Å fotografere dyr i villmarken kan virke enkelt, men er likevel svært vanskelig å gjøre i deres naturlige miljø. Det er vanskelig å forestille seg i dag, men det var nesten umulig å ta skarpe bilder av dyr fra midten til slutten av 1800-tallet. Kameraene, linsene og filmarkivene på tiden var altfor sakte og tungvinte. Derfor var de fleste tidlige bilder av ville dyr, slett ikke ville i det hele tatt. Frank Hayes berømte bilde fra 1864 av den nå utdødde quaggaen, en sjelden sebrarase, ble faktisk tatt i en dyrehage.

File:Quagga London Zoo.jpg - Wikipedia

Quagga med keeper i London Zoo av Frank Hayes, 1864, via Wikipedia

Mange andre fotografer på den tiden foretrakk faktisk å fotografere utstoppede dyr, på grunn av det faktum at de ikke beveget seg. Det var først da kameraets lukkerhastigheter ble mye raskere mot slutten av 1800-tallet at fotografer begynte å ta bilder av dyr i deres naturlige miljø. Et godt eksempel på dette er den tyske fotografen Ottomar Anschutzs serie fra 1884, som fotograferte de første ville fuglene på flukt.

File:Anschütz Vol cigogne étude 1884.png - Wikimedia Commons

Fugler i flukt av Ottomar Anschutz, 1884, via Wikipedia

National Geographic Magazine publiserte sine første dyrelivsbilder i 1906, og sjangeren ble raskt populær blant fotografer og de som var interessert i naturen. I dag reiser mange mennesker verden rundt i deres søken etter å fotografere de mest unnselige dyrene. Andre er glade for å ta bilder av fugler, grevlinger og insekter i sin egen bakhage. Og selvfølgelig, hvem elsker ikke et vakkert portrett av kjæledyret sitt? I dag er det millioner av dyreelskere som elsker å ta bilder av sine firbeinte familiemedlemmer. Seth Casteel tar ting et skritt videre og beviser at hunder trives i alle slags naturlige miljøer, inkludert undervannsmiljøer!

Dykkerhund av Seth Casteel, via sethcasteel.com

Viktig å kunne kamerainnstillinger og teknikker ved fotografering av dyr

Det er ingen tvil om at fotografering av dyr er en av de mest utfordrende formene for fotografering. Tross alt er de uforutsigbare og det er umulig å dirigere dem. Men med kunnskap og ferdighet kan du være sikker på å ta dine ferdigheter som dyrefotograf til et nytt nivå.

1. Bruk riktig objektiv

Alt fra kolibrier som seiler gjennom luften til frisbee-jagende hunder, dyr er vanskelige å holde tritt med. Derfor har dyrelivsfotografer en tendens til å bruke teleobjektiver som kan zoomes rett inn på motivene selv på avstand. Noen bruker allsidige brennvidder som 75 mm til 300 mm, mens andre velger ultra teleskopiske linser som de som er 800 mm. Uansett hvilken linse du går for, sørg for at du velger en med innebygd OIS (optisk bildestabilisering), da dette vil redusere den uunngåelige ristingen på kameraet når du zoomer helt inn.

Bonustips: Noen telefokale linser har også makrofunksjoner, noe som gjør dem perfekte for å komme på nært hold på skumle kryp i hagen din eller ute på safari.

2. Ta bilder i lukkerprioritert modus

Uansett om du har tenkt å fotografere ekorn i hagen din eller måker på flukt på stranden, du vil definitivt trenge en rask lukkerhastighet. Dette vil tillate kameraet å “fryse” bevegelser og ta skarpe bilder. De fleste kameraene har en opptaksmodus som kalles “lukkerprioritet” eller “lukkerhastighetsprioritet”, som vises som “TV” eller ganske enkelt “S” på modusvelgeren. Denne modusen er perfekt for fotografering av dyr i rask bevegelse da den lar deg kontrollere og opprettholde lukkeren manuelt, mens du lar kameraet justere blenderåpning og ISO automatisk. Start med en lukkerhastighet på 1/500 og skru den opp til 1/1000 eller 1/2000 for dyr som beveger seg virkelig raskt, for eksempel fugler eller løpende hunder på stranden.

