mot eller bort fra deg. Vis de forskjellige stillingene du vil at de skal prøve, og husk å gi positive tilbakemeldinger, spesielt hvis motivet ditt er sjenert!

Finn det perfekte stedet

En sterk bakgrunn kan virkelig heve portrettene dine. Har du fargerike vegger i huset, er disse flotte å fotografere barna mot. Eller gå ut i hagen for naturinspirerte portretter av partneren din. Husk også å tenke over hvor motivet ditt vil føle seg mest komfortabel, enten det er i sitt eget rom eller på stranden. Og ikke vær redd for å prøve flere steder. Prøv noe nytt, helt til du finner noe som fungerer.

Få tak i rekvisitter

Gi motivene dine rekvisitter å leke med mens du fotograferer dem. Dette kan være barnets favorittleketøy eller partnerens nye gitar. Det kan til og med være noe så enkelt som en blyant, tekopp eller en bok. Ikke bare vil det føles mer komfortabelt og naturlig foran kameraet, men bildene dine vil i tillegg bli mer dynamiske.

Koordinere fargene

Planlegg gruppeportrettbilder på forhånd, og få familiemedlemmer eller venner til å bli enige om et fargetema. Familieportretter ser mer sammenhengende og dynamiske ut når alle har på seg en nyanse av samme farge. Tenk på plassering før du bestemmer deg for farge. Hvis du for eksempel planlegger å fotografere i skogen, vil lyse farger som gul og rød fungere bedre enn grønt.

Introduser “fang lyset”

For få portrettene dine til virkelig å “poppe”, prøv å reflektere lyset på motivets ansikt, slik at det er synlig i øynene deres. Dette er kjent som å “fange lyset” og vil få portrettene dine til å føles mer livlige. For å oppnå dette, sørger du bare for at motivet er vendt rett mot en lyskilde. Dette kan være en lampe i huset ditt, eller solen hvis du er ute. Hvis det er for lyst, prøv å plassere motivet ved et vindu inne i huset, slik at de kan se ut mot solen. For å heve nivået ett hakk, invester i et spesielt sirkelportrettlys. Disse er designet for å legge til et unikt, sirkulært “fange lyset”-preg på portrettene dine – det runde lyset vil komplementere formen til motivets iris på en naturlig måte.

Sett kameraet fast for selvportretter

Sett kameraet eller mobilen på et stativ for å ta flotte selvportretter. Bruk mobilens/kameraets selvutløsermodus for å gi deg selv tid til å posere. Du kan til og med synkronisere mobilen med kameraet, slik at du både kan ramme inn og ta bilder mens du poserer.

Enten du fotograferer foreldrene eller barna dine, så vil du garantert synes at det er veldig givende. Tross alt, hvem vil ikke ha et flatterende bilde av seg selv? Og det beste av alt, jo mer moro du har med motivene dine, jo mer naturlige vil portrettene dine bli!

Sjekk ut bloggen vår for flere fototips og kreativ inspirasjon!

Kommentarer