Vi kan datere makrofotografering helt tilbake til tidlig på 1900-tallet da den opprinnelig ble utviklet som et verktøy for vitenskapelig forskning og utdanning av fotografer som Frank Percy Smith. Ved å fotografere motiver i forstørrelse 1:1 (dvs. i naturlig størrelse), var han i stand til å vise insekter og planter med mikroskopiske detaljer. Nærbildet hans av tungen til en blåflaskeflue forandret fotoets verden for alltid – og skremtet mennesker over hele verden.

F. Percy Smith i huset hans i Southgate, 1. april 1936. IMAGNO / GETTY IMAGES

Det tok ikke lang tid før også andre fotografer begynte å zoome inn i miniatyrenes verden for å ta fantastiske bilder av alt fra snøfnugg og vanndråper til smykker og hverdagslige husholdningsartikler. Ethvert bilde som viser ørsmå motiver med ekstremt høye detaljer, kan klassifiseres som et makrobilde, noe som betyr at du står fritt til å være så kreativ du vil. Og det fine med makrofotografering er at du ikke engang trenger å forlate huset for å finne fengslende motiver.

Jamie Price er en spesialisert makrofotograf som tar de fleste bildene sine i sitt eget hjem. Ved å fotografere alt fra husedderkopper, som ser overraskende søte ut på nært hold, til blomster og favorittleker, viser Jamies arbeid at du ikke trenger å bevege deg langt av gårde for å kunne være kreativ med makrofotograferingen.

I dag blir det tatt tusenvis, om ikke millioner, av makrobilder hver dag. Takket være den moderne teknologien trenger du ikke å være proff eller ha profesjonelt kamerautstyr for å ta imponerende makrobilder – mobilkameraet ditt er alt du trenger!

Viktig: makrofotograferingens kamerainnstillinger, utstyr og teknikker

Start med riktig objektiv

Hvis du ønsker å ta makrobilder med mobilen, kan det hende du trenger et spesielt makroobjektiv. Dette fester du på telefonen din. Imidlertid har mange moderne mobiler en innebygd makromodus som lar deg fokusere så nært som to centimeter ved bruk av mobilens innebygde linse, så du har kanskje alt du trenger for å komme i gang med makrofotografering!

Hvis du bruker et DSLR eller speilløst kamera, tenk over om du vil investere i et dedikert makroobjektiv. Disse er spesialdesignet for å fokusere på svært nære avstander og vil gi deg den beste bildekvaliteten. Det er hundrevis av makroobjektiver å velge mellom, men en allsidig brennvidde til å begynne med, vil være noe mellom 100 mm og 200 mm.

Ta bilder i manuell modus

Enten du fotograferer med kamera eller mobil, manuell modus vil gi deg full kontroll, både over innstillingene dine og det ferdige bildet. Noen av de moderne mobilene tilbyr også en manuell modus i sin standard kameraapp. Hvis mobilen ikke gjør det, last ned en app som Moment eller Manual Camera DSLR. Velg lukkerhastighet som ikke er lavere enn 1/125 og en lav ISO som 160 eller 200.

Bruk en vid blenderåpning som f/2.8 eller f/4 hvis du vil skille motivet fra bakgrunnen og introdusere en fin bokeh-uskarphet til bildet ditt. Vær imidlertid oppmerksom på at en høy blenderverdi på rundt f/16 eller f/22 vil gi større dybdeskarphet og gjøre det mye lettere å få motivet i fokus.

Bruk manuell fokus

Hvis du fotograferer med et speilløst kamera eller DSLR, sørg for å ha makroobjektivet i manuell fokus. Autofokus er fantastisk i disse dager, men de seriøse forstørrelsesnivåene til et makroobjektiv gjør det nesten umulig for kameraet ditt å finne et fokuspunkt. Bruk focus peaking hvis kameraet ditt har det, dette vil skissere den delen av bildet som er i fokus.

Bruk stativ

Uansett hvor stødig du er på hendene, så vil du raskt oppdage at selv den minste håndbevegelse forsterkes når det gjelder makrofotografering. Nettopp derfor er selv proffene avhengige av stativ for å få superskarpe bilder. Still opp mobilen eller kameraet og vurder å bruke en selvutløser når du tar bildet for ikke å bevege kameraet når du trykker på utløserknappen.