Bonustips: Hvis du tar dyrebilder med smarttelefonen din, last ned en fotoapp som Manual Camera DSLR for å kontrollere telefonkameraets lukkerhastighet.

3. Bruk en stor blenderåpning

De fleste dyrefotografene åpner objektivets blenderåpning så vidt som mulig. F.eks. f/2.8 eller f/4. Dette slipper inn mest mulig lys i kameraet, noe som betyr at du kan bruke raskere lukkerhastigheter. Dette, som nevnt ovenfor, er avgjørende for å fotografere dyr. Som en bonus vil en vid blenderåpning også hjelpe deg med å gjøre bakgrunnen uskarp og isolere motivet.

Bonustips: Hvis du fotograferer grupper av dyr, for eksempel en flokk med hester eller kuer på et felt, kan det hende du må bruke en mindre blenderåpning som f/5.6 eller f/8 for å oppnå en dypere dybdeskarphet for å være sikker på at du får alle dyrene i fokus.

4. Bruk kontinuerlig fokusmodus

De fleste kameraer er satt opp for enkel autofokus – «Enkel AF», «AF-S» eller «AI-Servo» – som standard, noe som betyr at kameraet ditt fokuserer kun én gang på motivet når du trykker utløserknappen halvveis ned. Men hvis du bytter fokusmodus til kontinuerlig AF – “Kontinuerlig AF”, “AF-C” eller “AI-Servo” – vil kameraet fortsette å spore og fokusere på motivet mens det beveger seg. Dette er perfekt for å opprettholde fokus på fugler på flukt eller firbeinte dyr som løper i full fart.

5. Bruk din elektroniske lukker

Fotograferer du med et moderne speilløst kamera? Hvis du går inn i kamerainnstillingene vil du sannsynligvis finne et alternativ for å velge enten “mekanisk lukker” eller “elektronisk lukker”. Elektroniske lukkere er mer eller mindre lydløse, noe som gjør dem perfekte for fotografering av dyr, siden du ikke vil skremme dem bort hver gang du tar et bilde.

Villmarksfotografering og teknikker for spesifikke scenarier

Dyr i bevegelse

Enten det er katten din som hopper fra sofa til sofa eller en hest som galopperer for fullt på stranden, du vil trenge en veldig rask lukkerhastighet for å fange dyr i rask bevegelse. Sett kameraet på lukkerprioritetsmodus og velg en hastighet på minst 1/1000. Åpne blenderåpningen så vidt som mulig og juster ISO til du er fornøyd med eksponeringen – dette vil sannsynligvis være mellom 500 og 800. Bruk kontinuerlig fokusering for å spore motivene dine.

Fugler i flukt

Fugler i flukt er blant de vanskeligste dyrene å fotografere og krever ekstremt raske lukkerhastigheter. Still inn kameraet til lukkerprioritert modus og velg en hastighet på 1/2000. Åpne blenderåpningen så vidt som mulig og juster ISO til du er fornøyd med eksponeringen – dette vil sannsynligvis være mellom 800 og 1600. Bruk kontinuerlig fokusering for å spore selv de mest glidende motivene.

Stille eller saktegående dyr

Har du sett en grevling i hagen din? En lat flamingo i parken? Eller en søvnig valp på sofaen din? Dyrefotografering handler ikke alltid om å være lynrask. Noen ganger handler det mer om å snike seg fram. I disse scenariene kan du prøve å bytte til kameraets lydløse elektroniske lukker og slå inn en lukkerhastighet på rundt 1/250 eller 1/500. Lukk blenderåpningen til rundt f/4 eller f/5.6 for å få mer av motivet i fokus, og bruk en lav ISO som 400 for fine, skarpe og rene bilder. Da er alt du trenger å gjøre å zoome inn så nært du kan mens du er så stille som en mus for ikke å skremme bort motivet.

