Bilder med mobilen

Stadig flere av oss bruker mobilen til å ta bilder med, og da kan det være lett å spørre seg: «Blir det bra nok bilder»? Den erfarne fotografen Eivind Røhne synes altfor mange er opptatt av hvilket kamera som er det beste og hva slags kamera det er. Ifølge han er det helt andre faktorer som faktisk avgjør hva som gjør om du klarer å ta godt bilde eller ikke.

– Husk at det ikke er kameraet som tar gode eller dårlige bilder, og uansett hva selgeren i butikken forteller deg – det finnes ikke kameraer som tar gode bilder! Nei, det gjør ikke det! Det er du som tar gode eller dårlige bilder. Du kan ta elendige bilder med et kamera til en halv million kroner, og du kan ta fantastiske bilder med et mobilkamera. Og omvendt. De to tingene henger egentlig ikke sammen, sier han og fortsetter:

– Kameraet og utstyret påvirker den tekniske kvaliteten, men teknisk kvalitet er noe helt annet enn «gode og dårlige bilder». Et godt bilde handler om lys, komposisjon, historie og hva du vil formidle med bildet. Om bildet er tatt med 6, 12, 20, 36 eller 100 megapiksler spiller mindre rolle, med mindre du fotograferer kommersielt, og trenger høy oppløsning og ekstremt god optikk. Selv bruker jeg mobiltelefonen mye til å ta bilder med, og den er egentlig et fantastisk godt treningsverktøy siden den har så få muligheter. For det er klart at på systemkameraer, altså kameraer der du kan bytte objektiver, så kan du gå deg vill i menyer og funksjoner, mens på mobiltelefonen er det nesten bare valget mellom å ta bildet eller ikke.

Mobilkamera og systemkamera

Forskjell mobilkamera og systemkamera:
Den største og viktigste forskjellen mellom et mobilkamera og et systemkamera (altså et kamera der du kan skifte ut objektivene), vil jeg si er kontrollen du har over dybdeskarpheten. På et mobilkamera blir alt like skarpt innover i bildet (se bildet «Mobilkamera»), mens på et systemkamera (se bildet «Systemkamera») kan du velge å la motivet ditt bli skarpt mens bakgrunnen innover i bildet blir uskarp.

Fordelene med mobilkameraet

Han er ikke i tvil om hvorfor mobilkameraet har blitt en favoritt blant svært mange av oss.

– Fordelen med mobilkameraet er tilgjengeligheten. Jeg vil påstå at folk flest er på grensen til nervøst sammenbrudd dersom de er mer enn 15 minutter borte fra telefonen sin, og det betyr at vi alltid har med oss et kamera. Dagens mobilkameraer har god oppløsning, og man kan fint skrive ut bilder som er 30 x 40 cm eller mye større, så ikke vær redd for å lage noen realt store papirbilder også av mobilbildene dine. Det som kanskje er den viktigste forskjellen mellom et mobilkamera og et «vanlig kamera», er at du på mobilkameraet ikke kan styre dybdeskarpheten. Altså hvor mye eller lite som er skarpt fra der du står og innover i bildet. Med et mobilkamera blir alt like skarpt, mens med et systemkamera kan du styre hvor mye eller lite innover i bildet som er skarpt. Det betyr at du f.eks kan ta et portrett der personen er skarp og bakgrunnen er helt uskarp, det kan du ikke med telefonen. Og husk: Ikke bruk mobilkameraets zoom! Den bare forstørrer bildepunktene i bildet, og det kan du gjøre etterpå på datamaskinen, råder fotograf Røhne.

Motiver og variasjon

Synes du at du ofte ender opp med litt like bilder? Røhne har gode tips til hvordan du kan jakte de beste bildene, som du kanskje også vil få lyst til å sette inn i en fotobok eller henge opp på veggen. Her er hans råd til hvordan du kan tenke litt annerledes i jakten på de beste sommermotivene.

– Variasjon er alltid et godt stikkord, uansett hva vi tar bilder av. Og det som er viktig hvis du vil lage et fotoalbum, en bok eller kanskje en fotovegg, er å variere mellom de store bildene og de små detaljene. Helheten ligger faktisk i detaljene, og de er ofte med å fortelle historien på en måte de store bildene ikke klarer alene, sier han.

Bilde tatt med mobilen

3100
Se etter detaljer, og se hvordan lyset lager høylys og skygger på motivet ditt.

Bilde tatt med mobilen

FlowerPower
Hvis motivet ditt er den ene blomsten, ja så la den ene blomsten få fylle søkeren. Bare pass på så du ikke går så nære at mobiltelefonen ikke klarer å fokusere.

Han har også tips til hvordan du kan tenke, eller hva du bør se etter, for å finne motiver du vanligvis ikke tar bilder av.

