1. Ha nok plass

En unik fordel med å fotografere digitalt er at det ikke koster noe å ta mange bilder. Sørg derfor for at du har tømt minnekortet som står i kameraet ditt, og still kameraet inn på beste kvalitet og laveste komprimering. Du har større sjanse for å få et fint bilde jo flere bilder du tar, så sørg for at minnekortet har plass til minimum 100 bilder.

2. Ryddig bakgrunn

En vanlig feil er at bildene på takkekortet inneholder en hel del andre elementer enn selve hovedmotivet. Det kan være fars gamle joggesko i et hjørne, eller en onkel som tar en røykepause i bakgrunnen. Ta deg god tid til å se rundt motivet, slik at uønskede og forstyrrende elementer ikke kommer med på bildet. Hvis du skal ta et bilde av en person i helfigur bør du snu kameraet vertikalt, slik at du tar bilder på høykant. Da får du med mer av personen og mindre av bakgrunnsstøyet.

NB: Unngå i stor grad vinduer, dører og biler som bakgrunn, fordi disse vil reflektere blitzen fra kameraet, og noen ganger også vise fotografens speilbilde!

3. Gå nærmere

Når du skal ta bilder av personer, er det en fordel å komme nærmere innpå motivet. Ikke vær redd for å ta et par skritt frem. Slik unngår du forstyrrende elementer, og får fokus på hovedpersonen i bildet. Det kan også være flott å få med mer av ansiktsdetaljene i noen av bildene, i stedet for å ta alle bildene i helfigur.

De fleste vanlige digitalkameraer har i dag fra 3 x optisk zoom og bedre. For å unngå å få mye luft rundt motivet, og også for å oppnå et utsnitt som er behagelig å se på, kan du benytte optisk zoom.

NB: Unngå bruk av digital zoom, da denne setter ned bildekvaliteten på kameraet ditt.

4. Still inn kameraet riktig

Hvis du vil ta et tradisjonelt portrettbilde, altså et nærbilde av personens ansikt og overkropp, kan du på de fleste kameraer stille kameraet over på et eget “portrett”-valg. Dette finner du finner i menyen over motivprogrammene, ofte forkortet ”SCN” for “scene”. På visse kameraer er portrettprogrammet merket med et symbol av en dame med hatt.

Hvis du derimot ønsker å vise frem motivet ditt i helfigur – for eksempel en konfirmant i sin første bunad eller dress – kan det lønne seg å bruke kameraets standard auto-funksjon. Ved å trykke ned utløserknappen halvveis, kan du se på skjermen hvor kameraet finner fokus, og ved å gjenta dette kan du flytte fokuset. Ta bildet når du har et av fokuspunktene i ansiktet på motivet ditt.

5. Pass på sollys og blitz

De fleste har opplevd problemer med fotografering i sollys. Faktum er at direkte sollys ikke er nevneverdig flatterende for et portrettbilde, da det gjerne resulterer i mysing og for “hard” belysning. En overskyet dag gir et bedre, og mykere lys, og er derfor å anbefale.

Hvis du skal ta bilder i sollys kan det være greit å ta bildene enten på morgenen eller utpå ettermiddagen, og samtidig bruke blitzen for å myke opp lyset i ansiktet på personen. Hvis kameraet ditt har funksjonen ”Fill flash” eller ”Fill-in flash” er dette riktig tidspunkt å bruke denne. Sjekk brukerveiledningen på kameraet ditt. Husk at fotografen skal ha solen i ryggen eller fra siden. På dager med mye sterk sol kan det lønne seg å finne steder som gir skygge, men sørg for at hele motivet ditt er i skyggen, slik at du slipper sjenerende “solflekker”.

Tar du bilder innendørs kan du eksperimentere med andre lyskilder, for eksemplel fra store vinduer. Men husk å variere litt og ta bilder både med og uten blitz slik at du har mye å velge mellom når du skal lage kortet ditt.

6. Bruk god tid

Det viktigste når man tar bilder som man vil bruke til takkekort, er å ta seg god tid. Det kan også være en god idé å sjekke bildene på en datamaskin, altså på en større skjerm, før man gir seg, slik at man kan ta flere bilder om det skulle vise seg å være nødvendig.

Kommentarer