Insekter og andre bittesmå skapninger

Gå ut i hagen eller den lokale parken din med et makro-objektiv, og du vil bli overrasket over hvor mye liv det er rett under nesen din. Fra frosker og ormer til edderkopper og snegler, små skapninger ser enda mer spektakulære ut på nært hold. Bruk en høyere blenderåpning som f4 eller f/5.6 for å få skarpt fokus. Og selv om motivet ikke beveger seg veldig fort, trenger du fortsatt en relativt rask lukkerhastighet, siden makro-objektiver fremhever de små rystelsene vi alle har i hendene våre. Hold deg til 1/500 eller raskere og juster ISO for å passe (du bør ikke trenge å gå høyere enn 800). Hold deg til enkel autofokus – «Single AF», «AF-S» eller «AI-Servo» – i stedet for kontinuerlig, da dette vil hjelpe deg med å være mer presis på nært hold.

Kreative tips til fotografering av dyr

Gå tidlig ut (og vær lenge ute)

Morgenfuglene fanger ormen, som de sier, og forhåpentligvis vil du fange fuglen! Finn fram kameraet ditt og gå ut før solen står opp for å fange det lokale dyrelivet som våkner til liv. I tillegg til å være en travel fôringstid for mange dyr, er det også i de gylne timene med soloppgang de er på sitt beste. Selv om solen ikke skinner, vil du fortsatt kunne lage dramatiske bilder av dyr innhyllet i tidlig morgentåke. Hvis du er mer en natteravn enn en morgenfugl, dra ut rett før solnedgang og knips i vei i løpet av kveldens gylne timer. Fuglelivet kan også være på sitt beste i disse timene, ettersom de jakter på dagens siste måltider, og hvis du er ute sent nok kan du til og med være så heldig å se en ekte natteravn i aksjon!

Hold deg i nærheten av hjemmet

Det er ikke nødvendig å dra på en afrikansk safari for å finpusse ferdighetene dine i dyrelivsfotografering. Vri på telelinsen og rett den ut av vinduet. Hvis du er tålmodig nok, vil du bli overrasket over hvor mange dyr som passerer gjennom hagen eller gaten din. Sett opp en fuglemater for å tiltrekke fugler, eller legg ut snacks til grevlinger, ekorn og rever. Og det beste er at du kan fotografere i varmen fra i ditt eget hjem!

Lek med langsomme lukkerhastigheter

Regelen sier at du skal bruke lynraske lukkerhastigheter for å fange dyrelivet, men du kan også få imponerende bilder ved å bruke langsomme lukkerhastigheter. Hvis du for eksempel fotograferer en fugl ved 1/25, kan du gi bildene nok uskarphet til å skape en følelse av bevegelse. Det samme gjelder landdyr. Panorer kameraet for å følge motivet mens du fokuserer på det, og la bakgrunnen bli uskarp når du trykker på utløserknappen. Det er ikke lett, men det er veldig gøy og definitivt verdt det når du endelig får det til å fungere!

Øv med kjæledyret ditt

Noen ganger er de beste dyrebildene de vi tar av de pelsdyrene som bor i våre egne hjem. Ta dem med inn i hagen eller til stranden med favorittleken deres og øv på å ta dynamiske bilder av dem når de løper rundt og leker. Eller hvorfor ikke prøve å fotografere dem nå de spiser godbiter, uten at de er klar over det.

Dyrefotografering handler like mye om å være ute i naturen som om å ta bilder. Så ikke bekymre deg hvis du ender opp med å gå hjem uten bilder. Vær tålmodig og utholdende, knips så ofte som mulig, og du vil snart finpusse ferdighetene som trengs for å fange de virkelig ville øyeblikkene!

Kommentarer