Lys opp

LED-lys utgjør hele forskjellen om du fotograferer innendørs eller utendørs, dag eller natt. Og det fine med makrofotografering er at du egentlig bare trenger et lite lys for å lyse opp de små motivene. Invester i et batteridrevet lys som du kan bruke utendørs så vel som innendørs. Og sørg for å få et stativ eller en klemme, slik at du kan sette det opp og bruke det håndfritt. Du kan også kjøpe ringlys som er laget spesielt for makrofotografering og som festes direkte på kameralinsen.

Eksempler på scenarier for makrofotografering

Still-bilder

Alt fra teksturen på teppet til favorittklokkens kurver – stasjonære objekter er perfekte for å finpusse ferdighetene dine for makrofotografering. Forutsatt at du bruker et stativ, vil du kunne bruke objektivets høye blenderåpning, som vil være rundt f/16 eller til og med f/22. Dette vil gjøre det mye lettere å få mer av motivet i skarpt fokus. Det er også lettere å belyse stillestående motiver, noe som betyr at du kan bruke lav ISO, som 160 eller 200. Deretter kan du justere lukkerhastigheten – start på 1/250 og senk den til du er fornøyd med eksponeringen. Det fine med å bruke et stativ til å fotografere stillmotiver er at du kan bruke ekstra lave lukkerhastigheter og fortsatt få skarpe bilder.

Motiver i bevegelse

Uhyggelige kryp og andre bevegelige motiver kan se fantastiske ut når de fotograferes med et makroobjektiv, men de byr også på sine forskjellige utfordringer. Selv om du bruker stativ og lys vil du fortsatt trenge en rask nok lukkerhastighet til å “fryse” motivets bevegelse. Enten du fotograferer en buktende orm eller en rastløs gresshoppe, lukkerhastighet på minst 1/500 vil hjelpe i dette scenariet. I dette tilfellet trenger du en litt større blenderåpning, for eksempel f/11, for å slippe inn mer lys. Du trenger også en høyere ISO-innstilling, men prøv å ikke gå over ISO 800. Alt over dette vil skape støy i bildet ditt. Det er alltid bedre å bruke et lysere LED-lys enn å øke ISO for mye.

Kreative tips for å ta makrobilder

Start hjemme

Det er lurt å starte med makrofotografering ved å fotografere objekter som ikke beveger seg. Fra teksturen på sofaen til dine fineste stueplanter, du vil uansett bli overrasket over hvor fantastiske hverdagsobjektene ser ut når du zoomer inn på nært hold. Det er også en god måte å øve seg på å sette opp stativ og lys, og få riktig fokus.

Villmarken kaller

Når du har øvd deg på å fotografere bilder som ikke er i bevegelse, kan du gå ut i hagen eller i den lokale parken for å øve deg på små beist og skjønnheter i sine naturlige omgivelser. Fokuser på ett lite område om gangen, og du vil snart se tegn til liv. Fra fluer og humler til øyenstikkere, ormer og maur, du vil bli overrasket over hvor mye liv som foregår like under nesen din.

Vær kreativ med makroportretter

Elsker du å fotografere dine nærmeste? Enten det er barn eller kjæreste, foreldre eller søsken, du kan ta fantastiske portretter av dem med dine nye makroferdigheter. Fokuser på spesifikke detaljer i stedet for å prøve å fange alt. Irisen i øynene deres for eksempel, vil se ut som overjordiske galakser med makrofotograferingens styrke. Eller hva med tatoveringer og piercinger? Selv nesen og ørene deres vil bli fascinerende kunstverk når de fanges på nært hold.

Lek med maten

Du har sannsynligvis lært at du aldri skal leke med maten, men denne regelen gjelder definitivt ikke for fotografering. Makrofotografering er perfekt for å fange matens skjønnhet. Zoom inn på dine favorittfrukter, grønnsaker og sukkerholdige snacks for å forstørre farger og teksturer, og ikke glem å fotografere drinker også – boblene i drinker kan se ganske så spektakulære ut!

Knips favorittene

Kommersielle produktfotografer bruker makrofotografering for å vise fram alt fra klokker og smykker til elektronikk og andre luksuriøse småting. Samle noen av favoritt-tingene dine og zoom inn for å fange de fine detaljene som gjør at du liker dem så godt. Sjekk alt du finner, alt fra kjæledyrets navneskilt til barnets favorittleketøy, det finnes ikke bedre måte å glede seg over de tingene man liker best.

Hvor enn makrofotograferingen tar deg, husk at det viktigste er å ha det gøy. Det er ingen regler eller grenser for kreativitet. Nøkkelen er å eksperimentere med forskjellige motiver og ideer, og å ta bilder så ofte som mulig.

Sjekk bloggen vår for flere fototips og kreativ inspirasjon!

Kommentarer