1. Hva er blits?

En blits er en ekstra lyskilde som brukes ved fotografering for å kompensere for manglende eller uheldig belysning på motivet. Blitsen sender ut et kraftig lysblink idet lukkeren på kameraet åpnes, eller rett før lukkeren lukkes.

2. Hvordan bruke blits?

Med blits kan man lyse opp motiver som er mørke. Kameraene har som oftest blitsen innstilt på auto, så det måler selv om det er behov for blits. Men kameraet lar seg ofte lure, og da kan en manuelt slå på blitsen for bedre resultat. Typisk for dette er hvis man er inne og motivet står foran et vindu. Da vil man med blits lyse opp motivet i motlys. Ute i sterkt sollys kan det også hjelpe med blits, da reduseres de sterke skyggene som solen lager. Man vil altså i de fleste nærmotiver få et bedre bilde ved bruk av blits.

Eksempel uten blits ute

Bilde uten blits

Med blits

Dette bildet er lysere og skarpere, fordi det er blitt brukt blits ved fotografering.

3. Ledetall

Ledetallet viser hvor kraftig lys blitsen gir. Høyere ledetall betyr at du kan ta bilder på lenger avstand. En innebygd blits på kameraet har som oftest ledetall mellom 10 og 16. Eksterne blitser har gjerne ledetall mellom 30 og 58. Ledetall delt på blenderåpning gir avstand man kan ha til motivet. Blitser i kompaktkameraer har som oftest en rekkevidde på 3 – 5 meter.

4. Slaveblits

En kan kjøpe ekstra blits til kompaktkameraet. De kalles slaveblitser og vil utløses av blitslyset på kameraet. Dermed vil man få kraftigere blits på kameraet, eller man kan bruke blitsen til å få lyset fra flere vinkler. Ved bruk av slaveblits kan man ikke basere seg på kameraets autoeksponeringssystem, men må stille inn eksponeringen manuelt. Med unntak av enkelte digitale kameraer.

Eksempel uten bruk av blits

Bilde tatt uten blits

Eksempel med blits

Bilde tatt med blits

5. Røde øyne

Problemet med blits er at man kan få røde øyne på bildene. Røde øyne oppstår fordi det kraftige blitslyset lyser opp blodkarene i netthinnen, slik at rødt lys reflekteres tilbake til objektivet. Man kan med et par enkle grep redusere mulighet for dette.

Man kan bruke ”anti-røde-øyne”-funksjonen i kameraet. Denne sender ut et lys rett før blitsen går av, og dermed trekker pupillene seg sammen. Det hjelper også med mye lys i rommet. Ved bruk av ekstern blits hjelper det å ha større vinkel mellom blitsen og objektivet. På enkelte nyere kameraer har man mulighet til å fjerne røde øyne etter bildet er tatt, mog an kan også bruke bildebehandlingsprogrammer på datamaskinen for å fjerne røde øyne i etterkant.

Kommentarer