1. Finn motiver som du kan bruke som bakgrunn

Fliser, gamle murer og gjengående mønster? Fine rullesteiner på stranden, eller azurblått hav? Ta et bilde! Alle disse motivene fungerer kjempefint som bakgrunner i fotoboken. FotoBok-programmet har også mange ferdige bakgrunner, men det er jo mer stas å bruke sine egne bilder. I tillegg blir det mer personlig.

Fotografer bakgrunner til fotoboken

Tips: Fotografer bakgrunner spesielt for din fotobok. Spre bildene over to sider og legg på bilder med komplementære farger over.

2. «Det gylne snitt»

Det gylne snitt har blitt brukt i komposisjonen i kunsten siden antikken. I stedet for å ha objektet i midten av søkeren/skjermen, sett det heller litt til siden. Enten til høyre eller venstre. Det enkleste er å dele opp skjermen i ni ruter. Tre horisontale linjer og tre vertikale linjer. (Tips: De fleste kompaktkamera har en egen funksjon for dette på skjerminnstillingen, den er gull verdt å bruke.) Ved å ta bilder på denne måten, får du mer dybde i bildet og det er mer behagelig å se på.

Det gylne snitt

3. Beveg deg

De fleste tar bilder mens de står rett opp og ned. Det blir derfor mange «like bilder». Kanskje du heller kan gjøre noe litt annerledes? Legg deg ned på bakken og ta bilde oppover, still deg på en stol, høy kant og ta bilder ovenfra og ned. På denne måten får du variasjon i bildene dine og et mer spennende utvalg. Her kan man da også legge inn en hel serie på en side i fotoboken hvis man får mange gode blinkskudd.

Varier vinklene på bildene dine

Bildet tatt fra et opphøyd posisjon, som gjør det mulig for fotografen å fange jentens skygge. Her blir det fortalt en historie i bare ett bilde.

4. Ha øye for detaljer

Duggdråper på en tropisk blomst, en gammel dør eller skjell på stranden. Alle disse små detaljene kan være med på å skape den rette stemningen i boken som igjen speiler «de gode minnene» fra ferien. Disse motivene er også veldig fine å bruke som bakgrunnsbilder i boken din. Det kan være fint å lage en side i boken hvor en kombinerer et landskapsbilde sammen med noen fine detaljbilder. Tips: Usikker på hvordan du stiller inn kameraet ditt for å ta nærbilder? Se etter knappen med en blomst på.

Legg merke til detaljer

5. Fotografer mot lyset

Normalt sett så er det ikke anbefalt å ta bilder mot solen da man mister en del detaljer i bildet. Det blir skygger i ansikter og lignende. Men om man bruker sollyset riktig, kan man også skape magi. Bruker man sollyset på riktig måte, kan dette gi fantastiske bilder. Du kan fange lyset som stråler igjennom løvtrærne, eller sola som reflekterer i vannflaten. Skap silhuetter i solnedgangen av ungene som leker eller av hunden som løper på stranden.

Bruk sollyset riktig

6. Bilder tatt med mobilkamera

«Alle» tar mange feriebilder med mobilen sin i disse tider. Speilreflekskameraet en kjøpte for et par-tre år siden er ofte stort og tungt og det blir derfor tiltak å ta dette med overalt. Det er ikke feil å ta bilder med mobilen, men det er viktig å merke seg et par ting i denne sammenhengen.
Les mer om hvordan du kan ta best mulig mobilbilder.

Ta bilder med mobiltelefonen

Kommentarer