– Hvis vi ønsker variasjon og andre motiver, ja så må vi begynne å gjøre ting annerledes. Når vi ser et spennende motiv skal vi ikke bare la oss blende av det, ta bildet, og tenke «ferdig». Nei, vi bør snu oss andre veien. Og kanskje se opp eller ned. Gå rundt motivet. Nærmere. Lenger unna. Se det fra en annen vinkel og i et annet lys. Utforsk, lek og eksperimenter. Og vil du finne nye motiver, trenger du sjelden å reise langt. Det kan holde å gå rundt huset. Eller kanskje komme seg litt opp og se ting ovenfra og i et annet perspektiv. Gå på andre siden av veien. Vi mennesker er vanedyr, og skal vi finne nye motiver hjelper det ofte å bryte de vanene. Og som med alt annet i livet, hvis vi vil bli bedre på noe må vi trene, og vi må trene på å gjøre ting litt annerledes. Vil du bli bedre på å ta bilder må du trene på det, og du må også utfordre deg selv litt og teste nye ting, sier han.

Bilde tatt med mobilen

Loner
Selv om jeg liker å si at folk skal gå så nærme motivet som mulig, kan det også være spennende å la hovedmotivet bare få være en liten del av bildet, så lenge det er få andre ting som kjemper om oppmerksomheten.

Å ta bilder av bevegelige motiver

Barn som hopper ut i sjøen fra brygga, lillesøster som sykler sine første meter og vennegjengen som hopper på trampoline. Sommeren er full av aktiviteter der de vi ønsker å ta bilde av ikke står i ro ett sekund. Hva gjør vi da?

– Motiver som er bevegelse er utfordrende på flere måter. På en mobiltelefon har vi normalt ikke muligheten til å justere lukkertiden slik vi kan på et systemkamera, og det begrenser muligheten vår til å ta kontroll. I godt lys takler mobilkameraet bevegelige motiver godt, og da handler det mer om vår evne til å klare å følge motivet og få det med der vi ønsker i bildeflaten. Når det er lite lys lønner det alltid å skaffe kameraet litt støtte for å unngå uskarpe bilder. Ha et godt og stødig grep, og len enten deg selv eller telefonen inntil noe, et bord eller en vegg for eksempel. Sett deg ned på kne og la hender og telefon hvile på kneet.

bilder-med-mobilen-i-sommer-3

Play
Tenk på hvor lyset kommer fra. Her ble det et mer spennende bilde med motlys.

Bruk lyset i bildene dine

Røhne råder oss også til å huske på lyset når vi tar bilder.

– Glem ikke lyset! Da tenker jeg ikke på hvor mye eller lite lys det er, men hvilken retning lyset har og hvordan det faller på motivet ditt, hvilken farge det har (som f.eks varmt solnedgangslys eller kaldt vinterlys på fjellet), og om lyset er hardt (f.eks sollys med mye skygger og kontraster) eller bløtt (en overskyet dag der overgangen mellom lys og skygge er bløt og deilig).

bilder-med-mobilen-i-sommer-5

Ray of light
Husk at motivet ditt kan forandre seg veldig ut fra når på døgnet du tar bilde av det. Et svømmebasseng som på dagtid bare ser blått ut, kan på kvelden bli et spennende mønster av lys og skygger.

– Lys er med å skape stemning og magi, og et kjedelig motiv kan ofte bli spennende og interessant med flott lys. Og på samme måte kan et spennende motiv bli helt uinteressant med kjedelig lys. Bli flink til å utforske motivet ditt i ulike typer lys. Ta med motivet inn i skyggen. Eller ut i sola. Eller skap din egen skygge ved å holde noe mellom lyset og motivet. Se om du kan skape dramatikk med motlys eller silhuetter, og tenk over at lys kan være magisk!

6 tips for å lykkes som mobilfotograf i sommer:

1. Bli bevisst på hvor motivet ditt er plassert i bildeflaten – i midten, ut mot sidene, høyt eller lavt
2. Test ut hvor høyt eller lavt du er med kameraet, og bruk det til å skape variasjon
3. Sommerdagene er lange med mye variasjon i lys gjennom døgnet – utforsk lyset!
4. Forsøk å lage små bildeserier (3-5 bilder) av motivet ditt i stedet for bare ett
5. Vær klar for å fange situasjonen og øyeblikket
6. Tenk over hva sommeren betyr for deg, og forsøk å fange den følelsen når du tar bilder

Fotograf Eivind Røhne har levert bilder profesjonelt siden midten av nittitallet, og han fotograferer bl.a. mennesker, mote og industrielle motiver. Han er lidenskapelig opptatt av fotografering, og holder en rekke fotokurs og workshops for hobbyfotografer og entusiaster. Han har også skrevet inspirasjons- og læreboken Fotoglede. Du finner Eivind på Instagram og på http://www.beyondtheice.no

bilder-med-mobilen-i-sommer-7

Sunset#1 og Sunset #2
Nesten alle solnedgangsbilder jeg ser i sosiale medier er rett mot solen. Det er ingenting i veien med det, men når alle gjør det hele tiden blir det litt kjedelig. Husk at hvis du snur deg til en av sidene eller helt rundt, så er det også her nydelig lys og flotte toner i himmelen.

Kommentarer